Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Polikarpov I-15 "Chato" - ICM 1/72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Polikarpov I-15 "Chato" - ICM 1/72

Příspěvekod Vladimir Kafka » 01 čer 2015, 21:18

dahl.png

Stroj od tzv. Escuadrille La Calle, pilot americký žoldák Harold "Whitey" Dahl.

Ve Španělsku dosáhl údajně 9 sestřelů (jak už to s prameny z této války bývá, můžete taky přičíst 10, odečíst 5 nebo to vydělit čtyřmi). Republikánská vláda mu domluvenou taxu 1000 dolarů za sestřel každopádně proplatila jen dvakrát, na což si Dahl později hlasitě stěžoval. V červenci 1937 doplatil na příliš zbrklý útěk z boje střemhlavým letem a/nebo na tehdejší zmetkovitou sovětskou výrobu, jeho Chatu se utrhlo křídlo, pilot se zachránil padákem, ale padl do zajetí a byl odsouzen k smrti. Zbytek barvitého příběhu jeho života nebudu prozrazovat, každopádně doporučuju si najít, Indiana Jones byl proti němu mzdový účetní.

Model je starší shortrun ICM, "inspirovaný" Pavlou. Není to jen tupé obšlehnutí, ICM dost věcí pozměnilo, většinou k lepšímu, i když někdy jsou to spíš komplikace (např. vyřízlá dvířka kokpitu nebo šílená vnitřní trubková konstrukce).
Největší úskalí kitu je příšerný povrch, nejhorší co jsem zatím viděl - škrábance a taková trudovitá textura, všechno je potřeba přebrousit, a to včetně čirého (spíš průsvitného) čelního štítku.
Rytí je sice velmi jemné, na povrchu jsou dokonce nýty, klavírní panty, rychlošrouby - ale je to ve vytrhané shortrunové kvalitě a během nápravy povrchu o většinu těch vymožeností přijdete. Snažil jsem se povrch brousit opatrně šmirglem složeným do čtverečku, abych přišel o co nejmíň naznačení portů, takže to byla trochu pakárna.
Jinak je model slušný, pasuje to obstojně, stavba klasická shortrunová - pasování, tmelení, náhrada drobných dílů samodomo, ale nic vyloženě nepřekvapí.
Motor jsem použil z F3F od Special Hobby, přidal jsem drátky, výfuky, nástavce kulometů. Okénka pod kokpitem jsou z acetátu, vnitřní konstrukce z evergreenu (rychlejší než začišťovat tu ze stavebnice), pásy z kabuki - to ale na fotkách není vidět. Pitotka ocelová struna, výplety vlasce 0,12 mm.

Dekály jsou na první pohled/omak hrozně hrubé, zkoušel jsem je na starším modelu, moc mě to nepřesvědčilo, navíc snad na všech postavených I-15 od ICM, co jsem našel na netu, dekály silně stříbří, i když se autoři dušují že lakovali a vodičkovali. Je to škoda, obtiskové varianty jsou jinak docela zajímavé (např. stroj R. Negrina, syna republikánského předsedy vlády) Nechtěl jsem si ničit nervy, místo toho jsem si vybral variantu z knížky, číslice "54" nakreslil, převedl do vektorů a nechal vyříznout masky na Silhouette plotru. Ještě jednou moc díky Pavlovi Šenkovi za nevídanou rychlost a ochotu [-o<
Jediná mně známá fotka (viz výše) ukazuje jen část trupu, takže červené pruhy na křídlech a trupu, vzhled trikolóry na směrovce i černá barva cowlingu je jen takový poučený what-if.

Co jsem pokazil já - moc se mi nelíbí povrch, mj. to mám olepené třpytkami, co jsem si na model nafoukal spolu s lesklým lakem, zřejmě po nedostatečném vyčištění pistole po stříbrné barvě :nuts: Čistší mohla být ta okénka, ty šikmé trubky konstrukce pod nimi měly být užší. Bez nadsázky asi 10x jsem během stavby ulomil podvozkové nohy, olšové ruce, měkký drolivý plast, navíc na křehkost podvozku údajně trpěla i předloha ;)
Hodně míst, která jsem nechtěl nebo nedokázal přerýt, jsem radši zabrousil dohladka - např. rytí na křídelních vzpěrách. Dekly kulometů (pod horním křídlem, hraničící s okénky pod kokpitem) jsem po několika neúspěšných pokusech o přerytí v tom těžko dostupném ohybu, nahradil kousky vinylové montex pásky - a uznávám, že to vypadá spíš divně. Z malých kousků pásky jsem udělal i kryty pantů na ocasních plochách, a tam to myslím vypadá naopak docela dobře.

Jinak jsem s tím docela spokojený, v reálu to vypadá líp než na fotkách, roztomile malinký a poutavě barevný ;) Rozhodně to vypadá líp slepený vzadu ve vitríně než rozrejpaný v krabičce, popř. vyhozený v popelnici (i to bylo chvílemi v plánu) :)

Kritiku uvítám. Později se pokusím ještě něco nafotit.
Přílohy
ch7.jpg
ch6.jpg
ch5.jpg
ch4.jpg
ch3.jpg
ch2.jpg
ch1.jpg
Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 02 čer 2015, 13:49, celkově upraveno 3
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Re: Polikarpov I-15 "Chato" - ICM 1/72

Příspěvekod Michal Vyparina » 01 čer 2015, 21:23

Máš to pěkné =D> =D>
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 01 čer 2015, 21:27

Další krásný kousek, moc povedené. =D> =D>
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod L.Musil » 02 čer 2015, 05:01

Hezký kus, ten popis stavby je taky hezký :-D, toliko práce.
Libor Musil
https://www.facebook.com/Patlal-3247748 ... e_internal
L.Musil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivoPV » 02 čer 2015, 05:42

Vypadá moc dobře. Můžu se zeptat, co je to za zelenou na horních plochách? Díky.
ivoPV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Hutín » 02 čer 2015, 06:04

=D> =D> =D>
POSTAVÉ MODELY NAJDETE V GALERII: http://honzahutin.rajce.idnes.cz/
Na vše na čem teď pracuji koukněte na fejsu: https://www.facebook.com/JanHutin.WartimeModeller/home
Fotky z výstav, soutěží, tématických akcí a návštěv: http://honzahutin-vystavy.rajce.idnes.cz/
. (_!_)
Jan Hutín

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pbaudru » 02 čer 2015, 06:21

Great job !
Pierre Christian Baudru

Last model finished
viewtopic.php?f=6&t=128371
pbaudru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 02 čer 2015, 08:19

Strašně se mi tvoje Chato líbí =D> =D> =D> a není to jen tím, že SCW je moje oblíbená :-D Porty už jsme řešili, škoda. Původ zelené by mě taky zajímal. Doufám, že jsi ji nemíchal ze šesti Tamyií!
Víc takových modelů!! Nejen od tebe 8-)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 02 čer 2015, 09:15

diky vsem!

Zelena samozrejme neni z sesti Tamiyi. Jen ze tri :) Je to XF-62 zesvetlena XF-4 a XF-71, cca v pomeru 60:30:10 (ale neodmeroval jsem to, proste jsem michal, dokud se mi to nelibilo). Absolutne to nemam nicim podlozene, proste je to odstin, ktery se mi tak nejak pozdaval, hledanim po netu jsem nenasel zadnou uplne duveryhodnou informaci, jakou barvu Chata ve Spanelsku mely.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 02 čer 2015, 09:53

Rád čtu ty Tvoje elaboráty jak o historii letadla samotného, tak o stavbě modelu =D>
Při čtení textu jsem byl připravený na nějaký nepovedený model, ale na fotkách vypadá hezky =D> Moc pěkná práce =D>
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 02 čer 2015, 10:27

Povedený modýlek =D>
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 02 čer 2015, 10:49

Milosi ja si dost masochismu uziju pri stavbe, takze pri zaverecny prezentaci uz volim jen lichotive fotky, nemam zapotrebi delat si vostudu jeste pred vama :)

Vojto, Pavle, diky,
Pavle s tema maskama super prace, i kdyz teda zaujalo me mnozstvi zmetku na tom prouzku cos mi poslal (i kdyz furt jsem mel dostatek pouzitelnejch, i kdyz mi jednu ctyrku a petku sezral koberec), zda se ze je to tak na hranici moznosti toho plotru, nebo se mylim?
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PeterT » 08 čer 2015, 17:46

práca čistá, až vyráža dych :) =D>
PeterT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 08 čer 2015, 17:50

Hezky pěkně =D>
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BATABAK » 09 čer 2015, 20:01

Moooc pěkné.
Batabak
BATABAK

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel