tydyt píše:Dotázek na p. Ferkla:
u Ki-84 je uvedena na ocase číslice "57 i s křídly" v barvě červené. Je to tak u všech strojů? U publikace Kagero na Ki-84 na straně 73 je foto, kde jsou "křídla" podstatně světlejší než číslice - tam bych to viděl opravdu na žlutou. Měl by to být stroj č. 10 - Nishida.
Ještě jeden dotázek: u Tachikawa Ki-9 uprostřed časopisu je uveden znak Hiragany jako HI - já ho tedy vidím jako TO.
Díky za odpověď a Nipponu zdar - Tydyt
Já na tom obrázku Ki-9 taky vidím TO, v textu se povedl překlep...
barva křídel a "57" u Ki-84 je velkou otázkou - dosud byly všechny mašiny jednotky zcela pravidelně kresleny s černou "57" a žlutými křídly. Z většiny fotek je zřejmé, že spíš byla křídla i "57" červené. Jeví se to tak i na hromadné foto jednotky na základně Shimodate. U jedné mašiny (asi je to ta Nishidova 10) se barvy jeví trochu jinak - tipoval bych černou nebo jinou tmavou číslici "57".....považuji za velmi pravděpodobné, že se marking mašin měnil v čase tak, jak byla chuť a čas jej vylepšovat - osobně jsem vycházel ze zveřejněných fotek (zejména FAOW 19 a MA 451). Zajímavé je podívat se na fotky pásek na rukávech leteckých kombinéz členů jednotky - tam je ten znak také nakreslen.