Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PANDORA - volná stavba

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

PANDORA - volná stavba

Příspěvekod ELKAN » 24 úno 2014, 16:23

Jako další model chci začít stavět PANDORU. Stavba bude vycházet z ANATOMY, měřítko 1:50, takže celková délka včetně čelenu bude cca 105cm. Samotný trup má 85 cm.
Začal jsem přípravou plánů, peru se s tím, protože jsem zatím podle žádného plánu nestavěl, takže teprve zjišťuju co kde a jak......
Nejdříve jsem chtěl postavit zkušební vzorek kostry z kartonu, ale pak jsem se rozhodl udělat kostru rovnou. Na kýl jsem použil lať z baumaxu, smrk, 5x40 slepené dvě k sobě aby výsledný kýl měl 5x80 a nekroutil se. Překližku na žebra použiji ze staré skříně, je sice trochu zkroucená, ale s tím se nějak poperu. Doufám, že až bude kostra hotová, nezjistim, že je to úplně špatně, a že musím začít znova.....no je to spíš stavba metodou pokusu a omylu......tak uvidíme.
Přílohy
Pandora.tif.jpg
Pandora 2.tif.jpg
IMG_3977.jpg
IMG_3976.jpg
IMG_3975.jpg
IMG_3974.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Re: PANDORA - volná stavba

Příspěvekod admiral6 » 24 úno 2014, 17:58

Super. Další volná stavba. Tak ať se dílo daří a loďka brzy pluje.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 24 úno 2014, 19:52

Přeju hodně zdaru. Budu pečlivě sledovat :D.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 24 úno 2014, 21:05

Dobrá volba, je to nádherná loď! V tvém podání to bude určitě pěkný model, budu rád sledovat. Tak hodně zdaru, ať se dílo daří.
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ignor » 24 úno 2014, 21:10

Pěkně jsi to rozjel, takhle tě za chvíli nebudu stíhat. Práce na mary je ještě spousty
ignor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 24 úno 2014, 21:15

Jestli k tomu můžu něco říct, rozhodně nedoporučuju používat starý kusy překližky.Mám s tím jen špatný zkušenosti.A už vůbec ne pokud jsou zkroucený.Začneš to rovnat a zkroutí ti to celej trup a budeš s tím mít zbytečný starosti.Dělá to bordel v souměrnosti trupu. . .Koupit odřezky překližky myslím jde ve většině větších obchodů (OBI, Hornbach a myslím že i ten Baumax) kde materiál řežou.
Pandora je moc pěkná loď a rád budu sledovat, oni ty scratche jsou vždycky moc zajímavý.
Ať se dílo daří.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 24 úno 2014, 21:36

Díky moc všem za podporu, sám jsem zvědav, jak to půjde.....
Pro ignor: No byl bych rád, kdyby se nám časem povedlo stavět Pandoru paralelně, aby jsme si mohli vyměňovat zkušenosti.
Pro Paryzek: Vydávám se podobnou cestou jako ty, tak jsem zvědav, na kolikátý pokus tu kostru udělám....
zkusim překližku koupit, ale celá deska se mi kupovat nechce.....
Kostru si vlastně musim nějak vymyslet, aby to drželo tvar, a taky byly pohledové dvě paluby....zatim tedy první pokus.
:arrow:
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 24 úno 2014, 22:00

Je fakt, že když zkoušíš scratch poprvé, není od věci si první pokus s kostrou střihnout z kartonu, je to za chvilku hotový protože se to řeže dobře (jde s klidem použít klasickej měkkej vlnkáč) a uděláš si představu jak to bude pak vypadat, kde co vyřezat a kde nechat žebro plné. . .Kupovat celou desku překližky opravdu není nutné.Já nakupoval průběžně odřezky v Hornbachu v Hradci Králové, vždy když jsem tam byl, měli tam na vozíku několik různě velkých zbytků. . .Myslím že všechny tyhle "všeprodílnu" obchoďáky kde materiál řežou podle potřeby se rádi nějakejch zbytků zbaví. Nebo se poptat někde u truhláře jestli se mu v dílně něco neválí.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 úno 2014, 08:24

Tak tohle budu s potěšením sledovat. Těší mne, že ses pustil do vlastního modelu, scratch build přináší mnohem víc možností a hlavně se tam modelář může vydovádět dle libosti. RC jsi postavil na výbornou a pevně věřím, že tohle bude ještě větší pecka. Přeji mnoho zdaru a radosti při stavbě Pandory. ;-I
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 26 úno 2014, 10:08

No jsem na to zvědav - koukal jsem na tu knihu a ono to podle ní asi nebude žádná sranda. :D

Co se té překližky týče , určitě bych žádnou starou, natož křivou nepoužíval !!!! Nesrovnáš jí !! a bude to dělat bordel po dobu celé stavby.
Nevím kolik jí potřebuješ a jak moc velká by to byla finanční zátěž, ale asi bych použil fakt kvalitní, protože do toho modelu stejně výhledově naivestuješ hooodně peněz / vždyť to známe /. Třeba Dušek má dobrou http://www.modelylodi.inshop.cz/inshop/ ... &level=247 , a asi i jinde.
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 26 úno 2014, 10:39

Pro Doris: No to se uvidí, jestli to bude pro radost.....zatim v těch plánech docela plavu.... :arrow:
Pro MATa: Podle knihy by to snad mělo jít postavit, blbý je, že jsou plány vždy jen přední část nebo zadní, a prostřední část chybí, a pokud je celá loď, tak je to tak malý, že po zvětšení nejsou vidět všechny detaily. Když zvětšim bokorys v poměru, a ve stejným poměru půdorys, tak je tam asi 1 cm rozdíl. No bude to boj......žebra jsem třeba dělal podle řezů lodí, ale teď zjišťuju, že nesedí úplně přesně s plánem žeber.....takže ty žebra předělám, aby to sedělo. Zatim naštěstí jen na papíru.
S tou překližkou máte pravdu, zatim na ní stojí práce, včera Baumax zklamal, překližku nemaji, tak zítra se chystám do OBI. Takže je to spíš otázka kde jí koupit, než za kolik.

Jakou máte zkušenost se smrkovýma lištama, chtěl bych udělat první vrstvu plaňkování z latěk 2x5mm, ale mám strach, jestli půjdou dostatečně ohýbat. Jinak bych koupil lípu, je sice jednou tak drahá, ale asi by se lépe tvarovala.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 26 úno 2014, 11:08

add plán - AoS Pandora mám v počítači, na žebra použij žebrorys z části A2/3, jsou na něm rozkreslené jednotlivé paluby takže se je čeho chytit.Průřezy palub jsou na plánech obvykle jen orientační a opravdu to na některých plánech tvarově úplně nesedí.

add překližka - pokud neseženeš, ozvi se, mám nakoupeno do zásoby (kusy okolo 50x30cm orientačně, a tloušťka 4-5mm) a vzhledem k tomu, že jsem se pustil do stavby jiným způsobem jí moc nepotřebuju.Koneckonců do Hornbachu jezdím dost často, takže nemám problém si dokoupit.Nebyl by myslím problém pár kusů poslat.Poštovný zas tak moc stát nebude, a ta překližka byla jak se říká za hubičku.

add smrkový lišty - na Filipa jsem první vrstvu dělal taky ze smrkových, podle potřeby 4x2 a 5x2 mm a šlo to dobře, nemám s tím problém, lištu si srovnám podle potřeby, a případné zúžení modlářský hoblík, lehce dobrousit, napařit, ohnout a nechat trochu proschnout a pak nalepit, docela to i odsejpalo. . . Pak sem to naplácal celý truhlářským tmelem (což se ukázalo jako ne příliš dobrá volba, protože při lepení druhé vrstvy herkulesem povoloval) a vybrousil . . .
S lípou v tomto směru zkušenost nemám, je fakt, že může být podstatně lepší.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 26 úno 2014, 11:41

Díky moc Paryzku, uvidim, jak dopadnu zítra v OBI.
Smrk tedy asi na první plaňkování použiji, budu potřebovat cca 100 kusů. Koukal jsem na Tvou stavbu, jaký materiál máš použitý na druhé plaňkování?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 26 úno 2014, 12:18

No já s plaňkováním nemám až takové zkušenosti, ale v tý stavebnici Perly byly na první plaňkování podle mne balzové lišty 2mm tlusté a s těma to jde parádně, dají se dobře i na sucho naohybat kleštěma.

A co se těch plánů týče - vím o čem mluvíš, :D chvíli jsem si pohrával s myšlenkou, že udělám Perlu ještě větší, aby si mohl člověk vyhrát s detailama, ale pořádný plány nikde nejsou a když jsem chtěl předělat ty od šikmooček, tak jsem narazil na stejnej problém, mají to rozkreslené v několika měřítkách a dát to dohromady jsem vzdal, asi na to budou programy pro stavaře, či strojaře, ale s těma zase neumím :evil:

Jo a k tomu kytování na závěr - asi nejvhodnější je dvousložkovej polyesterovej na auta
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 26 úno 2014, 13:17

Co se týče kytování, tak se mi na RC povedla první vrstva tak dobře, že jsem kytoval jen snad dvě malé plošky. A protože taky lepim plaňky nejradši herkulesem, budu se i na Pandoře snažit o co nejlepší první vrstvu s minimem tmelu.

Ty plány jsou i dost nelogický, od středu lodi jdou k zádi čísla, dopředu písmena, a to ještě v pořadí B,A,C,D....mezi 1 a B by mělo být ještě žebro 0, když jsem slepil plány přední a zadní části, tak mi ještě mezi střílnama chybělo 7mm. Pak jsem zjistil, že v místě středu je nějakých 7mm navíc.....viz obr. :P
Přílohy
Pandora 3.tif.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno