Stroj od tzv. Escuadrille La Calle, pilot americký žoldák Harold "Whitey" Dahl.
Ve Španělsku dosáhl údajně 9 sestřelů (jak už to s prameny z této války bývá, můžete taky přičíst 10, odečíst 5 nebo to vydělit čtyřmi). Republikánská vláda mu domluvenou taxu 1000 dolarů za sestřel každopádně proplatila jen dvakrát, na což si Dahl později hlasitě stěžoval. V červenci 1937 doplatil na příliš zbrklý útěk z boje střemhlavým letem a/nebo na tehdejší zmetkovitou sovětskou výrobu, jeho Chatu se utrhlo křídlo, pilot se zachránil padákem, ale padl do zajetí a byl odsouzen k smrti. Zbytek barvitého příběhu jeho života nebudu prozrazovat, každopádně doporučuju si najít, Indiana Jones byl proti němu mzdový účetní.
Model je starší shortrun ICM, "inspirovaný" Pavlou. Není to jen tupé obšlehnutí, ICM dost věcí pozměnilo, většinou k lepšímu, i když někdy jsou to spíš komplikace (např. vyřízlá dvířka kokpitu nebo šílená vnitřní trubková konstrukce).
Největší úskalí kitu je příšerný povrch, nejhorší co jsem zatím viděl - škrábance a taková trudovitá textura, všechno je potřeba přebrousit, a to včetně čirého (spíš průsvitného) čelního štítku.
Rytí je sice velmi jemné, na povrchu jsou dokonce nýty, klavírní panty, rychlošrouby - ale je to ve vytrhané shortrunové kvalitě a během nápravy povrchu o většinu těch vymožeností přijdete. Snažil jsem se povrch brousit opatrně šmirglem složeným do čtverečku, abych přišel o co nejmíň naznačení portů, takže to byla trochu pakárna.
Jinak je model slušný, pasuje to obstojně, stavba klasická shortrunová - pasování, tmelení, náhrada drobných dílů samodomo, ale nic vyloženě nepřekvapí.
Motor jsem použil z F3F od Special Hobby, přidal jsem drátky, výfuky, nástavce kulometů. Okénka pod kokpitem jsou z acetátu, vnitřní konstrukce z evergreenu (rychlejší než začišťovat tu ze stavebnice), pásy z kabuki - to ale na fotkách není vidět. Pitotka ocelová struna, výplety vlasce 0,12 mm.
Dekály jsou na první pohled/omak hrozně hrubé, zkoušel jsem je na starším modelu, moc mě to nepřesvědčilo, navíc snad na všech postavených I-15 od ICM, co jsem našel na netu, dekály silně stříbří, i když se autoři dušují že lakovali a vodičkovali. Je to škoda, obtiskové varianty jsou jinak docela zajímavé (např. stroj R. Negrina, syna republikánského předsedy vlády) Nechtěl jsem si ničit nervy, místo toho jsem si vybral variantu z knížky, číslice "54" nakreslil, převedl do vektorů a nechal vyříznout masky na Silhouette plotru. Ještě jednou moc díky Pavlovi Šenkovi za nevídanou rychlost a ochotu

Jediná mně známá fotka (viz výše) ukazuje jen část trupu, takže červené pruhy na křídlech a trupu, vzhled trikolóry na směrovce i černá barva cowlingu je jen takový poučený what-if.
Co jsem pokazil já - moc se mi nelíbí povrch, mj. to mám olepené třpytkami, co jsem si na model nafoukal spolu s lesklým lakem, zřejmě po nedostatečném vyčištění pistole po stříbrné barvě

Hodně míst, která jsem nechtěl nebo nedokázal přerýt, jsem radši zabrousil dohladka - např. rytí na křídelních vzpěrách. Dekly kulometů (pod horním křídlem, hraničící s okénky pod kokpitem) jsem po několika neúspěšných pokusech o přerytí v tom těžko dostupném ohybu, nahradil kousky vinylové montex pásky - a uznávám, že to vypadá spíš divně. Z malých kousků pásky jsem udělal i kryty pantů na ocasních plochách, a tam to myslím vypadá naopak docela dobře.
Jinak jsem s tím docela spokojený, v reálu to vypadá líp než na fotkách, roztomile malinký a poutavě barevný

Kritiku uvítám. Později se pokusím ještě něco nafotit.
Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 02 čer 2015, 13:49, celkově upraveno 3