Il-2 Iljušin Směr 1/72 - Model hledá patrona

In-progress builds

Il-2 Iljušin Směr 1/72 - Model hledá patrona

Příspěvekod prusajakub » stř říj 05, 2011 1:20 am

Takže, možná je to trochu netradiční příspěvek. Začal jsem stavbu modelu Il-2 Iljušin. Ale jsem spíše začínající, mladý(19) modelář takže spíše než ukázka toho co umím bych byl rád kdyby jste mi psali a radili co a jak. Defakto kdyby byl někdo jako patron mého stavění, dost možná patlání. Já můžu na oplátku nabídnout to že model budu poctivě fotit a budu se snažit co nejvíce se držet se vašich rad a být co nejvíce pečlivý a opatrný. Doufám že se někdo chytne a bude mi se stavbou pomáhat. Velmi bych to ocenil.

Zatím jsem nafotil model jak vypadá a složil prvních pár dílků. Ještě jedna věc nikdy jsem nepracoval s lepty, ale aspoň jsem se snažil přečíst a zjistit jak se s nimi pracuje. Tak uvidíme. Můj ideál neboli vize v dálce je toto http://modelplac.cz/pages/gal1_72/il2smer.htm tak uvidíme jak to nakonec dopadne. Chtěl bych dělat zimní kamufláž, protože mi připadá opravdu velmi pěkná.

Palubní deska - podle návodu jsem měl plastový základ nastříkat na bílo a pak nalepit film s budíky a pak lept. Plastovou destičku jsem nastříkal ale co ten lept? Mám ho nastříkat načerno a pak suchým štětcem zvýraznit detaily? A pro lepení bych asi použil lepidlo Testor na čiré části.

Kryt motoru - opatrně jsem vyjmul dva plechy podle návodu uchytil do kleští a přebrousil poté jsem je slepil tamia gelovým vteřinovým lepidlem. (respektive jsem si na špičku špendlíku nanesl trochu lepidla a pak přetřel spoj kde lepty spolu drží) - premiéra za mnou... no a pak jsem to stejným způsobem přilepil k plastovému dílu.

Sedačka - asi bych nastříkal základní odstín na sedačku asi nějakou hnědou poté vzadu vzpěry natřel štětcem na šedivo. Pak zalakoval lesklým lakem na nanesl decentní wash. Je to tak správně? ale nevím co s leptanými pásy. Mám je nejdřív nastříkat surfacerem a pak základní barvou pak štětcem zvýraznit spony a pak ohnout podle sedačky a opatrně přilepit zase tím gelovým vteřinovým lepidlem?

Vrtule - zatím plánuji udělat podle návodu http://modelplac.cz/pages/tipy_triky/vrtule.htm

Všechny znalosti vycházejí z modelplacu, modelfóra, časopisu Modelář a knížky Modelujeme Bojovou techniku. Takže je dost možné, že o některých věcech mám mylnou představu tak doufám, že mi pomůžete je uvézt na pravou míru. :-)

Fotky
DSC03213.JPG
DSC03214.JPG
DSC03215.JPG
DSC03216.JPG
DSC03218.JPG
DSC03220.JPG
DSC03223.JPG
DSC03224.JPG
Rozestavěno: Kayaba Ka-GO, 1/48
prusajakub

Re: Il-2 Iljušin Směr 1/72 - Model hledá patrona

Příspěvekod romanmig » stř říj 05, 2011 7:41 am

Držím palce, a oceňujem, že si si toho dopredu dosť prečítal ako na to. ;-I
romanmig

Příspěvekod Jakub Vilingr » stř říj 05, 2011 7:54 am

prusajakub píše: Palubní deska - podle návodu jsem měl plastový základ nastříkat na bílo a pak nalepit film s budíky a pak lept. Plastovou destičku jsem nastříkal ale co ten lept? Mám ho nastříkat načerno a pak suchým štětcem zvýraznit detaily? A pro lepení bych asi použil lepidlo Testor na čiré části.

V takovém případě postupuju následovně:

1) zezadu natřu film s přístroji bílou barvou
2) nastříkám na konkrétní barvu palubku (neměla by náhodou být hnědá?)
3) nalepím přesně film na zadek nabarveného leptu a celek nalepím na nenabarvený plastový základ palubky
4) přelakuju matným lakem a po zaschnutí zakapu velmi hustým lesklým lakem jednotlivé budíky a ve vodorovnéo poloze ponechám minimálně 24 hodin vytvrdnout

prusajakub píše: Kryt motoru - opatrně jsem vyjmul dva plechy podle návodu uchytil do kleští a přebrousil poté jsem je slepil tamia gelovým vteřinovým lepidlem. (respektive jsem si na špičku špendlíku nanesl trochu lepidla a pak přetřel spoj kde lepty spolu drží) - premiéra za mnou... no a pak jsem to stejným způsobem přilepil k plastovému dílu.

Ty hele, neotočil jsi náhodou ty lepty ve vstupu? Při pohledu zepředu by měl být vidět jen kříž. Přijde mi, že to máš o 90° pootočený. Mrkni se ještě do návodu.

prusajakub píše: Sedačka - asi bych nastříkal základní odstín na sedačku asi nějakou hnědou poté vzadu vzpěry natřel štětcem na šedivo. Pak zalakoval lesklým lakem na nanesl decentní wash. Je to tak správně? ale nevím co s leptanými pásy. Mám je nejdřív nastříkat surfacerem a pak základní barvou pak štětcem zvýraznit spony a pak ohnout podle sedačky a opatrně přilepit zase tím gelovým vteřinovým lepidlem?

Upínací pásy nalep na nenabarvenou sedačku, přebytek lepidla očisti debondérem, nebo alespoň oškrab skalpelem. Pak komplet celej kokpit včetně sedačky nastříkej odstínem kokpitu. Detataily následně vymaluj štětcem. Pak to celý stříkni lesklým lakem a po zaschnutí laku do všech koutů a rohů napusť tmavý řídký wash. Vždy stačí ostrým štětcem ťuknout do rohu žeber a ono se to rozteče. Po 2-3 hodinách pak můžeš lokálně očistit přetažený části washem.

prusajakub píše: Vrtule - zatím plánuji udělat podle návodu http://modelplac.cz/pages/tipy_triky/vrtule.htm

Jsem zvědavej, jak se ti to podaří. Zjisti si ale, zda nebyla náhodou vrtule dřevěná, abys na ní neudělal kovový oděrky ;-)

prusajakub píše:Všechny znalosti vycházejí z modelplacu, modelfóra, časopisu Modelář a knížky Modelujeme Bojovou techniku. Takže je dost možné, že o některých věcech mám mylnou představu tak doufám, že mi pomůžete je uvézt na pravou míru. :-)

Budu držet palce ;-I
Jakub Vilingr

Příspěvekod Discus pilot » stř říj 05, 2011 9:07 am

Jakub Vilingr píše:Zjisti si ale, zda nebyla náhodou vrtule dřevěná, abys na ní neudělal kovový oděrky ;-)

Šturmoviky mali kovovú,manuálne staviteľnú vrtuľu VIŠ-225
Obrázek
Discus pilot

Příspěvekod Jakub Vilingr » stř říj 05, 2011 9:08 am

Discus pilot píše:Šturmoviky mali kovovú,manuálne staviteľnú vrtuľu VIŠ-225

Tak je to OK, ale raději jsem na to chtěl upozornit, kdyby náhodou ;-)
Jakub Vilingr

Příspěvekod Hančár Ladislav » stř říj 05, 2011 10:09 am

Palubky z kovu robim tak,ze este na planzete nastriekam palubku farbou,v tomto pripade by mala byt vo farbe interieru,teda seda.Na bielu dosticku polozim film s budikmi a po obvode to zalejem sekundakom.Potom na foliu s budikmi ustavim nastriekany plech a zase po obvode modelarskym spendlikom zalejem sekundakom.Az to vyschne,podla plechu palubky orezem po obvode foliu s dostickou a je to.Pri pouziti bielej dosticky nemusim farbit na bielo a samotna folia imituje sklo,nezalievam to lakom,naco.Je to rychle a vysledok je velmi dobry
Hančár Ladislav

Příspěvekod flexaretista » stř říj 05, 2011 2:50 pm

Kód: Vybrat vše
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=59792

tady můžeš sledovat kolegu vedle. A trochu jsme tam naházeli odkazy na pár podkladů, kdybys chtěl vyšperkovávat ještě víc :D
Po letech hotovo: I-153 1/72 (Směr), Polikarpov I-16 1/72 3a CCCP! (Hasegawa), Il-2 1/72 (Směr)
Rozestavěno: 3x Bf-109 pokaždé jinak 1/72 (ICM), P-47D-30 1/72 (Revell), Fairey Fulmar 1/72 (Směr)
další na řadě: B-26 1/72 (Airfix)
Bludné kamení a Temelíny: SBD-5 1/72 (Airfix)
flexaretista

Příspěvekod Aleš R. » stř říj 05, 2011 3:25 pm

ad palubka - i já se přidám, film k plechu nelepím vůbec. Postupy s řídkým vteřiňákem mi zavánějí na moje ruce průšvihem.

Takže - na líc filmu (na rub dávám taktéž bílou) nanesu čímkoli, třeba špejlí, vrstvu lesklého laku, na to přiložím rubem již nabarvenou přístrojovku. Pohodlně zkoriguju osazení a nechám zaschnout.

1. mám "zasklené" budíky
2. nepoužívám lepidlo -bez rizika oblemtání.
Aleš R.

Příspěvekod DeKa » stř říj 05, 2011 4:34 pm

Film na palubku lepím sidoluxem. Bez rizika mlhy, výkvětu, mohu si to ustavit dost dlouhou dobu po zakapání, po vyschnutí jsou budíky lesklé. To samé i u dvouplechových a vícevrstvých palubek.
Preshading, postshading, wash, filtry, rozbíjení povrchu a zesvětlování je pro patlaly.
Opravdoví modeláři dělají kačeny!!!
DeKa

Příspěvekod prusajakub » čtv říj 06, 2011 12:48 am

Dneska ráno jsem zjistil, že mi Kubrt a další odepsali a měl jsem obrovskou radost, že si mého příspěvku někdo všiml a celý ho přečetl a odpověděl. Bohužel jsem si to četl dopoledne na přednášce ve škole a ve 12:30 mi skončila škola a hned do práce a doma jsem byl v 21:30 takže jsem se celý den těšil domů až to budu moct vyzkoušet.

A teď k modelu... (vše co teď popisuji je dole na fotkách)

Vrtule - zatím těžko říct nastříkal jsem jí na stříbrno a pak na černo teď čekám až barva zaschne.... uvidíme..

Kryt motoru - je to správně podle návodu i podle tebe :-), jenom jsem to vyfotil jako optický klam. Vyfotil jsem to znovu a přehledněji

Palubní deska - začalo to dobře nejdříve film na bílo zezadu, poté lept jsem stříknul na hnědo. Vystřihnul jsem film a ten hlavní díl v pohodě šel slepit. Ale ten malej :evil: , to byl leteckej den. Porad mi to někam skákalo upadávalo rozjíždělo. A nějakou zahadou jsem to vždy našel. Pak to šlo už dobře nalepil jsem to na plastový díl. Pak matný lak pistolí a nakonec hustý lesklý štětcem na budíky.

Interier - Sedačku jsem osadil lepty a zjistil že debondér není pro model ale pro prsty :-), zítra si pro něj jedu. Těžko říct jestli je to aspoň ucházející nebo ne. Posuďte sami. Ale byla to děsná piplačka protože je to malinkatý. Dále jsem ohnul pedály do požadováného tvaru. Do základního dílu kokpitu jsem vlepil lepty. (které jsem si před tím ohnul). A pak jsem si připravil všechny dílky. Předpokládám že je asi nejlepší všechny dílky slepit a pak stříknout pak wash a pak domalovat detaily... vím že mi to Kubrt psal ale nevím jestli myslel jenom sečku nebo celý interiér. Tak se raší ptám. Potom dotaz je tam jeden průhledný dílek a má z něj být průhledné pouze dvě okýnka. Předpokládám že bude nejvhodnější si z tamiya pásky udělat masky a z obou stran nalepit na obě okna a pak nastříkat společně s celým interiérem. Aspoň si zatím myslím, že je to tak správně. O:-)

Trup - Vyřízl jsem obě poloviny trupu a poté přebrousil ty výběžky kde byly poloviny spojené s plastovými "úponamy"?? no ja myslím, že víte co myslím. Poté jsem se inspiroval fotografiemi a zkusil z měděného drátku udělat kabeláž, zatím to nemám hotové tak čekám, až zatvrdne lepidlo.

Nakonec jsem udělal fotku všech barev, ředidel, laků, lepidel, které jsem dnes použil.

Hlavně děkuji moc všem kdo mi radí jak dál, mě to nesmírně pomáhá. Hlavně Kubrtovi za jeho vyčerpávající odpověď. Doufám, že nebyl poslední :-)

2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
1.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Rozestavěno: Kayaba Ka-GO, 1/48
prusajakub

Příspěvekod Discus pilot » čtv říj 06, 2011 5:26 am

Škoda,že som to nezaregistroval skôr-jednomiestne Il-2,hlavne prvé výrobné série,mali interiér vrátane palubnej dosky bez náteru (resp.preglejkové časti natreté hliníkovou farbou-napr v krídlovej bombovnici),až neskôr boli v kokpite aplikované :zákl.náter ALG-5+finiš A-14,čo je odtieň svetlosivej..
(na foto sčasti vidno SVETLÉ palub.dosky)
Přílohy
0il23.jpg
0il24.jpg
0IL2.jpg
Naposledy upravil Discus pilot dne čtv říj 06, 2011 5:47 am, celkově upraveno 1
Obrázek
Discus pilot

Příspěvekod Discus pilot » čtv říj 06, 2011 5:45 am

Toto by mal byť odtieň približne A-14 (foto je PO rekonštrukcii..)
Přílohy
0IL21.jpg
Obrázek
Discus pilot

Příspěvekod spitak » čtv říj 06, 2011 7:23 am

Ahoj, k samotné stavbě nemám připomínek, od toho jsou tu povolanější a zkušenější modeláři, jen jsem ti chtěl pogratulovat ke způsobu, jakým k modelařině přistupuješ. Už z těch prvních pár fotek je vidět zodpovědné naslouchání dobře míněným radám, to je nejlepší cesta k dobrým modelům! Z témat, jako je (a doufám, že i bude) tohle, mám vždy skvělý pocit- kvůli takovým modelářům, jako jsi ty (a ti, kteří ti radí) stojí Modelforum za to ;-I . Takže hodně zdaru :) .
Honza "spitak" Ivanega

něco z dokončených: CF-104, Hasegawa, Mig-29A 9-12, Ita/Bílek, F-5E TIger II, HB.
rozestavěno: Folland Gnat T.1, Airfix, 2×Supermarine (Spitfire Mk.VIII, Seafire Mk.II). Vše 1:72.

"Ve světě šílenců jsou blázni ti zdraví."- Philip Kindred Dick
spitak

Příspěvekod Jakub Vilingr » čtv říj 06, 2011 7:28 am

Jakube, koukám, že používáš barvy typu enamel. Dej si majzla nato, že pokud budeš patinovat olejovejma barvama, tak ty narušujou syntetiky/enamel barvy! Musíš to po nabarvení přelakovat akrylovým lakem, kterej je imunní vůči olejovkám.

Jinak si myslím, že seš pečlivej a přistupuješ k tomu zotpovědně a snažíš se využívat názory, co ti tu kolegové dávají. To je myslím dobrá cesta v začátcích a věřím že se to vyplatí.

Jsem zvědavej na další postup prací ;-)
Jakub Vilingr

Příspěvekod Hančár Ladislav » čtv říj 06, 2011 8:59 am

Discus pilot píše:Škoda,že som to nezaregistroval skôr-jednomiestne Il-2,hlavne prvé výrobné série,mali interiér vrátane palubnej dosky bez náteru (resp.preglejkové časti natreté hliníkovou farbou-napr v krídlovej bombovnici),až neskôr boli v kokpite aplikované :zákl.náter ALG-5+finiš A-14,čo je odtieň svetlosivej..
(na foto sčasti vidno SVETLÉ palub.dosky)

Ja som to zaregistroval aj som mu napisal,ze by mala byt svetloseda
Hančár Ladislav

Další

Zpět na Rozestavěno