Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Diorama ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Křížová cesta 1:35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Křížová cesta 1:35

Příspěvekod Meda Tom » 08 bře 2014, 14:21

Dobrý den,

plánuji stavbu svého prvního diorámatu v měřítku 1:35. S modely mám zkušenosti hlavně v měřítku 1:87 (železniční H0).

Námětem tématu by měla být kaplička, konkrétně se jedná o 12. zastavení křížové cesty v Římově na českobudějovicku (viz přiložené foto). Před kapličkou povede polní cestička. Zatím mám dva náměty na pohyb po cestičce (i s ohledem na figurky, které vlastním) 1. možnost je německý voják projíždějící na kole a druhá možnost jsou civilisté, konkrétně pani tahnocí vůc a dvě tlačící děti. Protože Křížová cesta je stavěna do kopce, plánuji naznačit menší převýšení, a proto by se hodila poza těchto civilistů. Zatím však nevím, která verze bude lepší.

Do rohu dioráma chci umístit strom, nějakou jabloň a když se rozhodnu pro vojáka, mohu k jabloni umístit nějakou civilní osobu třeba jak sbírá jablka, nebo dítě, které sedí na větvi.

K modelu:
Velikost podložky plánuji 30 x 20 cm
Kaplička - vlastnoruční výrobek, ze sádry, plastikových destiček a ostatních drobností, které dům dá
Figurky - Preiser nebo Tamiya (viz přiložené foto)
Roční období - jaro až léto (zelená tráva, suchá polní cesta, listy na stromě)

Plánovaný postup:
Nejdříve plánuji z překližky kterou mám doma (5 mm) vyrobit podstavec a boky dorámatu, poté pomocí polystirenu nebo montážní pěny udělat základní hrubý tvar terénu. Další bude stavba a úprava kapličky, abych měl kapličku hotovou, než začnu kompletovat a dokončovat terén, aby mi po dokončení kaplička nelevitovala. Po dokončení terénu plánuji udělat figurky.

Otázky:
Chtěl bych zkušenější modeláře poprosit o pár rad.
Mám udělat menší podložku? (Na přiložené fotografii je to ve výsledném poměru a rozměrech - kromě polní cesty)
Myslíte si, že se strom hodí, nebo bude model přeplácaný? Ne že by to nyní bylo důležité, ale myslím, že je to v závislosti na první otázce, zda menší rozměry a tím i vynechat strom.
Je lepší udělat podložku pravidelný čtyřúhleník, nebo třeba jiný tvar?

Zatím všem děkuji za rady. Předem chci říct, že to nebude z mé strany žádný sprint na 100m, ale spíše vytvalostní běh. Jako odreagování po práci, proto prosím nečekejte hotový model někdy za měsíc 8-)
Přílohy
1246-deckel.jpg
Civilisté do modelu
TA35240.jpg
Jedna z možných figurek do odelu
TA35240.jpg (44.9 KiB) Zobrazeno 9612 krát
Image001.jpg
Plánovaná kaplička (zdroj: wikipedie). Plánuji udělat kompletní vlastní fotodokumentaci k stavbě
2014-03-08 13.35.37.jpg
Rozvržení stavby
Rozestavěno - Křížová cesta (dio 1:35): viewtopic.php?f=334&t=83329
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Re: Křížová cesta 1:35

Příspěvekod Petr Vaněk » 10 bře 2014, 09:30

Hezký námět! ;-I Mám rád civilní diorama, kerá mohou mít mnohem silnější příběh než útočící tank s desantem na korbě... Ke zvolenému námětu mi lépe pasují ti civilisté s vozíkem, protože, podle mě, ta babička s vnuky a veškerým majetkem na vozíku vystihují kalvárii válečných útrap (= druhý smysl té "křížové cesty") lépe než Fritz na bicyklu.

Akorát trochu nerozumím tomu plánku: Pokud je kaplička "hluboká" cca 2 metry (kratší rozměr na plánku), pak ta polní cesta je potom pěšina široká pouze 30 centimetrů - opravdu to tak plánuješ? Pokud se týká vegetace, strom bych tam nedával, aby výškovou dominantou zůstala ta kaplička, takže spíš nějaké šípkové křoví nebo opravdu nízkou planou jablůňku. A rozhodně bych zmenšil tu podložku, protože 30 x 20 je zbytečně moc a děj se ti "rozředí". A když se tak dívám na tu samotnou kapličku na přiložené fotce, připadá mi poněkud zbytečně objemná - jasně, že tohle je fotka originální existující stavby - ale nechceš pouvažovat o něčem subtilnějším, aby nosnou částí příběhu byli ti civilisti a ne barák...? Myslím, že pod heslem "boží muka" ti toho Google vyplivne k přemýšlení docela dost.

Ale je to tvůj projekt, tak se rozhodni sám - pokud tam budeš chtít postavit třeba Karlštejn, tak tam budeš mít Karlštejn... :-)
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 10 bře 2014, 16:05

Děkuji za reakci, také jsem byl více rozhodnut pro ty civilisty.

K tomu plánku, ta cesta není v měřítku, je to pouze naznačení kudy povede. Jinak tato kaplička je cca 3 metrů "hluboká" a něco kolem 5-ti mětrů široká. Kaplička mě zaujala, při každodenní cestě kolem, svým tvarem. Na druou stranu nemusím dělat přesnou kopii určité stavy a mohu z ní pouze vyjít a vymyslet kompletně "novou" kapličku.

Tato kaplička by po přepočtu měla rozměry cca 14 x 9 cm. Jaké rozměry budou ideální, aby nosnou cástí byli civilisté? Když bych udělal poloviční kapličku o rozměrech cca 7 x 5 cm a tím i daleko menší podložku, bylo by lepší?

Ano je pravda že je to můj projekt, ale rád si nechám poradit, když do něčeho budu investovat čas, tak aby výsledek měl smysl a také nějaký standart. Proto jsem toto téma otevřel, ještě před samotnou stavbou.
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 10 bře 2014, 19:11

Tak po vysvětlení je ta cesta logičtější... Říkáš, půdorys v měřítku 1:35 14 x 9 cm? To je v reálu 4,90 x 3,15 metrů - to už je skoro mauzoleum...! :D Ale vážně, já bych tam fakt dal něco drobnějšího a nějaký ten malý stromek nebo keř. A chce si to hodně vyhrát s těmi figurkami, aby tam nebyly do počtu, ale jako hlavní nositelé děje. Na ta boží muka se mrkni třeba sem: https://www.google.cz/search?q=bo%C5%BE ... 78&bih=893
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 12 bře 2014, 22:16

Po radé od zkušenějších jsem se rozhodl pro menší veri kapličky. Kénkrétně jsem hledal inspirac v křížové cestě na sv. Hostýn.

Kaplička v měřítku 1:35 bude mít rozměry cca 6 cm x 3 cm x 11 cm a výsledné rozměry dioráma budou 15 x 15 cm.

Dnes jsem začal s výrobou již zmíněné kapličky. Jak jsem psal výše, plánuji nejhrubšší část kapličky vyrobit pomocí sádrového odlitku a pokusit se veškeré architektonické ozdoby a detaily vybrousit právě do odlitku. Nejdříve jsem si udělal formu na odlévání, chci kapličku odlít jako jeden kus a na formu jsem volil plastikové zákazové tabulky, z kterých jsem si postavil formu pro odlévání kapličky. Protřední část kapličky bude užší než základy, proto i forma je zde užší, a při odlévání přijde tato část uzavřít, aby se povedlo odlít silnější spodní základy a tím se i forma zpevní. K prvnímu zkušebnímu odlitku, se dostanu v pátek.

Viděl jsem zde na foru různé formy pro odlévání (karton, lego,...) chci vyzkoušet také tuto možnost, protože napříklak z lega, bych špatně formoval můj výsledný tvar.
Přílohy
4.jpg
Plastiková destička a obrys budoucí kapličky
3.jpg
Obryz + všechny díly se musejí vyřezat z destičky
2.jpg
Plastiková stavebnice z plastikové destičky
1.jpg
Výsledná forma pro odlévání
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 13 bře 2014, 08:26

Vypadá to nadějně! Pokud se ti ale do výklenku toho sádrového monobloku podaří vysochat něco, co bude aspoň trochu připomínat výjev z křížové cesty, pak jsi fakt frajer...! 8-)
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 13 bře 2014, 12:24

No tak za frajera se nepovažuji, tak doufám, že to bude aspoň trošku koukatelné. Jinak mám vyrobené 3 stejné formy, abych mohl experimentovat. Dále jsem si odlil několik sádrových bloků, na kterých budu zkoušet různé metody rytí, barvení a následné povrchové úpravy.

Dnes snad odleji první pokusné odlitky, abych přes víkend mohl začít s povrchovou úpravou a tvarováním sádrového odlitku do podoby, připomínající kapličku včetně všech architektonických detailů.

Plastiku znázorňující křížovou cestu, si plánuji vyrýt bokem (abych nekazil hotové kapličky) do kapličky udělat otvor, do které hotovou plastiku zapustím. Abych mohl rytí cvičit a nekazil celou kapličku.
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 13 bře 2014, 15:13

To "pokusné rytí bokem" dává smysl. Určitě bych ale doporučoval přidat do sádry, ze které budeš odlévat ty destičky pro rytí, nějaký elastizující element, aby sádra nebyla tak křehká a nelámala se. Asi bych experimentoval s Herkulesem nebo s jiným bílým disperzním lepidlem...
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Skolil » 14 bře 2014, 00:56

Ahoj, vypadá to slibně, předloha modelu je zajímavá.
Pokud mohu poradit, vybrušování detailů do sádrového bločku je cesta do pekel- mám mnohokrát vyzkoušeno.
Mnohem lepší efekt má výroba detailů z plastových profilů, tmelu a polyuretanu.
Návod jsem popsal zde: http://skolil-diorama.blogspot.cz/2013/ ... 1cast.html
a na videu zde: http://www.skolil-diorama.blogspot.cz/2 ... evani.html
Měj se fajn ahoj Jakub

P.S.
Pokud si s tou kapličkou pohraješ, stromem bych to neprznil.
http://skolil-diorama.blogspot.com
Jakub Skolil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 14 bře 2014, 10:30

Ahoj,

díky za radu, musím říct že tvoje stránky znám podrobně a i mě trošku indpirují k civilnímu tématu dioráma.

Nakonec jsem se rozhodl zvolit menší kapličku, než tu která je v úvodním tématu. Plánuji tuto http://pamatna-mista.sije.cz/hostyn/sli ... tyn-39.php

Protože tato kaplička bude daleko menší než kaplička, kterou uvádím v prvním tématu, chci vyzkoušet ji vyrít. Když to nepůjde, tak ji mohu vyzkoušet udělat z plastových destiček. Protože s měřítkem 1:35 teprve začínám, chci si také vyzkoušet co nejvcíe možných technik pro další stavby. Chci tedy vyzkoušet obě možnosti stavby kapličky (odlitek, i pomocí destiček). Beru toto dioráma hlavně jako cvičné, respektive chci si při jeho stavbě vyzkoušet co nejvíce technik a pro samotné dioráma použít ten lepší výsledek.

Jinak určitě děkuji za radu.
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 14 bře 2014, 18:12

Tak jsem udělal první odlitek pro kapličku, kterou budu stavět ze sádry a sádrového odlitku.

Do sádry jsem zamíchal disperzní lepidlo, aby lépe držela a šlo lépe rýt. Odlil jsme s i malé bločky, do kterých chci vyzkoušet rýt plastiku křížové cesty. Ja jsem již psal výše, chci vyzkoušet více možností savby kapličky, a tohle je jedna z nich, uvidím který výsledek bude nakonec nejlepší.

1) Před odlitím bylo třeba zafixovt formu, aby se strany po nalití sádry nevyvalily.
2) Následně při odlévání tvaru, který je v různých výškách, jsem si musel prostřední díl uzavřít, aby sádra nezvedala "víko" bylo třeba tento díl zatížit
3) Po vyjmutí bylo na střešní části mnoho zbytečné sádry, která se musela odtranit, tak aby štít střechy byl rovný.
Nyní nechám sádru pořádně proschnout a poté začnu rýt kamenný podstavec, který je mírně zkosený, takže nejdříve budu muset upravit tvar podstavce a následně rýt reliéf kamenů.
Přílohy
5.jpg
Zafixování formy
4.jpg
Zatížení střední část
3.jpg
Vyjmutí odlitku
2.jpg
Začištění horní strany kapličky
1.jpg
Střešní část kapličky
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 14 bře 2014, 19:53

Zatím dobrý... =D> Držím palce a těším se na pokračování.
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 17 bře 2014, 16:09

Pokročil jsem v rytí kapličky. Nejdřív jsem vyril výklenek v hlavní čás kapličky a dále upravoval okolní ozdobné sloupy. Podstavec byl také mírně upraven, aby byl jeho tvar více podobný otiginálu.

DO sádry se mi nejspíše povedlo přidat moc lepidla, a chvilakam je hotový výtvor trošku "gumový". V něčem je to výhoda (dá se do sádry lépe rýt), ale je to nevýhoda, že jde špatně opracovávat brusným papírem. Nyní musí dodělat hrubý tvar obou sloupů a ještě malinko vybrat prostřední hlavní část kapličky. Následovat bude kamenná úprava podstavce.

Zatím jde o velmi hrubý výtvor, který ještě čeká na finální broušení a rytí. Aktuálně jde spíše o úpravu rozměrů a hrubéo tvaru.
Přílohy
6.jpg
Vybrán střed kapličky
5.jpg
Rozvržení úpravy tvaru, aby tvar odpovídal rozměry předloze
4.jpg
Naznačení budoucích kmenů na podstavci
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Hrubý detail sloupu
Meda Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Meda Tom » 17 bře 2014, 21:29

Další pokrok stavby:

Úprava části pod střechou, úprava obou sloupů, vydlabání středu kapličky. Střed kapličky, přijde ještě zarovnat, stejně tak boční sloupy a desta mezi sloupy a podstavcem, přijde také ještě zarovnat a zahladit hrany.

Nyní je potřeba upravit upravit štít střechy a poslední hrubá práce bude vyrytí kamenů do podstavce. Dále bude následovat jemné zarovnávání, zahlazování, tmelení a jako zlatý hřeb večera, bude výroba plastiky křížové cesty :sculptor:
Přílohy
4.jpg
Zadní část středu kapličky, přijde zarovnat
3.jpg
Dodělaná ozdobná lišta mezi sloupem a střechou
2.jpg
Deska nad podstavcem, přijde ještě zarovnat
1.jpg
Do podstavce přijdou vyrýt kameny
Meda Tom

• Odpovědět s citací