Použijte čisté/nekontaminované jehly! Nebezpečí úrazu, buďte opatrní a používejte ochranné pracovní pomůcky. Úlomek jehly zapíchnutý v oku není příjemný a ještě méně devíticentimetrová nesterilní jehla zapíchnutá v břiše.
Tak, varoval jsem vás a jdeme na stavbu.
Po delším čase jsem se opět vrátil ke svému "long runu" (http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=26540) a rozhodl se pro něco rychlého. Motory Quickboost jsou oproti stavebnicovým nebe a dudy, ale přesto si říkají o dovyšperkování.
Zdvihátka z jehly jsou jasnou volbou, ale co s kabeláži. Eduard nabízí ve svém setu pro B-17 pěkný lept kabelového rozvodu, s tím se mi ale špatně pracuje. Leptané kabely konečkem přilepené k válcům nedrží a když ano, ta je spolehlivě odloupnete pri drybrushování. Vymyslel jsem si tedy tuto odolnou samodomo variantu, ke které použijeme lékařské jehly průměru 0,42mm a měděný drátek průměru cca 0,15mm (z plochého IDE kabelu ze starého PC).
V prvním kroku je potřeba předvrtat všechny díry pro kabelové rozvody a zdvihátka. na provrtání míst pro kabelové rozvody ve válcích a v prostoru nad válcemi použijeme vrták o průměru 0,3mm (ten se mi bohužel po dvou motorech zlomil a na zbývajících dvou jsem tak musel použít 0,5mm - poučení: Nechej z vrtačky čouhat jen tak dlouhou část vrtáku, jaká je potřeba k provrtání materiálu).
Vahadla provrtáme v místě spojení se zdvihátky vrtákem 0,5mm, nebo alespoň na jejich čelní stranu uděláme zářez směrem do středu bloku (mnohé vrtání tak zpočátku určitě dopadne). Poznámka - zpočátku jsem díry vrtal ruční vrtačkou v obavě z prasknutí odlitku. Opak je pravdou. Vhodnější se jeví použít elektrickou mikrovrtačku - teplo produkované třením vrtáku o materiál při vyšších otáčkách způsobí změknutí odlitku, který je pak elastičtější a na tři až čtyři přítlaky se vám podaří bezpečně vahadla provrtat.
Na řadu přichází příprava zdvihátka. Z jehly ŠIKMÝM řezem odřízneme kousek jehly tak, aby při zasunutí do otvoru ve vahadlu a doražení k bloku vyčníval přes vahadlo cca o 1 - 1,5mm. V tomto konkrétním případě vychází délka zdvihátka na 6,5mm.
Poznámka: jehlu neřežte tak jak je vyobrazeno na ilustrační fotografii, řezaný kousek přidržujte druhou rukou, jinak vám spolehlivě odletí bůh ví kam.
Poznámka2: jehlu nestříhejte ani nelámejte, je potřeba aby si uchovala kruhový průřez.
Jednu stranu zdvihátka poté zabrousíme.
Naposledy upravil yan.ko dne 17 bře 2009, 00:19, celkově upraveno 5
"Koho jste potkali? Co vam to nalhali?! Ma matka jenom jednu dceru ma a to jsem JA!"
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]