Několik dotazů k MC.200

Několik dotazů k MC.200

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » úte kvě 03, 2011 9:16 am

Zdravím znalce Italů!
Potřeboval bych poradit ohledně několika detailů na MC.200.
Stavím 1/48 od Italeri a zatím si nevím rady s:
1/ Kde byly ukotveny poutací pásy?
Viděl jsem modely s horním ukotvením "někde" za sedadlem, resp. pod pancéřovou deskou nebo na přepážce za pancéřovou deskou. Spodní ukotvení řetízku uprostřed pod sedadlem se mi ale nezdá, protože tam byla trubka od kniplu.
2/ Barva přední části vrtule kov nebo černá (7. série v Rusku 1941)? Také mám pochybnosti o logu výrobce vrtule, které je ve stavebnici - bílé křídlo. Podle mě je to logo Macchi a ne Piaggio.
3/ Popisky výrobce a M.M světle modré a ne žluté, bílé nebo černé?
4/ Interiér cowlingu - interiérová zelená?

Tak zatím je to vše. Díky za rady. Pavel
Pavel Hrnčíř

Re: Několik dotazů k MC.200

Příspěvekod Mirek glock Říha » úte kvě 03, 2011 7:35 pm

ad1) vrchní ukotvení ...záleží na výrobci a období...tady bych se klonil k uchyceni na panceřové desce cca v půlce
dole ono to není úplně v ose (ten úchyt) jinde by to těžko šlo i když fotku s pásem nemam (bez jo)

ad2) dobrá otázka tak i tak záleží na fotce napiš o kamo něco blíže (čísla na trupu) můžu zkusit najít fotku, logo jak píšeš...

ad3) platí to samé jako bod2 když najdeme výrobce můžem určit dle zvyklostí

ad4) verde "anticoro" jako vnitřek možno, jenže zase tu může být i sv šedá aneb za všim hledej výrobce...
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

Příspěvekod Mirek glock Říha » úte kvě 03, 2011 7:46 pm

BTW jestli je to ta kamo z krabice viz recenze na Modelwebu http://archivmw.modelforum.cz/view.php? ... 2010050013

tak vrtule zepředu kov, MM a výrobní popisky - všude je rekonstruujou jako žluté což je možné - vylučuju bílou a kryt motoru vevnitř zelenej (snad se nepletu :lol: )
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » stř kvě 04, 2011 8:47 am

Mirku, díky moc!

-ad1) vrchní ukotvení ...záleží na výrobci a období...tady bych se klonil k uchyceni na panceřové desce cca v půlce dole ono to není úplně v ose (ten úchyt) jinde by to těžko šlo i když fotku s pásem nemam (bez jo)

Uchycení horních pásů uprostřed pancéřové desky, nebo uprostřed dole? Zvláštní je, že na fotkách je deska úplně "hladká" a po nějakém ukotvení ani památka.
Uchycení spodního řetízku tedy dole mimo osu? A ve směru letu vlevo nebo vpravo? Napadlo mě, jestli nemohl být řetízek kotven v sedačce, ve které je dole taková kolejnička a na jedné fotce jsem viděl zakončení řetízku okem. I v sedáku sedačky je v přední části vybrání.

-ad2) dobrá otázka tak i tak záleží na fotce napiš o kamo něco blíže (čísla na trupu) můžu zkusit najít fotku, logo jak píšeš...

Ano, kamufláž bude odpovídat Cervellinově Saettě z Ruska 1942.

-ad3) platí to samé jako bod2 když najdeme výrobce můžem určit dle zvyklostí

Takže světle modré asi ne. Tak to nevím jak ty popisky vyřeším. Žádné jiné ke "kanibalizaci" nemám

ad4) verde "anticoro" jako vnitřek možno, jenže zase tu může být i sv šedá aneb za všim hledej výrobce...

Vnitřek tedy udělám zelený.

Včera jsem se zapomněl zeptat ještě na jednu věc - závěsy ovládacích ploch jsou kryty takovými plíšky uchycenými dvěma nýty k pevné části. Nechápu ale, co ten kryt dělal, když se plocha pohybovala proti němu (ohýbal/vysouval/....)
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Mirek glock Říha » stř kvě 04, 2011 9:05 am

ad1) horni uchyceni - na pancerove desce, videl sem fotku kdy byl takovy pasek co to cele drzel ...bohuzel uz nevim kde...postaru to byalo za sedackou

dole opravdu tapu, nenasel sem jedinou fotku detailu na tuhle cast nebo si ji nevybavuju takze tam to necham na tobe

ad2 a 3) aha tak to si nerozumime...ja mluvil o kamo na 200 Giorgio Ianniceliho 369-11 (cervena 11) - v popiskuu ve stavebnici je 42 ja mam jinde ze zima 41 (prosinec) ale to je asi jedno.. Ty mluvis o bile 11 z unora 42 coz muze a nemusi byt stejny letoun. Umisteni 11 je jine takze to muze byt jiny stroj a navic na to neni ve stavebnici dekal jestli di dobre pamatuju. Ta modra na MM a popisky muze byt spravne jen pisu ze vsude delaj rekonstrukce zlute no ...

a posleni otazka - no plech se nehejbal - mam fotku na mirne vychlene VOP dolu a je tam mezera ...
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » stř kvě 04, 2011 9:36 am

horni uchyceni - na pancerove desce, videl sem fotku kdy byl takovy pasek co to cele drzel ...bohuzel uz nevim kde...postaru to byalo za sedackou

Ta fotka by mne docela zajímala. Pomalu se přikláním k tomu, že pásy protáhnu za sedačku.

ad2 a 3) aha tak to si nerozumime...ja mluvil o kamo na 200 Giorgio Ianniceliho 369-11 (cervena 11) - v popiskuu ve stavebnici je 42 ja mam jinde ze zima 41 (prosinec) ale to je asi jedno.. Ty mluvis o bile 11 z unora 42 coz muze a nemusi byt stejny letoun. Umisteni 11 je jine takze to muze byt jiny stroj a navic na to neni ve stavebnici dekal jestli di dobre pamatuju. Ta modra na MM a popisky muze byt spravne jen pisu ze vsude delaj rekonstrukce zlute no ...

Špatně jsem se podíval. Je to opravdu červená 11 z prosince 41. I tady teda platí kovová přední část listů vrtule?

a posleni otazka - no plech se nehejbal - mam fotku na mirne vychlene VOP dolu a je tam mezera ...

Z fotky mi přijde, že plech má takový přesah, že když se plocha hýbala, tak to s ním muselo něco dělat.
Přílohy
1.jpg
1.jpg (19.94 KiB) Zobrazeno 923 krát
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Mirek glock Říha » stř kvě 04, 2011 10:02 am

Vrtule nech jak sem psal

k tomu dalsimu sem davama fotky any ses rozhod sam 8-) trejme zalezelo na tovarne ..tam kdesi mylsim ze uchyceni je "na sdesce" je z tovarny Breda
Přílohy
MC200_018.jpg
tady se mi zda ze tam nejakej mechanismus uchyceni bude...
MC200_043.jpg
a tady si myslim ty kryci plechy zustavaj v rovine ..mozna se tam je nejake vybrani co zaruci ze se neohejbaj...
MC200_055.jpg
MC200_146.jpg
Mirek glock Říha

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » stř kvě 04, 2011 10:24 am

Před chvilkou jsem koukal do stejného zdroje a všiml si i té horní fotky, kde mi přijde, že chybí pancéřová deska a pásy jsou asi uchyceny na přepážce. Našel jsem také fotku z Ruska, kde mi deska přijde "čistá".

V Modeláři jsem koukal na stavbu od Šebesty, kde mi přijde, že plíšky "decentně" naohýbal (u klapek to snad ani jinak nejde).
Přílohy
2.jpg
"Čistá" deska
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » stř kvě 04, 2011 11:09 am

Našel jsem barevnou fotku z Ruska, sice jiná squadrona, ale určitě inspirativní (pěkně odrbaný kryt motoru).
Přílohy
macchi_c200_386a.jpg
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Mirek glock Říha » stř kvě 04, 2011 11:36 am

JJ na rusko mam celou publikaci. Ty fotky sou tam taky. Udelej to na sedacku tim nic nezkazis. Ty 200 budou asi primo od Macchi takze mozna maj jeste ten starej typ uchytu, kdo vi. Protoze nezname MM tak stejne nezjistime kdy byla ta 200 vyrobena no...

Mirek
Mirek glock Říha

Příspěvekod Jakub Vilingr » pát kvě 06, 2011 8:24 am

Nevím Pavle, jakej máš na Macchi C.200 od Italky názor, ale ten můj je "zlatej Classic Airframes"!!!! Pozdější přepracovaný Special Hobby alias PCM tu Italku strká naprosto s přehledem do kapsy... Italové a ani neumí pořádně udělat svoje éro :cry:

Bočnice jsou každá jinak vysoká a taky jinak dlouhá :?
2011_0505_213146AA.JPG

Základ kokpitu s rozplizlými detaily a neskutečně přesazenými drobnými díly plnými otřepů. Ještě že do kokpitu skoro není vidět...
2011_0505_213414AA.JPG

Motorový kryt seskládaný z asi devíti dílů. Skvělé jsou sešikmené kapky, aby jim to šlo vytáhnout z formy :shock: vůbec nevím, jak to budu opravovat. Rozdělená část motorového krytu, která může být na sestaveném modelu oddělená se při sestaveném krytu musí vycpat destičkama 0,4 mm a pak vytmelit, jinak na spojích vzniknu parádní škvíry. Kryt jsem tmelil i zevnitř a ještě vytmelím ty díry do kapek. Doufám, že tam nebude moc vidět. Motor použiju ze stavebnice s tím, že odřežu všechny zdvihátka a nahradím drátky. To je zcela nepoužitelné.
2011_0505_213439AA.JPG

2011_0505_213527AA.JPG

Oddělené zcela nemodelové klapky jsem zcela vylil sekundovým lepidlem a zevnitř křídla pojistil plastovými destičkami. Následně jsem veškerou paneláž a 0,5 mm díry (patrně nýty :shock: ) přetmelil dvojsložkovým tmelem Tamiya Polyester Putty...
2011_0505_213621AA.JPG

Vlepená motorová přepážka je zcela špičková záležitost. Pokud jí perfektně vlepíme do křídla, pak letí směrem dopředu a je šíkmo. Je nutné jí naříznout, zlomit a zafixovat do kolmé polohy. Další skvělou zprávou je, že to absolutně nekopíruje průřez trupu, takže vzniknou po obvodě senzační škvíry. O vybavení podvozkové šachty se nemá smyslu bavit vzhledem k tomu, že je to natolik nepoužitelná část, že je nejlepší celek vyvořit vlastními silami z plastových destiček...
2011_0505_213555AA.JPG

Ale nejstrašlivější částí stavebnice je neskutečně měkký plast. Musí se tedy co možná nejopatrněji rýt a brousit, protože v mžiku se proryjete, či probrousíte skrz :cry: Pro mne to je jedno z největších zklamání z nových modelů od Italerky hned po jejich Aradu 196 ve čtvrtce, které je ale znatelně lepší, byť stavebně a detailově naprosto příšerné :roll:
Naposledy upravil Jakub Vilingr dne pát kvě 06, 2011 5:02 pm, celkově upraveno 1
Jakub Vilingr

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » pát kvě 06, 2011 10:01 am

Jakube, naprostý souhlas. Stavebnice je hrozná. Původně jsem chtěl, aby můj první Ital byla Breda Ba.65 od SH. Po přečtení recenzí jsem se rozhodl, že dám radši něco pohodovějšího a tak jsem koupil Saettu. Teď nevím jestli to bylo správné rozhodnutí.
Každopádně jsem dokoupil BigEda, něco od QB a kokpit od Pavly. Příští týden se pokusím dát fotky do sekce rozestavěno.

V kokpitu řeším barvu pásů. Na postavených modelech jsem většinou viděl hnědé (kůže?), ale Eda je má šedo zelené. Co je správně?
Potom moc nerozumím systému zapínání pásů, konkrétně krátkému pásku zakončujícímu spodní řetízek (proč ho všichni ohýbají?).
Přílohy
1.jpg
1.jpg (41.03 KiB) Zobrazeno 782 krát
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Jakub Vilingr » pát kvě 06, 2011 10:14 am

No to by měla bejt přezka do kterýho se zahákávají ty ramenní popruhy ne? Na barvu řemení si počkej na Glocka, ale to já řešit nebudu...

Dneska možná zbuším dokupy ten kokpit, abych mohl slepit trupík a pokračovat v krasojízdě :D
Jakub Vilingr

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » pát kvě 06, 2011 10:28 am

Já ještě ty pásy a taky zavřu trup. Potom se pustím do motoru. Klapky chlazení jsem ztenčil jenom na konci a boční krytku také přilepil s následným mohutným brousením a rytím. Zdvihátka už jsou také pryč. Díry v bočních boulích nechám, byť tam byly. Docela teď přemýšlím jestli nechat po zjemnění nýty na křídlech a nebo je úplně zlikvidovat. Je jasné, že povrchu by prospělo kompletní přerytí a onýtování. Do toho se mi ale nechce.
Pavel Hrnčíř

Příspěvekod Pavel Hrnčíř » pát kvě 06, 2011 10:31 am

Ještě k šachtě. V přední části nebyla uzavřená a kryty podvozku byly na takovém nosníku, viz. foto.
Přílohy
19-macchi-c-200-wheel-w.jpg
17-macchi-c-200-lh-whee.jpg
Pavel Hrnčíř

Další

Zpět na Italske letectvo 1939-45