Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Grumman F3F-3 - 1/72 Special Hobby

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Grumman F3F-3 - 1/72 Special Hobby

Příspěvekod Vladimir Kafka » 22 črc 2014, 09:27

Stroj od VF-11 "Red Rippers", který se v roce 1940 na palubě USS Ranger zúčastnil tzv. "neutrality patrol".

F3F3.png

Všechno podstatné ke stavbě je v Rozestavěno.

Ke kitu, kdybych to měl nějak shrnout - je tam spousta drobných chyb a taky dvě místa (cowling a hlavní podvozek), která chtějí trochu klid a trpělivost. Na druhou stranu model má "zdravý kořínek", v těch věcech, co se počítají, nezklame - hlavní díly sedí, rytí je kvalitní, navazuje, vzpěry sedí perfektně, tvarově je kit přiměřeně přesný, když vezmu v úvahu obskurnost předlohy.
Myslím, že by to byl dobrý kandidát na "revitalizaci", jako prodělal FF-1 nebo Vindicator, dát tam správné dekály, pár resinů (motor, sedačka, cowling?) a leptů navíc, tak je to dodnes top kit. S A. Riedelem jsem se o tom bavil v Nymburce, moc nadšení to nevyvolalo. Já samozřejmě chápu, že pokud se shortrun za 7 respektive 9 let nedokázal ani vyprodat, tak to není zrovna indicie, že by nový model byl kasovní trhák.. No nic, snad někdy.

Ještě bych chtěl jednou poděkovat Alešovi (id allex, AP Models) za acetáty, A. Riedelovi za resinový motor a sedačku (normálně součást stavebnice Buffala od SH) a Lacovi (id discus pilot) za fotky. A taky všem, co reagovali v Rozestavěno. Jo, a id riko82, jehož stavbu jsem měl pro inspiraci v záložkách.

Závěrečným úpravám jsem moc nedal, popravdě řečeno, ty patálie s povrchovkou kolem černého pruhu na trupu (prožraný wash atd.) už mi vzaly chuť to ještě nějak šperkovat. Minimálně tam ještě chybí to pomocné anténní lanko, co má vést do trupu. Ale jsem ve stadiu, kdy se už radši neodvážím na model sáhnout. Při posledních úpravách (lepení závěsníků například) mi to už fakt nešlo od ruky.. možná kdybych do toho teď vrtnul, tak model pukne nebo vybuchne nebo tak něco, takže to raději nechám na později až nikdy.
EDIT: Teď jsem si ještě vzpomněl, chybí mi tam ty vřetýnka, co spojovaly prostředek křídelních výpletů. Taky snad časem dodělám.

Fotky nejsou úplně nejlepší, horší světlo než v Rozestavěno. Časem to asi přefotím, ale teď jsem modelu tak překoukanej, že když zavřu oči, vidím žlutý křídlo :grin:

Kritiku uvítám.

f3f9.jpg

f3f8.jpg

f3f7.jpg

f3f6.jpg

f3f5.jpg

f3f4.jpg

f3f3.jpg

f3f2.jpg

f3f1.jpg

Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Re: Grumman F3F-3 - 1/72 Special Hobby

Příspěvekod David Hényk » 22 črc 2014, 13:17

Obdivoval jsem už stavbu a líbí se mi i výsledek =D> =D> Je fakt, že do chvíle než jsi to začal stavět, žil jsem v domnění, že je to model bez chybky (hlavně ty obtisky mě dostaly :? ) nicméně jsem rád, že jsi odhalil většinu chyb a my co tě budem časem následovat máme lehčí práci :-D
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 22 črc 2014, 14:30

Fajnový kousek. =D> Budu se jím inspirovat, až se pokusím někdy dokončit tu svou F3F-2.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 22 črc 2014, 15:27

Jeste par fotek aspon s vytazenym jasem v kompu:
Přílohy
f3f12.jpg
f3f11.jpg
f3f10.jpg
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod riko82 » 22 črc 2014, 18:44

Skvele.... vydaril sa ti... moj oblubeny sudok :-D
....Some are born to sweet delight, Some are born to endless night......

FORZA MARINA VENETA!!!
riko82

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 22 črc 2014, 19:14

Paráda..... :)

pro tyhle zajímavé "grummanovské" podvozky mám "slabost" =;

Pouze maličkost - trochu "rozcapený" podvozek, osy těch hlavních podvozkových noh by se měly "protínat" dost - kousek nad horním křídlem.
U Tvého modelu je to u horního křídla (ale je to asi "věcí" výrobce), ale už bych do hotového modelu nesahal ..... :o

Líbí.......... ;-I
Přílohy
Grumman-F3F-Parked.jpg
Grumman-F3F-Parked.jpg (18.65 KiB) Zobrazeno 4120 krát
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 22 črc 2014, 19:25

hm, diky, toho jsem si vubec nevsiml.
on ten spodni par V vzper je napevno vylisovany spolu s kusem trupu mezi podvozkovejma nohama. jejich uhel vuci hlavnim podvozkovejm noham a tim padem i ta rozcapenost je tim dana. musel bych je uriznout a nalepit znovu.

roli hraje i tloustka materialu trupu modeu, tim padem se hlavni podvozkova noha na hornim konci opira o trup na trochu jinym miste nez ma.

rozhodne si uvedomuju, ze podvozek neni silna stranka myho vytvoru. upravil jsem to jen natolik, aby to podvozek predlohy aspon pripominalo. geometrie je taky dost naprd (viz jak jsem psal v Rozestaveno), nastesti pri pohledu zepredu to do znacny miry zakrejva vrtule :) no co uz.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Maier » 22 črc 2014, 19:47

Prosím neřeš to,
fakt se mi model líbí..... ;-I

Při tom upozornění na "rozcapenost", jsem spíše myslel do budoucna jako "info" pro další potencionální stavitele, aby si toho všimli....... :-#

A hlavně si uvědom to nejdůležitější ....... stavebnic je vyrobených xxxx, ale postavených modelů ... 1 -5 ????? :) a Ty máš jednoho z nich ..... :crazy:

(a zkus další letoun na tomto krásném podvozku - Duck) ---- teď ho sem na forum někdo umístil................ =D>
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Papica » 25 črc 2014, 09:34

Jak už jsem psal v rozestavěno..moc pěkný, čistý. A ještě když si člověk uvědomí jak je to maličký. Zvlášť cením ty věci co jsi vychytával, jako překryt atd.
=D>
Všechny moje dokončené modely: http://www.oldap.wbs.cz/Galerie-modelu-.html
Olda Papica

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 25 črc 2014, 09:53

diky..
Dobarvil jsem stozarky, dodelal to vedlejsi lanko a ty spojovaci vretynka na vyplety. Ted je to uplne hotovy.

f3f12.jpg

jeste o tom chci napsat clanek na scalemodels.ru, byla tam pred lety recenze, ktera model uplne strhala (v mnoha vecech ne nepravem), jeji autor zrejme dodnes ceka, az F3F vyda Tamiya, tak jim chci ukazat, ze se to da postavit ;)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lochy » 25 črc 2014, 16:20

Krásné éro i stavba... nějak mě chytilo a zkusím sehnat Accurate ve čtvrtce [-o<
Jiří Lochman
Lochy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Mac » 25 črc 2014, 20:41

Parádní práce, dost dobrý =D> =D>
Peter Mac

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel