Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

la Sirene, Heller - trochu jinak

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

la Sirene, Heller - trochu jinak

Příspěvekod ronniejames » 07 bře 2013, 00:31

Ahoj všem,
tuhle helleráckou stavebnici jistě všichni znáte, takže není třeba nijak představovat.
Já jsem ji původně nechtěl v sekci Rozestavěno ani prezentovat (stavba se moc neliší od Phénixe, kterého už tady mám) a hotový model jsem pak chtěl dát až do galerie. Ale protože jsem sotva v polovině a protože je to tady až na pár výjimek samý "anglán" (a taky převaha dřevěných modelů nad plasťáky), rozhodl jsem se, že pár fotek ze stavby přeci jen dám i sem.
Kdysi dávno - před nějakými 10-12 lety, ještě v době bez internetu, byla Siréna mojí "prvničkou". Splácal jsem si ji tehdy během snad 3 měsíců jen tak pro radost a nemaje žádné další znalosti o lodích, tak čistě podle helleráckého návodu. Postupem času jsem ale o plachetnicích začal sbírat nějaké, zpočátku jen velmi kusé, informace - a záhy jsem poznal, jak naivně jsem tehdy Sirénu postavil. A znáte to chlapi přece sami - na své první nikdy nezapomínáme, že? :lol:
Takže jsem věděl, že jednou se k Siréně ještě vrátím a zkusím ji postavit jednak lépe - a jednak odstranit ty největší, do očí bijící nesrovnalosti, jako jsou přesazené horní nástavby (namísto aby se směrem nahoru zužovaly, pro zachování stability celé lodi,tak u hellerů prostě vymysleli, že na trup Phénixe jednoduše nasadí další část - líbivou sice na na pohled v krabici, ale u reálného modelu je to pak už horší), nebo předimenzovaná galionová socha.
Výsledkem - a to ani v případě, že by se mi mimořádně povedl - nicméně nemůže být a nebude reálná loď, ale má idealizovaná představa, při které jsem vycházel jak ze sesterského Phénixe, tak hlavně z mých nepříliš velkých technických zručností a možností ](*,)

Ale dost řečí a vzhůru k fotkám:
tuhle podobu Siréne jistě znáte, krásně provedený model od modeláře Mario Grima. Ale je tady bohužel vidět i ta nelogicky přesazená záď:
sirene-m.grima.jpg

Když jsem uvažoval co s tím a brouzdal po netu, abych načerpal nějakou inspiraci, narazil jsem na tenhle obrázek anglické HMS Resolution z roku 1667, což zhruba odpovídá době, ve které ministr Colbert začínal budovat pro svého panovníka válečné loďstvo pod vlajkami lilií.
Záď Resolution se mi pro přestavbu Sirény stala vzorem:
resolution.jpeg
resolution.jpeg (9.94 KiB) Zobrazeno 7308 krát

No a tady už nějaké fotky toho, kam jsem se zatím dostal:

což zhruba odpovídá době, ve které ministr Colbert začínal budova pro svého panovníka válečné loďstvo pod vlajkami lilií:
Záď Resolution se mi pro přestavbu Sirény stala vzorem:
SAM_1344 mf2.jpg
la Sirene, Heller

SAM_1348 mf.jpg
la Sirene, Heller

SAM_1349 mf2.jpg
la Sirene, Heller

SAM_1351 mf.jpg

SAM_1354 mf.jpg

SAM_1355 mf5.jpg

No, to by pro tentokráte stačilo a něco dalšího až se zase dokopu k nějakému progresu :D
ronniejames

• Odpovědět s citací

Re: la Sirene, Heller - trochu jinak

Příspěvekod bonaventura » 08 bře 2013, 14:00

Ahoj Ronniejames,

držím palce ... :) . trošku som sa pozastavil nad tvarom kýlovej prednej časti. nemala by byť trošku zrezaná? Pripadá mi príliš široká ...
sirene.jpg.jpg
sirene.jpg.jpg (35.94 KiB) Zobrazeno 7167 krát

bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 09 bře 2013, 15:00

Ahoj Bony, díky za připomínku, a abych pravdu řekl, tak mě předtím vůbec nenapadlo nad tím nějak přemýšlet.
Siréna je "sesterská loď k Phénixu a k Phénixu mám originál francouzské plány z muzea, přikládám výřez jedné části tohoto plánu a tvar galionu je tam stejný, i když je možná o něco užší, než jak to vizuálně vypadá u Sirény:
le phenix - originál plánu, výřez.jpg
le phenix - originál plánu, výřez.jpg (46.88 KiB) Zobrazeno 7082 krát

U samotného Phénixu je jak tvar, tak šíře galionu poněkud zakryta těmi ozdobnými "lištami", u Sirény je to více vidět.
phénix - výřez galionu.jpg
phénix - výřez galionu.jpg (56.45 KiB) Zobrazeno 7081 krát

I na Sirénu ještě přijdou velmi jednoduché ozdobné lišty, pokud to i pak bude vypadat jako příliš široké, zkusím to trochu seříznout.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 29 lis 2013, 15:32

Zdravím lodičkáře, po dlouhé době jsem se přinutil taky něco vyfotit - děsně mě to nebaví.
Takže tady je malý (vzhledem k době, co mezitím uplynula) pokrok:
SAM_2401mf.jpg

SAM_2402mf.jpg

SAM_2403mf.jpg

SAM_2404mf.jpg

SAM_2406mf.jpg

SAM_2407mf.jpg

SAM_2408mf.jpg

Siréna úponové kladkostroje mf.jpg

Siréna mf.jpg

SAM_2409mf.jpg

Jo a námořníci a stavitelé se omlouvají, že na palubě a lodi vůbec zatím panuje trochu chaos a nepořádek, trochu je zkusím popohnat, aby zrychlili své tempo :D
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 29 lis 2013, 23:52

Pokračuješ hezky, co se mi teda líbí, je ta bílá patinovaná barva pod čárou ponoru. Působí přirozeně a neruší novotou...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 30 lis 2013, 18:53

Chaos a nepořádek? No a? Hlavně že vědí, co kam patří. :-D Jinak, supr práce! =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 29 kvě 2019, 18:26

ja ji zacinam stavet a moc by me zajímalo jak jsi vytvoril tu snizenou zadni část je to logictejsi nez ve stavebnici a vic se mi to libi
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 čer 2019, 16:33

Obávám se, že tady se odpovědi nedočkáš, Otu jsem už tady neviděla mnoho let. Škoda. :(
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 12 úno 2022, 12:21

Lodička už je nějaký ten pátek hotová, tak sem hodím pár fotek, zbytek když tak v galerii.
A musím (nemusím, ale chci) poděkovat Doris za její pomoc při výrobě galionové figury, bez toho bych se do stavby vůbec nepustil

Sirene  06.JPG

Sirene  10..jpg

Sirene  15.JPG

Sirene  27.JPG

ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 úno 2022, 18:05

Model je hezky udělaný ;-I , také mám na své lodi galionovou figuru od Doris, takže je tu více lodí, které zdobí její práce, a ještě jednou Doris děkuji za ochotu pomoci nám umělecky nešikovným =;
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno