P-51 Mustang, North American Směr 1/72

In-progress builds

Re: P-51 Mustang, North American Směr 1/72

Příspěvekod Ludek Spunda » čtv pro 08, 2011 5:25 pm

Egerman píše:Otázkou je, jestli k tomu poklesu tlaku v ovládací soustavě stihlo dojít u bojově nasazovaného stroje

Jednoznacne mohlo, pokles tlaku byl otazkou nekolika desitek minut,popripade par hodin. Vetsina fotek na stojici mustangy s vypnutym motorem ukazuje prave konfiguraci spustene kryty podvozku a klapky dole.
Ludek Spunda

Příspěvekod klimeji » čtv pro 08, 2011 6:00 pm

Ludek Spunda píše:
Egerman píše:Otázkou je, jestli k tomu poklesu tlaku v ovládací soustavě stihlo dojít u bojově nasazovaného stroje

Jednoznacne mohlo, pokles tlaku byl otazkou nekolika desitek minut,popripade par hodin. Vetsina fotek na stojici mustangy s vypnutym motorem ukazuje prave konfiguraci spustene kryty podvozku a klapky dole.

Souhlasím s Luďkem. Stačí se podívat na náklaďák nebo autobus (i když nevím, zda měl Mustang vzduch nebo kapalinu), popř. na nějaký pracovní stroj (dozer, nakladač...), které po maximálně několika desítkách minut musí soustavu zase tlakovat, aby fungovala. A když je ta soustava udělaná tak, že s nízkým tlakem nedrží, tak jsou všechny ovládané prvky ovlivněny Newtonem...
Jirka Klimek
můj stůl
modelařina v práci
rozpracováno: Dh.88 (1:72); Lancaster B.III(1:144)
dodělávám:Bf-109 E (1:72); Pz.IV aufs.H(1:35); Helldiver(1:72); a další...
pokus o naučení se nečemu novému
klimeji

Příspěvekod Egerman » čtv pro 08, 2011 6:23 pm

Ludek Spunda + Klimeji: díky pánové, mám v tom poněkud jasněji. Předpokládal jsem, že u letadel by ten pokles tlaku mohl trvat déle než u pozemních strojů. Zkrátka, že to u letadel bude "festovější".

V každém případě z toho pro Jakuba plyne, že bud budou šachty uzavřené (a vztlakové klapky zasunuté) nebo obojí dole. Ať se rozhodne, jak bude chtít, já se budu těšit na další progres
(a že mu to zatím jde pěkně - abych to nezakřiknul :) )
Egerman

Příspěvekod prusajakub » pát pro 09, 2011 5:34 pm

Tak vlákno určitě nešpiníte. Baví mě moc číst jak to asi bylo a fungovalo. Ale jak to udělám to je zatím asi popravdě ve hvězdách. :-)

Jinak jsem složil sání vzduchu co je pod křídlem. Docela dost nesedělo tak jsem musel hodně brousit pak tmelit a brousit aby to nějak dopadlo. Poté jsem ještě pilník opatrně obrousil předek sání protože mi ten plast přišel fakt tlustej. Dneska nafotím.

No a pak jsem nastříkal pár dílu a dneska se vrhnu na malování detailů.

DSC02630.JPG
DSC02631.JPG
DSC02632.JPG
DSC02633.JPG
DSC02634.JPG

Fotky jsou na prt ale jako ilustrace snad dobrý, jiank mi kleknuk NTB kde jsem měl podklady, tak jsem googloval a našel jsem tohle, pro někoho věřím, že to bude zajímavý. Takže zde je link
http://www.filecrop.com/walk-around-p-51.html
Rozestavěno: Kayaba Ka-GO, 1/48
prusajakub

Příspěvekod prusajakub » sob pro 10, 2011 4:08 pm

tak včera mínrý pokrok. Vyštětcoval jsem detaily lihovkama od agamy a potom jsem všechný díly nastříkal lesklým tamiya lakem. No a potém jsem dal dohromady palubovku. Její budíky jsem nakonec zakápnul kapkou hustého lesklého laku. Na radio stanici a na palubovce jsem se snažil zvýraznit detaily suchým štětcem, výsledek trošku rozpačitej. Dneska bych nejradši zapustil wash na všechný díly a pak matný lak a může se začít se slepováním trupů :-). Nevim jak vám ale mě to trvalo docela dlouho těch pár dílků takhle připravit. Sice už na modelářském stole prehistorický notebook kde si hledám nebo zobrazuju fotky jak to vypadalo, ale i tak jsem to dělal třeba 3 hodiny...No a nejhorší sedačka. Ta se mi fakt nelíbí ale nevím co stím. Je teda lepší asi tak o 200% než když byla v rámečku zalepená hromadou plastu.

DSC02637.JPG
DSC02638.JPG
DSC02639.JPG
DSC02640.JPG
DSC02643.JPG
prusajakub

Příspěvekod Markus » sob pro 10, 2011 4:48 pm

tu je zopár fotiek na tvoj mustang http://forum.armyairforces.com/P51-Use- ... 95975.aspx
tak isto je aj jedna fotka v P-51 mustang Squadron signal 6070 na str 8 kde má ešte žltý lem trupových znakov.
INTRUDER / PROWLER hotovo:zásoba 6:11
Na stole:F-21 ita
Markus

Příspěvekod prusajakub » ned pro 11, 2011 5:58 pm

Trošku si připadám že tu vedu monolog :-), ale neva vywashoval kokpit a šachty. Washoval jsem AK interactive dark wash. Poté jsem to zastříkal matným lakem od Gunze. Akorát mám pocit že to celé trošičku neptrně zbělalo. Nevíte čím to je? Napadlo mě že jsem možná měl moc hustý lak, ale ředil jsem 1:4. No a pak jsem vlepil kokpit do jedné poloviny trupu a vlepil palubovku. Na tu jsem si musel nalepit plastový hranol abych ji měl za co přilepit. Není to vidět ale je tam ještě jeden uplně na boku ty palubovky. No a potom jsem si připravil držáky kol. Musel jsem kus odříznout a nahradit leptem a pak jsem přidělal drátek. Akorát nevím jak to budu barvit? máte nějaký fígl nebo tenký štětec a pevné nervy? No a jinak sedačka se mi pořád úplně nelíbí, ale s washem je to už lepší. A to sání samozřejmě plánuju dál brousit. Po surfu vylezli další nerovnosti.

Klimenji - a jak jsem ti psal že se mi to tam vejde tak jsem nezkusil jestli se sedačka vejde s tou plastovou destičkou a dvěma kolečky co jsem udělal na jedne polovine trupu takze budu brousit nebo jinak upravovat :-)

DSC02649.JPG
DSC02650.JPG
DSC02651.JPG
DSC02652.JPG
DSC02653.JPG
prusajakub

Příspěvekod Pojistovak » ned pro 11, 2011 6:30 pm

Byl ten lak dost rozmíchaný? Matná báze je většinou do běla tak jestli to není tím.
The End
Koupím Š 328 Kovozávody
Modelařovo.cz
Pojistovak

Příspěvekod hitmanius » ned pro 11, 2011 6:52 pm

Bude to matnou bazou...inak nemas trosku na tom krupicu? :)
hitmanius

Příspěvekod prusajakub » ned pro 11, 2011 7:01 pm

lak byl rozmíchaný dost, akorát asi fakt moc hustý, krupička tam trochu je ale jenom fakt trošičku, ale bohužel pořád nefotím aby to vypadalo lépe, ale aby to vypadao hůř :-D A nějakej typ jak natřít pak ten drátek na noze kole a ten lept? :-)
prusajakub

Příspěvekod Tomáš Matyska » ned pro 11, 2011 7:17 pm

Slabounký štěteček a pevná ruka pomohou. 8)
Já tě něco řeknu: Neříkej mi nic!!!
http://www.kpmkaznejov.com/
Tomáš Matyska

Příspěvekod klimeji » ned pro 11, 2011 7:33 pm

prusajakub píše:ale neva vywashoval kokpit a šachty. Washoval jsem AK interactive dark wash. Poté jsem to zastříkal matným lakem od Gunze. Akorát mám pocit že to celé trošičku neptrně zbělalo. Nevíte čím to je? Napadlo mě že jsem možná měl moc hustý lak, ale ředil jsem 1:4.

Buď nevhodně rozmíchané, při ředění 1:4 si nemyslím, že by to bylo moc husté (pokud to jsou 4 díly ředidla na 1 díl laku, jestli obráceně, tak je ta chyba možná tady)

prusajakub píše:Klimeji - a jak jsem ti psal že se mi to tam vejde tak jsem nezkusil jestli se sedačka vejde s tou plastovou destičkou a dvěma kolečky co jsem udělal na jedne polovine trupu takze budu brousit nebo jinak upravovat :-)

chybička se vloudí, dokud se dá napravit lehce, tak je to sranda. Blbé je, když si všimneš nějaké podobné boty např. v momentě, kdy máš už lepidlem natřené styčné plochy a začínáš to dávat dohromady...
prusajakub píše:No a potom jsem si připravil držáky kol.

A jen detail, těm "držákům" se říká podvozkové nohy. Sice něco drží, jenže nikoli kola, ale celé letadlo.
Jirka Klimek
můj stůl
modelařina v práci
klimeji

Příspěvekod prusajakub » ned pro 11, 2011 9:18 pm

no pochopitelně jsem ředil 4 pro ředidlo, jinak bych to snad ani neprocpal pistolkou :-), a dík už budu vědět, že je to podvozková noha :-)
prusajakub

Příspěvekod prusajakub » úte pro 13, 2011 4:29 pm

takže další mírný pokrok. Slepil jsem křídla k sobě. Musel jsem hodně brousit při lícovaná ale ani tak jsem se nevyhnul broušení po slepení. Lepil jsem to revell Contact a počkal pár hodin poté jsem to celé zbrousil celý spoj přetřel vteřinovým lepidlem (gelová tamimya) a chvíli počkal a poté znova přebrousil. Měl jsem nápad že bych to tím vteřiňákem vytmelil ale pocit že na odtokových hranách mi vznikla občas malá spára a ta se mi nedařila vytmelit vteřiňákem. Takže zkusim asi použít tamiya tmel na to ... nebo máte lepší nápad? Poté jsem blbnul s vrtulí. Bylo to složité na slepení aby to bylo aspoň trochu rovně. Ke všemu každý dílek bylo potřeba hodně brousit aby se aspoň trochu podobal vrtuli :-). No poté jsem slepil půlky trupu k sobě.

V zádu u zadního kola jsem dolepil plastové destičky tak aby nebylo vidět do trupu a bylo k čemu vlepit kolo.

Bohuželu u polovin trupu v zádu vznikla docela velká mezera... viz. foto. máte nápad jak se jí zbavit? Napadlo mě miliputem vyplnit díru a poté vyhladit..nebo lepší nápad? :-)

No a další věc. Při pohledu ze předu jsem si všimnul, že tam vzniká poměřně ošklivý detail u sání. (podle mě to je nějaké sání do motoru) Nemáte nápad jak to upravit tak aby to vypadlo? Zatím mě napadlo opatrně odvrtat a za tím natřít na černo a nakonec tu vrtuli vlepit tak aby částečně zastírala vzniklou díru.

No a když jsem měl v ruce foťák tak jsem vyfotil svůj bordel na stole :-)

A dneska bych vybrosit spoje na trupu a pořešit tu škvíru vzadu. Tmelit pokud to zase bude malinkaté mezerky plánuji vteřiňákem.

PS: to letadlo je pouze nasucho slícované i s vrtulí.

DSC02654.JPG
DSC02655.JPG
DSC02656.JPG
DSC02658.JPG
prusajakub

Příspěvekod klimeji » úte pro 13, 2011 6:15 pm

prusajakub píše:Bohuželu u polovin trupu v zádu vznikla docela velká mezera... viz. foto. máte nápad jak se jí zbavit? Napadlo mě miliputem vyplnit díru a poté vyhladit..nebo lepší nápad? :-)

Tohle je určitě na miliput (nebo jiný dvousložkový tmel), když si s tím vyhlazením pohraješ, tak se to pak ani nemusí brousit.

prusajakub píše:No a další věc. Při pohledu ze předu jsem si všimnul, že tam vzniká poměřně ošklivý detail u sání. (podle mě to je nějaké sání do motoru) Nemáte nápad jak to upravit tak aby to vypadlo? Zatím mě napadlo opatrně odvrtat a za tím natřít na černo a nakonec tu vrtuli vlepit tak aby částečně zastírala vzniklou díru.

Jestli to odvrtáš a tu díru i zevnitř nějak vybrousíš, tak to ani nebudeš muset zakrývat.

A bordel na stole nemáš. Já teď dodělával model do školy a to byl bordel v celé pracovně, nebylo skoro ani kam šlápnout, všude díly, vrtačky, pilky, šmirglpapíry, hliníkové špony atp. Zkoušel jsem to vyfotit, ale žádná fotka nedokázala zachytit tu apokalyptickou náladu (ve výsledku jsem dnes dostal 96 bodů, tzn A).
Jirka Klimek
můj stůl
modelařina v práci
klimeji

PředchozíDalší

Zpět na Rozestavěno