Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F6F-5 Hellcat - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

1/48 F6F-5 Hellcat - HOTOVO

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 18 kvě 2009, 09:59

Přestože se to tady na fóru Hellcaty jenom hemží, pokusím se i já něčím málo přispět.
Po pravdě, provedení modelu je pro mne částečným zklamáním. Řada dílů je značně zjednodušena a nejhůře dopadl kokpit a šachty podvozku. To byl i důvod, proč jsem investoval do leptů od Edy, šachet od Airesu a motoru a zbraní od QB.

Plechy kokpitu hodně pomohou a není pravda, že ve finále není dovnitř moc vidět.
Další ošizenou částí je nádrž, které chybí charakteristický šev. Plechové klapky, včetně závěsů pístnic pro polohování vypadají také lépe.

Hodně sprostý jsem byl při instalaci šachet. Jednak z návodu se nedá poznat co kam patří, ale hlavně jsou krátké a pokud v jejich zadní části neuděláte vybrání, tak se tam nevejde kolo. To jsem ale zjistil až po vlepení do křídla, což zatím nemám nafoceno. Ztenčení obou polovin křídel bylo na "Aires standard". Vědět jaký to bude peklo, tak jsem se smířil s origo šachtami.
Přílohy
1.jpg
Tak to je úplný začátek
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Naposledy upravil Pavel Hrnčíř dne 28 črc 2009, 20:10, celkově upraveno 1
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Re: 1/48 F6F-5 Hellcat +Aires,Eda a QB

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 18 kvě 2009, 10:05

Ještě pár fotek po kokpitu.
Přílohy
6.jpg
Nádrž s charakteristickým švem.
7.jpg
Plechové klapky regulace.
8.jpg
9.jpg
Složený kvíz od Aires (ještě bez vybrání).
10.jpg
11.jpg
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 18 kvě 2009, 10:15

Moc pěkně rozběhnuto. Jsem zvědavej jak se popereš s osazením šachet, protože kluci z klubu kolem toho dost nadávali :-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 18 kvě 2009, 10:33

Potvrzuju, dostal jsem je tam, ale byl to boj. Taky mám šachty krátký, jednu více, druhou méně, u druhé šachty byla mezera po slepení křídla v zadní části u klapky 0,5 mm. Jak píše Pavel poskládat drobné dílky do šachty-vzpěry je slušnej rubikon, návod je uplně k h...u :x , zpočátku nedívá nic smysl ,postupně při zkusmém skládání vzpěr člověk pochopí jak to tam patří, mě to trvalo asi hodinu.
Šachtu jsem při lepení pasoval podle malého osazení u podvozkový nohy, pak se celkem dobře udrží i souosost šachty s podvozkem.
Více jsem šachty neupravoval ,němel jsem na to nervy.Přijde mě to že ty šachty jsou jen původní odlitky pro Gawu zanalený do nový krabičky s nápisem Eduard, proto tam moc nejdou. Eda má nejspíš trošku jinou tloušku profilu křídla.

Buď rád Pavle že jsi neinvestoval i do kokpitu :evil: a s tvým hodnocením modelu také souhlasím, není to taková bomba jak bylo reklamováno. :(
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 18 kvě 2009, 10:48

Martin Černý 'Černoch' píše:Přijde mě to že ty šachty jsou jen původní odlitky pro Gawu zanalený do nový krabičky s nápisem Eduard, proto tam moc nejdou. (

bingo!
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 18 kvě 2009, 10:54

Martin Černý 'Černoch' píše:Potvrzuju, dostal jsem je tam, ale byl to boj. Taky mám šachty krátký, jednu více, druhou méně, u druhé šachty byla mezera po slepení křídla v zadní části u klapky 0,5 mm. Jak píše Pavel poskládat drobné dílky do šachty-vzpěry je slušnej rubikon, návod je uplně k h...u :x , zpočátku nedívá nic smysl ,postupně při zkusmém skládání vzpěr člověk pochopí jak to tam patří, mě to trvalo asi hodinu.
Šachtu jsem při lepení pasoval podle malého osazení u podvozkový nohy, pak se celkem dobře udrží i souosost šachty s podvozkem.
Více jsem šachty neupravoval ,němel jsem na to nervy.Přijde mě to že ty šachty jsou jen původní odlitky pro Gawu zanalený do nový krabičky s nápisem Eduard, proto tam moc nejdou. Eda má nejspíš trošku jinou tloušku profilu křídla.

Buď rád Pavle že jsi neinvestoval i do kokpitu :evil: a s tvým hodnocením modelu také souhlasím, není to taková bomba jak bylo reklamováno. :(

Šachty jsou už v křídlech. S profilem jsem neměl problém. Pro správnou polohu jsem také využil malého aretačního kolíku před dírou pro podvozek. Ta zadní část je úplně mimo a je zajímavé, že v návodu je nakreslena jinak. To vybrání je vidět i na postaveném Hellcatu v Modeláři (autor Choreň?), kde je vestavba kokpitu hodnocena jako celkem pohodová (alespoň jsem to tak pochopil - úprava palubky a ztenčení tloušťky trupu jenom v horní části ......).

Uvidíme jak dopadne micina od Hobby Bossu.
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 18 kvě 2009, 11:05

Možná jsem udělal chybu s kokpitem, ale.... přepážka byla široká, před palubní deskou je fuga 2 mm po vyříznutí plastu, pokud nalepíš desku tak jak má být, podlaha se mě nechtěla vejít na šířku trupu ..... nakonec jsem tam kokpit taky nějak dostal.

S tím křídlem jsme to myslel tak že je potřeba vybrousit plast i rezin na průhledno a přední hranu šachty u nálitku-rubová strana jsem musel dost zaoblit, aby bylo možný křídlo v pohodě zavřít, v původním stavu mě to tam nešlo.
každopádně je to porod.
rozdílného tvaru šachtu v návodu a u odlitků jsem si taky všiml, kdo ví co tím autoři mysleli.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 01 čer 2009, 07:37

Dalších pár fotek - šachty, klapky a motor.
U šachet je vidět zmiňované vybrání v zadní části, aby se vůbec vešla kola a více to připomínalo realitu. Klapky jsou ve skutečnosti dvě. Vnitřní ještě není nalepena a je vidět zatmelený otvor pro její ZASUNUTÍ do trupu (jak by se sklápěla :D ). Motor je od QB.
Přílohy
12.JPG
Vybrání a vnější klapka s mírným zaoblením
13.JPG
14.JPG
Vybrání v zadní části šachty
15.JPG
Zatmelený otvor pro klapku
16.JPG
Nové srdce od QB
17.JPG
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Konečný » 01 čer 2009, 08:45

vypada to moc pekne,jak ty sachty tak ten motor.
rozestavěno:
Fortress Mk.III, 1/48 Revell
Short Stirling Mk. III 1:48 Sanger
Hawker Typhoon Mk.Ib bubbletop 1/48 Monogram
Ju-52/3mg4e 4U + NH Kréta 1941 Eduard 1/144
Grumman G-21 Goose Signifer 1/48
Naposledy postavené:
MV AGUSTA 500ccm 3v. Revell 1:9 Giacomo Agostini 1970
Michal Konečný

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 01 čer 2009, 09:41

Pěkná stavba =D> Uprava šachty spočívá v dolepení kousku plastu a vytvoření menší díry pro kolo?
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 01 čer 2009, 11:58

Úprava šachty spočívá v jejím prodloužení směrem ke klapkám, které jsem udělal zkosením zadní stěny (červeně). Tuto stěnu jsem také zkosil z druhé strany (modře), neboť při sklápění klapek se plech před nimi (hnědá) sklápěl směrem do křídla. Mezi klapkama by měl být ještě nosník (zeleně), který podpíral trojúhelníkový plech na horní straně křídla, který se nesklápěl. Nosník je v návodu kreslen, ale odlitek ho nemá. Žádný plast jsem nedolepoval.
Přílohy
F6F crash.jpg
Tady je vše hezky vidět
18.jpg
19.jpg
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 01 čer 2009, 12:05

Díky za vysvětlenou Pavle, uprava tedy relativně jednoduchá, udělám to u druhé stavebnice, ted mám již vše slepený a v surfu, tak to nechám být. 8)
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 01 čer 2009, 13:05

pěkně se s tím pereš, =D> když si vzpomenu, jak jsem to dělal scratchem, tak mám pocit, že na tom nejsi o nic líp :lol:
držím ti palce ať to dopadne! Budeš sklápět klapky nebo ne?
Nemáte někdo informace, jak pasují leptané šachty? Nevím, jestli mám do nich investovat nebo ne. díky
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » 02 čer 2009, 07:57

Když se podívám na to foto s letadlem na zádech, představím si tu spoustu úprav a oprav, tak mě jímá hrůza. Takže klapky dole? [-X
Také jsem přemýšlel jestli šachty od Airesu a nebo Edy. Když ale vezmeš, že za ty samé peníze máš šachtu od Airesu už z větší části "poskládanou" a navíc k tomu máš i kryty podvozku, tak není co řešit. Šachta od Edy v plechu je prý stejně mělká (viz. Modelář).
PS pohledem na tvého Hellcata jsem se už několikrát potěšil a teď sleduju jak se pereš s Avengerem.
Pavel Hrnčíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 02 čer 2009, 08:26

Pavel Hrnčíř píše:Když se podívám na to foto s letadlem na zádech, představím si tu spoustu úprav a oprav, tak mě jímá hrůza. Takže klapky dole? [-X
Také jsem přemýšlel jestli šachty od Airesu a nebo Edy. Když ale vezmeš, že za ty samé peníze máš šachtu od Airesu už z větší části "poskládanou" a navíc k tomu máš i kryty podvozku, tak není co řešit. Šachta od Edy v plechu je prý stejně mělká (viz. Modelář).
PS pohledem na tvého Hellcata jsem se už několikrát potěšil a teď sleduju jak se pereš s Avengerem.

OK díky, mrknu na ty airesí šachty.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno