Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Gloster Gladiator Mk.I - Airfix 1/72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Gloster Gladiator Mk.I - Airfix 1/72

Příspěvekod Vladimir Kafka » 28 črc 2013, 20:15

Jeden ze sedmi (statečných) obránců Norska, pilot Dag Krohn, který 9. 4. 1940, v první den "cvičení na Vezeře", dosáhl dvou sestřelů.

610x_Gloster-Gladiator_Kroh.jpg

(Některé zdroje ale uvádí, že pilotoval č.423 - nevím. Každopádně jak fotka ukazuje, lepil jsem stroj co existoval :))

Stavba úplně bezproblémová, opruz jsou jen strašlivý půlkulovitý nýty velikosti měřítkovejch tenisáků, který v podání Airfixu nahrazujou rychlošrouby.
Pár dalších menších detailů by mohlo vypadat líp - např. příliš velký a neforemný kulomety, navíc vylisovaný v jednom kuse s gondolama (nahradil jsem kulometama z vrakoviště)
To jsou ale drobnosti - velký díly jsou krásně jemný - tenký odtokovky, perfektní rytí - a vše pasuje perfektně dohromady. Jeden příklad za všechny - kabinku jsem nijak nespasovával, není ani přilepená, prostě jsem ji zacvakl na místo 8)

Pouze ten "X" forichtung mezi křídelními vzpěrami už bych znova nepoužil - není to ani nutný, jen to ztěžuje začišťování.

Barvy Alclad II, Italeri/Vallejo (červená, modrá, bílá, černošedá, hnědá) a Tamiya (černá, gunmetal).
Výplety 0,08mm vlasec, barvený lihovou fixkou. Neprotahoval jsem skrz, ale jen zalepoval do dírek/vypínal horkem - dokonce to nebyl takovej horor jak jsem čekal, jen tak 4 hodinky práce.

Pitotka je ze dvou kousků vlasce.

Prstenec výfuků je stříklý hnědou a následně přeleštěný naškrábanou tuhou - metoda low endová, ale funkční.

Výsostný znaky jsou stříknutý, číslice jsou od DP Casper - vřele za ně děkuji Frantovi (id kufr1973). Jen jsem upravil "7" na "1".

Chyby, kterých jsem si vědom / co jsem byl už líný dělat:
- na stupačce chybí zadní vzpěra ()stupačku jsem dělal z evergreenu, nechtělo se mi začišťovat díl ze stavebnice, kde vzpěra správně je)
- výplety neodpovídají realitě (měly by být plochý a v barvě kovu)
- kapkovitý výběžky za trupovejma kulometama neodpovídají nestandardu norských strojů
- chybí viditelný přeplátování okolo pozičky za kabinou - ztratil jsem ho během tmelení a broušení

Tak snad se bude líbit!

glad1.jpg

glad2.jpg

glad3.jpg

glad4.jpg

glad5.jpg

Naposledy upravil Vladimir Kafka dne 28 črc 2013, 21:33, celkově upraveno 1
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Re: Gloster Gladiator Mk.I - Airfix 1/72

Příspěvekod Robert Horáček » 28 črc 2013, 20:22

Líbí se mi... a počítám, že Norů tu asi moc k vidění nebude...
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 28 črc 2013, 20:24

Parádní :-D
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 28 črc 2013, 20:35

Krasne =D>
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Knetl » 28 črc 2013, 22:14

Krásné. A líbí se mi i výběr kamufláže. :) ;-I
Hotovo 2017: Cierva C.30A Norsko, Cierva C.30A Jugoslávie, Bü-131D Chorvatsko Bü-131A Maďarsko
Hotovo 2018: Messerschmitt Me 609, Bloch MB-151
Honza Knetl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 28 črc 2013, 22:16

Líbí se mi =D> pěkná práce.
Těším se na něj až ho dostanou do našeho Mladého technika ;-I
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 28 črc 2013, 22:17

;-I za výběr kamufláže. Tak teď ještě Belgičana a Řeka!
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 28 črc 2013, 22:35

Děkuju moc za ohlasy!

Mě zaujal popis těch bojů při napadení Norska. Doteď jsem něco věděl maximálně o britský intervenci, ale ne o letadlech samotnejch Norů.

Překvapilo mě, že obstáli vcelku se ctí. Těch 7 Gladiatorů sestřelilo pět Němců (včetně "jackpot" sestřelu v podobě Ju-52 nacpanýho parašutistama), ve vzduchu Norové ztratili pouze jedinej stroj, dva další vinou postřelování na zemi, zbytek bohužel kvůli haváriím při přistání a celkový absenci zázemí. Všichni piloti přežili. Je samozřejmě pravda, že nebojovali zrovna proti nejdůstojnějším soupeřům (narozdíl od chudáků Belgičanů). Bf 109 to měly mimo dolet a neohrabaný Bf 110 s dackelbauchama měly s Gladiatorama asi co dělat. Perlička je, že Norové asi nebyli moc honěný v identifikaci a ty stodesítky údajně všichni považovali za Dorniery Do-17, tzn. ani netušili že bojujou proti stíhačům :)
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dosi » 28 črc 2013, 23:12

Skvělá práce,velmi čisté zpracování nosných lan na konstrukci křídla.
Chtěl jsem se zeptat jak docílíte tak lesklého stříbrného povrchu,že vypadá jako opravdový kov? =D>
Dosi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 29 črc 2013, 06:22

Pěknej, sluší mu to!
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 29 črc 2013, 06:44

Moc velký krasavec, kdysi jsem ho jako kluk mastil o Matchboxu. Jak tak čtu a koukám, tak se Airfixu docela povedl. Každopádně gratuluji =D>
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spitak » 29 črc 2013, 09:02

Velmi pěkný model a povedené fotky, doufám, že Airfix vydá i Sea Gladiatora :) .
Co se identifikace Bf-110 jako Do-17 týče, nemyslím, že by to byl v boji nepochopitelný omyl, on ten Dackelbauch přeci jen dost změnil siluetu. Navíc jsou si oba typy do jisté míry skutečně podobné (dvoumotorové, dvě SOP), přehlédnutí zásadních odlišností (středoplošná×hornoplošná koncepce aj...) se nejspíš v boji dá pochopit. Aspoň podle mého názoru :) .
Honza "spitak" Ivanega
něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, F-5E Tiger II, HB, Folland Gnat T.1, Airfix.
rozestavěno: 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II), Mitchell Mk.II, Frog. Vše 1:72. A k tomu C-160 Transall 1:250.

"Ve světě šílenců jsou blázni ti zdraví."- Philip Kindred Dick
spitak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 29 črc 2013, 09:22

Spiťáku, určitě máš pravdu, neliší se tolik, mě to spíš pobavilo kvůli rozdílu ve výzbroji, Dornier měl vepředu co, dva kulomety? Bf 110D tam měl pokud vím 2 dvacítky a 4 kulomety, takže se Norové asi trochu divili, čím na ně ty "Dorniery na steroidech" střílí :)

Dosi, barvy jsou Alclad II, není v tom žádná věda a tady na fóru je o nich spoustu infa. Nevýhoda je smrad - i když není tak strašnej jak jsem čekal - a vysoká cena, ony jsou to větší lahvičky, ale zase je to už naředěná barva, takže ubejvá rychle. Jako podklad jsem dával lesklou černou akrylku od Tamiyi. při jejím ředění Gunze levellingem jsem měl potíže s několikadenní dobou schnutí a daktylkama, teď jsem zkusil ředit Vallejo čističem a je to paráda, schne to okamžitě a přišlo mi to i zrcadlovější, jen to není tak blbuvzdorný při stříkání, člověk musí dávat trochu pozor, aby se to moc neslejvalo a chce to opatrnějc po menších vrstvách, o něco hůř to kreje, se mi zdálo.
Někdo říká, že ta lesklá černá není pod normální (tzn. ne ty superlesklé a chromové) Alclady II nutná, ale já zkoušel na krytu motoru dát jako podklad jen surf a v reálu je ten rozdíl hodně znát. Asi ten surf neumím správně vyleštit.

p.s. - to, že Gladiatory byly z větší části plátěný a jen stříbrně nalakovaný, tzn. ten kovovej lesk jde spíš proti realitě, je věc jiná, ale já to prostě chtěl mít hezký 8-[
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mike13 » 29 črc 2013, 12:07

Rozhodne podareny norsky bojovnik !!! =D>
Ohen nemozno zabalit do papiera...

Letka_13
Mike13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 30 črc 2013, 12:40

Moc pěknej Nor ;-I Škoda těch boulí, ale zase to beru tak, že je to přínos pro ty co tě budou následovat a už budou vědět co změnit...Teda ne že bych očekával nějaké zástupy :grin:
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel