Stránka 1 z 2

Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 06 lis 2010, 22:18
od bboriss
Vážení priatelia, milujem rybaciu polievku a napriek tomu, že sa považujem za celkom zdatného kuchára, nemám recept, ako ju uvariť. Prosím všetkých, ktorí majú recept, resp. vedia ju uvariť, aby sa v tomto vlákne podelili. Vopred všetkým ďakujem. Pokúsim sa vyskúšať všetky a ocením ten najlepší. :P :P :P

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 06 lis 2010, 22:22
od bubákx
Ptej se v Kuchařce. Tam by mohli vědět http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=124&t=30158&start=2565

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 06 lis 2010, 22:29
od bboriss
Tam to zanikne. Fakt chcem vyskúšať viacero receptov a víťaz obdrží flašku 52% 10 ročnej slivovice!

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 07 lis 2010, 09:19
od Jarda Špaček
Já rybí polévky nesnáším, ale když mám rybu, vždy ji vyfiletuju a z kostry udělám rádoby halászlé (rádoby proto, že to není z celé ryby). A je to děsná mňamka.
viz: http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=709
No a jednou za rok donesu do hospody kotlík, nějaký rybář donese kapra a dělám halászlé v kotliku pro celou hospodu a žeró to aj lidi co normální (podle nejen mého názoru docela hnusnou) rybí polévku nejí.
Doma to dělám tak:
Ostrým nožem řežu kapra bez hlay podél páteře (od hřbetu) dolů, až narazím na žebra, poté odřezávám filet tak, že mi zbyde při pohledu zepředu podkova páteře se žebry -ve filetech jsou potom jen ty menší kosti. To dělám se všema většíma rybama (kapr, losos, amur). Z filetů udělám nějakou dobrotu a z kostry a zbytků rádobyhaláslé.
Cibuli pokrájím na kolečka a orestuju na sádle (když mám) nebo oleji. Jak je cibule víc než zesklovatělá (ale ne zezlátlá), přidám přiměřeně mleté sladké maďraské papriky. Promíchám, ne dlouho, aby nezhořkla. Zaliju studenou vodou a vložím osolenou kostru (nařežu ji na víc kousků, aby se to vešlo do menšího kastrolu - aby nebyl vývar jen z kostry "jalový"), očištěnou hlavu, ploutve s kusy okolního masa a další zbytky po vyfiletování. Pomalu vařím, přidám 1 či dvě malé sušené chilli papričky. Přidám na kousky pokrájenou zelenou a čevenou, třeba i žlutou papriku, a po chvíli i na kousky pokrájená oloupaná rajčata. Když je maso úplně uvařené, vyndám všechny kousky (kostru, hlavu, ...) a postupně ze všeho oberu maso, to vrátím do polévky. Je to hrozná drbačka, ale nemám v polévce kosti. Dosolím a opepřím podle potřeby a podávám. Mňamka.
A fakt to patří spíš do kuchařky - stačí ji přece jen sledovat, ne?

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 07 lis 2010, 11:00
od Zdeněk Fabík
Recept od mé mámy resp. její mámy tudíž od mé babičky, které jej znala z Vídně, kde se využila kuchařkou. Nakolik je původní, to fakt nevím, ale polévka je báječná:

Celého kapra vykuchám, naporcuji na podkovy (ale fakt je jedno), hlavu zbavím žaber a očí. Z vnitřnosí používám jen mlíčí či jikry. Co jsem 13. rok ženatý, vždy jsem koupil mlíčňáka, jikry si koupím zvlášť, tak 20dkg pro zpestření.

Do velkého hrnce dám vařit osolenou vodu do níž jsem přidal 2-3 bobkové listy, 2-3 kuličky nového koření, pár zrnek pepře, trochu čerstvě namletého pepře (většinou volím bílý, je jemnější), trochu tymiánu a jednu větší oloupanou cibuli, fiklou na čtvrtky. Jak začne voda vřít, vložím do ní maso a mlíčí+jikry. Rybí maso je uvařené rychle, odhadem 20-25 minut,možná méně. Já prostě si vytáhnu kus masa a jak jde maso od kosti, odstavím. Uvařenou rybu vytáhnu na mísu a dám chladnout. Vývar scedím přes cedník, dál použiji jen čistý vývar.

Zchladlé maso oberu z kostí, což je hrozná práce :? , chce to čas a trpělivost a neuspěchat – ale jako modeláři bychom toto měli zvládnou, ne :wink: – kost v krku není asi nic moc. Kapr jich má spoustu, zvlášť těch drobných a jak jsou čiré téměř neviditelných.

Do hrnce (doma používám 8litrový a na Štěpána se „pereme“ o poslední zbytky) dám rozpustit máslo (musí to být máslo, žádná Rama aj.), na másle lehce opražím kořenovou zeleninu (mrkev, celer a petržel). Asi se dá požit jakákoliv polévková směs, dle libosti a vlastní chuti či zvyku.

Na změklou zeleninu přeliji rybí vývar a přidám obrané maso a a kousky pokrájené mlíčí či rozdrobené jikry. Už nevařím, jen ohřeji, aby se zelenina „zatáhla“ vývarem. Poslední roky přidávám na malé růžičky zvlášť uvařenou menší brokolici – polévka má žlutavou barvu a zelená brokolici v ní pěkně vyniká. Do hotové polévky vmíchám na jemno nastrouhaný muškátový oříšek a přidám hrst na drobno posekané petržalky – čerstvá, maximálně mražené, ne sušená!

Polévku dělám vždy den před Štědrým večerem, aby se trochu rozležela. MUSÍ se podávat s opraženou houskou – nakrájím 3 veky (ale jak jsem uváděl, vařím toho hodně, pro "normální" :grin: asi méně) na malé kostičky a velkém pekáči v troubě na sucho bez oleje pražím, chce to hlídat a míchat, kostičky musí zhnědnout, černé nebrat, jsou hořké.

Babička a máma dělaly polévky jenom z hlavy a ploutví, protože se dělaly rybí řízky. Co si pamatuji, tak koupily ještě 2-3 hlavy navíc. Takže to lze udělat taky takto, popsal jsem svůj způsob. Co si budeme nalhávat, kapr jako řízek je nesmysl, takže u nás celý kapr padne do polévky. Není to levná záležitost, když jde „jen“ o polévku a kapr se kupuje, ale je to jednou do roka, na Vánoce. Z celých Vánoc se těším nejvíce na polévku, kterou si v klidu na Boží hod ohřeji a u pohádky v pyžamu sním 8)

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 19 lis 2010, 17:49
od bboriss
Skoro po dvoch týždňoch som sa vrátil a dostal som sa k internetu. Obidva recepty poctivo vyskúšam, ale pravda, čakal som ich viac. Obidva zatiaľ zverejnené vyzerajú veľmi chutne, aj keď každý z nich má iné určenie. :arrow:

Skutocna Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 04 pro 2010, 09:43
od gogo77
Rybu nakrajame na velke kusy, podkovy.

Urobime cibulovy zaklad z 2 velkych cibuli pridame lyzicku mletej sladkej papriky a rozmiesame.
Do 2 tretin kotlika dolejeme vodou, pridame pol lyzicky cierneho korenia, a lyzicku majoranu.
Dalej pridame pol tuby paprikovej pasty (červene zlato) a dve chilli papricky.
Ked vsetko premiesame nechame to varit asi 10 minut. do poriadne vriacej bublajucej polievky naukladame kusy ryby
a nechame varit na miernom ohni presne 15 minut. Nemiesat !!
Podla potreby dochutime solou.

Odstavime a podavame ! dobru chut !

1 kus ryby (podkova) - jedna porcia

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 04 pro 2010, 14:27
od angusarmy
Jeden obrazový recept z Ruska. Bohužel to chce raky :cry:
http://englishrussia.com/index.php/2010 ... fish-soup/

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 07 pro 2010, 08:46
od bboriss
angusarmy píše:Jeden obrazový recept z Ruska. Bohužel to chce raky :cry:
http://englishrussia.com/index.php/2010 ... fish-soup/


Raky sú zákonom chránené v celej EÚ. Takú polievku môžu jesť iba v Rusku. Ale aj občania EÚ. Ale iba v Rusku. :-k

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 07 pro 2010, 09:32
od rado.D
zapojím sa do súťaže o fľašku 52% :D

notoricky známy postup: rôzne plevelné malé ryby, hlavy, chrbtice, mlieč a ikry...atď dáme variť na opaprikovaný cibuľový základ urobený na domácej masti !!! (na 5 l stačí cibuľa do 5cm), pridáme rozkrojenú rajčinu a papriku, celú feferónku a bobkový list.pridáme rybací bujón (max 2 kocky - ak sme si nepripravili vopred hustý rybací vývar).Po 15-20 min jemného varenia všetko scedíme (feferónku necháme naďalej plávať v polievke), oberieme väčšie kúsky mäska a dáme bokom. Vyhodíme do koša bobkový list a všetko prepasírujeme cez husté sítko do misky a skontroľujeme, či neprešli do sitka kosti (nemali by). Tým zahustíme polievku, pridáme obraté mäsko a väčšie kúsky rybacieho mäska, čerstvo nadrvené korenie (zelené, biele aj čierne), dosolíme a jemne varíme, kým nieje mäsko mäkké. A to najhlavnejšie na záver: na panvici rozpustíme PL domácej (!!!) masti, pridáme rozdrvenú kocku rybacieho bujónu a 20-30 sek smažíme, pridáme ČL papriky a smažíme ďalších 10-15 sek a šup s tým do polievky. Podávame s kukuričným chlebom... Dobrú chuť.

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 14 pro 2010, 19:05
od bboriss
Vyzerá to dobre, len ten rybací bujón... Také veci ja nepoužívam. [-(
Vyhodnotenie v januári, ceny na prvej súťaži, kde sa stretneme. :mrgreen:

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010, 20:04
od Zdeněk Fabík
tak náš kapr to má letos už za sebou... :flower:

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010, 20:38
od Nazgul13
Rybaciu polievku varím minimálne 6 - 7 x do roka, z toho 2x pre Humenskú modelársku bandu. Zatiaľ nikto nezomrel :grin: a chutila aj takým, čo ryby nejedia. Ja sa držím zásady, že je lepšie 1 vidieť, ako 10 x počuť ( čítať ), takže ťa týmto pozývam na chajdu pri najbližšom sejšne, podmienkou je doniesť niečo zo svojich zásob. Nejako to zorganizujeme v priebehu jari - leta. Materiál na polievku zabezpečím osobne, takýto nám bude stačiť?

Re: Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 20 pro 2010, 21:20
od LubosM
... chlapci bacha ať Vám tu rybí polívku brzo někdo nezatrhne :grin: :? :grin:

http://www.novinky.cz/domaci/220220-och ... prahy.html

Rybacia polievka

PříspěvekNapsal: 18 led 2011, 11:30
od ceti
No co, tak bude psi polivka a co ma bejt ? Kdyz Cinani na Nam. IP Pavlova kdysi servirovali lidsky maso a dlouho si toho nikdo nevsim, tak proc by ne, ze jo.

My to delame klasicky:

kapri hlavu bez oci a bez zaber,vnitrnosti, sul, celer, mrkev, petrzel, maslo, hrasek, hladka mouka, muskatovy orisek mlety, sladka smetana, zelenou petrzel, kosticky z rohliku. Vejvar scedit-nevylejvvat.
Maso "zbytky" -hlavu+vnitrnosti vcelku uvarit v osoleny vode, po vychladnuti vse odrbat a nakrajet na maly kousky.
V 2.hrnci jisku (maslo+mouka), okorenit muskatem, uhasit-zalejt vejvarem, domekka v tom uvarit zeleninu, nahazet do toho maso, ke konci smetanu, koreni (pepr,papriku atd..) a podavat s cerstve nasekanou petrzeli a nasucho v pekaci usmazenejma kostickama rohliku.