Recept od mé mámy resp. její mámy tudíž od mé babičky, které jej znala z Vídně, kde se využila kuchařkou. Nakolik je původní, to fakt nevím, ale polévka je báječná:
Celého kapra vykuchám, naporcuji na podkovy (ale fakt je jedno), hlavu zbavím žaber a očí. Z vnitřnosí používám jen mlíčí či jikry. Co jsem 13. rok ženatý, vždy jsem koupil mlíčňáka, jikry si koupím zvlášť, tak 20dkg pro zpestření.
Do velkého hrnce dám vařit osolenou vodu do níž jsem přidal 2-3 bobkové listy, 2-3 kuličky nového koření, pár zrnek pepře, trochu čerstvě namletého pepře (většinou volím bílý, je jemnější), trochu tymiánu a jednu větší oloupanou cibuli, fiklou na čtvrtky. Jak začne voda vřít, vložím do ní maso a mlíčí+jikry. Rybí maso je uvařené rychle, odhadem 20-25 minut,možná méně. Já prostě si vytáhnu kus masa a jak jde maso od kosti, odstavím. Uvařenou rybu vytáhnu na mísu a dám chladnout. Vývar scedím přes cedník, dál použiji jen čistý vývar.
Zchladlé maso oberu z kostí, což je hrozná práce
, chce to čas a trpělivost a neuspěchat – ale jako modeláři bychom toto měli zvládnou, ne
– kost v krku není asi nic moc. Kapr jich má spoustu, zvlášť těch drobných a jak jsou čiré téměř neviditelných.
Do hrnce (doma používám 8litrový a na Štěpána se „pereme“ o poslední zbytky) dám rozpustit máslo (musí to být máslo, žádná Rama aj.), na másle lehce opražím kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel). Asi se dá požit jakákoliv polévková směs, dle libosti a vlastní chuti či zvyku.
Na změklou zeleninu přeliji rybí vývar a přidám obrané maso a a kousky pokrájené mlíčí či rozdrobené jikry. Už nevařím, jen ohřeji, aby se zelenina „zatáhla“ vývarem. Poslední roky přidávám na malé růžičky zvlášť uvařenou menší brokolici – polévka má žlutavou barvu a zelená brokolici v ní pěkně vyniká. Do hotové polévky vmíchám na jemno nastrouhaný muškátový oříšek a přidám hrst na drobno posekané petržalky – čerstvá, maximálně mražené, ne sušená!
Polévku dělám vždy den před Štědrým večerem, aby se trochu rozležela. MUSÍ se podávat s opraženou houskou – nakrájím 3 veky (ale jak jsem uváděl, vařím toho hodně, pro "normální"
asi méně) na malé kostičky a velkém pekáči v troubě na sucho bez oleje pražím, chce to hlídat a míchat, kostičky musí zhnědnout, černé nebrat, jsou hořké.
Babička a máma dělaly polévky jenom z hlavy a ploutví, protože se dělaly rybí řízky. Co si pamatuji, tak koupily ještě 2-3 hlavy navíc. Takže to lze udělat taky takto, popsal jsem svůj způsob. Co si budeme nalhávat, kapr jako řízek je nesmysl, takže u nás celý kapr padne do polévky. Není to levná záležitost, když jde „jen“ o polévku a kapr se kupuje, ale je to jednou do roka, na Vánoce. Z celých Vánoc se těším nejvíce na polévku, kterou si v klidu na Boží hod ohřeji a u pohádky v pyžamu sním