Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Další Cromwell ve sbírkách českých sběratelů?

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Další Cromwell ve sbírkách českých sběratelů?

Příspěvekod David Šolc » 15 čer 2007, 09:34

Při brouzdání po internetu jsem narazil na "bazar" s vyřazenou technikou a při projíždění seznamu mně zarazil Cromwell. A ještě více mně zarazilo že je to stroj od nás. Po prozkoumání fotek jsem našel několik znaků které má i exemplář v Králích(místo nálezu zatím neznám) a stroj zrestaurovaný Rotou Nazdar(stroj byl nalezen v kamenolomu Hřebeč ). Těmi znaky jsou například navařené záplaty na bocích nástavby které mají všechny stroje, takže asi všechny vykonávali stejnou práci a to práci v lomu jako bagry. Cílem tohoto příspěvku je zjistit místo, kde je v současnosti umístěn stroj z těchto stránek http://www.russiantruck.co.uk/tracked10.html . Už mám jeden typ a to museum ve Smržovce, kde se v současnosti nachází také jeden Cromwell.
Pokud budete mít někdo bližší info budu jenom rád. :)

Podrobná historie Cromwella Roty Nazdar: http://www.volny.cz/ipro/stripky/clanky/faust.htm
Přílohy
Cromwell - předtím a nyní Roty Nazdar.JPG
Cromwell - Museum Králíky.JPG
Cromwell - Museum Smržovka.JPG
crom-200307-deliver08.jpg
Naposledy upravil David Šolc dne 15 čer 2007, 09:59, celkově upraveno 1
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 15 čer 2007, 09:36

neni vic fotek na ten jeřáb? to by bylo v modelu paradní. i stou patinou :o
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 15 čer 2007, 09:41

to Štěpán: Tady je pár fotekček http://www.davar.cz/badatelna/xref/vojt_cromwell.htm :D
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vejvoda » 15 čer 2007, 09:42

Více informací o tom Cromwellu ( a o Stugách !!!) je v tomto článku v druhém odstavci. Na tý akci jsem byl a tamního cromwella trochu nafotil...doporučuju však osobní návštěvu, moc zajímavý minimuzeum!

http://www.igenus.cz/view.php?cisloclanku=2007050908
Petr Vejvoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 15 čer 2007, 09:54

to Petr Vojvoda: Dík za super informace. Už se těším jak se povedou ty Stugy :P :P :P. Teď už vím, že v tomto museu je Cromwell z ostraských dolů, ale jestli se jedná o stroj z toho bazaru je zatím záhada #-o .
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 čer 2007, 20:57

Pokud mám správné info od Vildy Fencla (šéf Roty Nazdar), tak Janoušek v Nové Vsi má podvozek, který stál nějaký čas v Mladé Boleslavi, možná že i v bazaru, to nevím přesně a údajně by měl mít ještě jeden další. Majitelé toho opraveného (Rota Nazdar nejsou majitelé, ale restaurátoři, majiteli je parta čtyř kamarádů kolem Úval) přivezli původně tři podvozky, ze kterých se při renovaci vycházelo.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 4ntonin » 17 čer 2007, 09:00

Petr Vejvoda píše:Na tý akci jsem byl a tamního cromwella trochu nafotil...doporučuju však osobní návštěvu, moc zajímavý minimuzeum!

Můžu jenom souhlasit. Vždycky se tam rád podívám, ale letošní akce byla obzvlášť povedená (nebýt těch davů, bylo by to ještě lepší, alespoň pro fotografy). Nálety s bombardováním byly vydařené a vysypávající se okna přilehlé fabriky (k nelibosti majitele :-D ) jim jen dodaly na realističnosti. A jestli se rekonstrukce cromwella a stugů povede aspoň tak dobře jako u M16, tak se máme opravdu na co těšit.
Válečné přípravy bývají občas přerušovány - válkami.
Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika.
V bitvě válečných strojů se neumírá za výkřiků "Hurá" na kvetoucí louce.
4ntonin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 17 čer 2007, 18:26

PaKlo píše:Pokud mám správné info od Vildy Fencla (šéf Roty Nazdar), tak Janoušek v Nové Vsi má podvozek, který stál nějaký čas v Mladé Boleslavi, možná že i v bazaru, to nevím přesně a údajně by měl mít ještě jeden další. Majitelé toho opraveného (Rota Nazdar nejsou majitelé, ale restaurátoři, majiteli je parta čtyř kamarádů kolem Úval) přivezli původně tři podvozky, ze kterých se při renovaci vycházelo.

Dík za objasnění mnoha otazníků ;-I , ale stejně mi jich ještě pár zůstalo :? . Nejspíše ten Cromwell z internetového bazaru je jiný než ten co je v Nové Vsi. Otázkou je jestli zůstal v čechách nebo si ho na iternetu koupil nějáký zahraniční sběratel? A nevíš prosím nebo někdo jiný, jestli se do těch tří podvozku co měla parta kolem Roty Nazdar k dispozici, počítá i stroj z lomu Hřebeč, nebo jde o čtvrtý podvozek? Kdybych se pokusil dát dohromady seznam Cromwellů u nás tak by byl asi následovný:

Museum Lešany - 2 kusy (Jeden je pojízdný a druhý je prý nekompletní vrak na tento druhý exemplář bohužel nemám žádnou fotku. Nemá prosím někdo foto? :) )

Museum Králíky - 1 kus

Museum Smržovka (Nová Ves) - 1 kus

Sběratelé z okolí Úval - ?3 možná 4 kusy?

........a posledním je ten z internetovéhpo bazaru u kterého bohužel nevím jestli zustal v čechách a nebo je již v zahraničí.

Kdyby měl někdo zajímavé informace o počtech Cromwellů u nás v současné době, tak se může podělit, určitě nebudu sám koho tento fakt zajímá. :-D :-D
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 17 čer 2007, 20:07

Rota Nazdar má podvozky tři, jejich čísla jsou uvedena v článku na který tu byl v prvních příspěvcích odkaz. Ten Lešanský pojízdný není Cromwell, ale poválečný Charioteer koupený z Anglie, vrakový podvozek má na 99% stejný původ jako ty ostatní dochované, tj. důlní výložník. Pokud vím, Vilda Fencl říkal že věděli asi o deseti podvozcích, když se o Cromwelly začali zajímat, nicméně ty co si odvezl Janoušek měly být poslední volné z těch o kterých se vědělo. Já jen doufám že se Vildovi konečně podaří protlačit tu monografii věnovanou ČS Cromwellům do tisku, tam by mělo být nejspíše vše podchyceno.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 17 čer 2007, 20:36

to PaKlo: Dík za další užitečné informace ;-I . Ano to že je lešanský Cromwell předělaný Charioteer jsem už slyšel takhle jsi mi to potvrdil. Verze Cromwella jsou pro mně španělská vesnice, tak jsem pořádně nevěděl jak Cromwella a Charioteera rozlišit, když pominu věž. Všiml jsem si jen jiných výfuků u Charioteera. :)

Po schlédnutí seriálu Bratrstvo neohrožených jsem nabyl dojmu, že ten lešanský si v něm zahrál. Vede mně k tomu označení a to malý trojůhelníček(bílá barva) na zadní části boků věže který má lešanský i ty tři ze seriálu.

Na tu knížku od Viléma Fencla se budu taky těšit sice nejsem odborník na čsob, ale taky si to rád přečtu :) .
Naposledy upravil David Šolc dne 19 čer 2007, 19:25, celkově upraveno 1
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 17 čer 2007, 21:57

Super počtení!!!!!!!!!!!!!!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 19 čer 2007, 20:18

Nedalo mi to a začal jsem se pídit po něčem, co by potvrdilo moji domněnku, že lešanský Cromwell si zahrál v Bratrstvu Neohrožených. Nejdříve jsem googlil a nalezl jsem tento link:
http://www.continuitycorner.com/Bfilm/00267.htm. Na tomto odkazu jsem se dočetl, že dva ze tří Cromwellů jsou přestavěné Charioteery po finské armádě a byly na ně usazeny věže z britské střelnice. Třetí Cromwell by pak měl být Centaur.
Zjíštěno co se v seriálu objevilo by jsem měl, ale teď přišel úkol najít ten lešanský kousek.
Po prostudování fotek stroje v lešanech jsem si všiml že mu s největší pravděpodobností chybí velitelská věžička nebo poklop velitele na věži. Dále jsem se řídil tím že mu na blatnících chybí prolis, který tam běžně Cromwelly měly. Dalším vodítkem pak byly výfuky, které využíval až Charioteer.
Po natáčení si tank zřejmě zanechal i seriálový marking a to bílý trojuhelníček na zadní části věže a bílou hvězdu v kruhu na jejím stropu.
Zapnul jsem si seriál a začal printscreenovat. Několirát jsem si prošel sekvenci boje o městečko Nuenen. Po chvíli hledání jsem zjistil, že se tady opravdu nachází jeden stroj bez věžičky a bez prolisu na blatníku. Je to stroj zničený hned na začátku střetnutí, když tigr vystřelí z kupky sena tak to koupí zrovna ten "lešanský", který v tu chvíli následuje Shermana, který to koupí chvilku potom.
Udělal jsem několik printscreenů, které by měli podpořit tuhle moji domněnku.
Doufám, že vás tímto fantazírováním moc nenudím. Kdo bude mít nějáké další postřehy, tak sem s nimi. :)
Přílohy
Cromwell_66.JPG
Výfuky od Charioteera.
Cromwell_22.JPG
Cromwell v seriálu, kde je otvor po chybějící věžičce (poklopu) zamaskován pytlem nebo celtou. Blatník bez prolisu.
Cromwell_11.JPG
Cromwell v seriálu, kde je otvor po chybějící věžičce (poklopu) zamaskován pytlem nebo celtou.
p8270110.JPG
Cromwell v Lešanech - zakroužkoval jsem výfuky od Charioteera, blatník na kterém není prolis a místo, kde by měla aspoň trochu vyčnívat velitelská věžička(poklop).
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 19 čer 2007, 20:55

Tu identifikaci podporuje i skutečnost, že oběma (tedy tomu jednomu v BoB a v TM Lešany) chybí na pravém boku věže dole návarek, kryjící část věnce kuličkové dráhy věže...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Šolc » 19 čer 2007, 20:58

to greenbaron: Dík to je dost podstatnej detail. To by mohlo udělat jasno. Teď už je to asi jisté, že máme v lešanech filmovou hvězdu :D :D :D.
David Šolc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondra Kulhavý » 19 čer 2007, 21:07

pěkné téma... snad v něm časem přibudou fotky dalšího renovovanýho Cromwellu :P
Ondra Kulhavý

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse