Moje představa je taková, že za ten cca rok a půl dám dohromady dostatek materiálů, aby to dalo na specializovanou výstavu. A snad se podaří i sehnat někoho, kdo by jí chtěl ukázat veřejnosti. To je ale jiná písnička.
Co že by měl celý projekt obsahovat ? Především historické fotografie - zde bych se chtěl dopracovat k obrázkům všech 48 psích kosmonautů. Dále historické data, tedy kdy kdo letěl a jak to dopadlo, pohledy zůčastěných po letech, kdy už mohou alespoň trochu mluvit o tom, co se dělo no a samozřejmě by to chtělo nějaký ten model. A k tomu by mohlo sloužit toto vlákno.
Moje představa o modelech ? V ideálním případě by to mohly být nosné rakety R2 a R7, přistávací část rakety R2, sondy Sputnik 2 a Vostok 1.
V šílenější verzi pak vnitřek Sputniku 2, přistávací modul Vostoku, kontejner pro Lajku, návratový kontejner pro pozdější lety, psí skafandr z počátečních letů atd. Našlo by se toho relativně dost. Tak uvidím, co dokážu dát dohromady.
Z předchozího vyplývá, že ke tvorbě budu potřebovat papír, plast, kov, možná dřevo, určitě látku. Prostě modely ze všech možných i nemožných materiálů.
Zahajuji práci na prvním modelu. Tím je logicky Sputnik 2 - zbytečná hromada železa, která připravila Lajku o život.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích