Dneska za mnou zašla kolegyně z práce, která ví o mém koníčku naředit chemikálii jinou chemikálií a rozstřikovat je v uzavřeném prostoru, olizovat štětce, používat super ostré čepele nebezpečně blízko těla a kazit si oči pozorováním detailů z několika centimetrů.
Doteď dobrý. Přišla ale se zprávou, že její známý s podobným koníčkem byl u doktora, který mu zjistil rakovinu, která má mít původ ve vystavení organismu chemikáliím, používaným při modelařině. Nebudu Vám říkat jakých, sám to nevím a druhá věc je, že kolega modelář má být již staršího věku, takže si dokážu představit co všechno jste Vy starší, průkopníci modelařiny v Čechách, asi používali, než přišly moderní přípravky, nástroje a ochranné pomůcky.
Na co chci upozornit: Ačkoliv dnešní barvy, ředidla, thinnery, laky, media, tmely a já nevím co ještě, jsou kontrolovány mnohem víc než v minulosti a musí procházet miliony testů na zdravotní nezávadnost, netoxicitu, odbouratelnost a já nevim co ještě, je vhodné se zamyslet nad tím, z čeho ty barvy (a spol.) vlastně jsou, co to vlastně stříkáte pistolí do vzduchu a následně ve svém kamrlíku vdechujete a vůbec, co všechno s nimi děláte. Zejména když každé druhé vlákno tady je o tom, jak je supr nahradit originální testovaný a schválený thinner okenou, kapalinou do ostřikovačů nebo jiným svinstvem.
Člověk si možná řekne, že je toho sajrajtu málo, že to přece dělá každej, že větrám otevřeným oknem a já nevím co, ale jak jsem napsal v úvodu, následky můžou být ošklivý a věřím, že zejména u mladších (a tady mluvím zejména o těch úplně nejmladších) kolegů, může tohle téma být úplnou neznámou nebo podřadnou starostí.
Chtěl bych proto tohle vlákno věnovat upozornění na zdravotní rizika spojená s naším koníčkem, možnosti prevence a ochrany. Chtěl bych upozornit na to, že je supr mít airbrush pistoli za 6.000,- Kč, sadu barev všech odstínů spektra duhy, tisíc štětců, pigmenty, washe, písky, lepidla a spol. v hodnotě desetitisíců, ale bez dobré masky za cca 400 - 1.000,- Kč může jít o zdraví.
Druhá věc je, že v sekci "TOP články v této sekci" není jediná zmínka o ochraně. Beru to, je to nezáživné téma. Ačkoliv si dokážu představit, že tohle vlákno někam zapadne, aspoň jsem to zkusil a třeba sem někdo nahlídne a uvědomí si rizika. Ideálně bych ale po několika stránkách příspěvků vybral to, na čem se shodneme, že jsou základní prvky ochrany a pravidla bezpečnosti a nacpal je do jednoho krátkého a přehledného vlákna, aby se nikdo nemusel probírat několika stránkami diskuze.
Dost básnění, teď k jádru věci. Napište sem co používáte k ochraně, jaké s tím máte zkušenosti, co nefunguje, co funguje, jaká rizika znáte a jak jim čelíte, co způsobují látky obsažené v užívaných produktech, jaká zranění jste utrpěli a jak jste se poučili.
Já osobně používám téměř výhradně barvy Vallejo spolu s jejich originálním příslušenstvím a jiné prostředky, téměř výhradně na akrylové bázi. Používám proto při jakémkoliv stříkání ochrannou masku přes nos a ústa pro lakýrníky (něco takového ). Mám výhodu, že dílnu nemám v bytě, ale stavebně oddělenou, takže tam nechávám ventilačku otevřenou, popř. mám otevřené dveře i okno při stříkání barev, takže se tam chemikálie (snad) nedrží.
Masku používám i když dělám olejové washe, protože i když používám nesmrdící ředidla (white spirits/mineral spirits), znamená to jen to, že nesmrdí, ne že se nevypařují a já je (bez masky) nevdechuji.
Odstřikovací nádobu čistím resp. vylévám do větší, a tu semtam odvezu na skládku, kde to vezmou jako chemikálii.
Světlo je samozřejmost, mám ho plno (nad stolem mám dva LED reflektory o výkonu 20W a lampičku pro speciální případy).
Nastínil jsem myslím základní prvky: maska, odvětrávání a odstraňování zdrojů výparů, světlo. Teď Vy.
P.S. nejsem politik, aktivista, Grínpísák ani jihočeská matka, zaměstnanec výrobce barev, masek nebo ministerstva zdravotnictví a tohle neni žádná volební kampaň
Give me a hundred Space Marines. Or failing that give me a thousand other troops