Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Příspěvekod DORIS » 07 srp 2012, 20:45

Zdravím všechny!
Po dlouhém rozhodování, zda do toho jít či ne, jsem se rozhodla pustit do další krásné plachetnice - Royal Caroline. Když jsem koukala na zde prezentované modely RC, nakonec jsem neodolala. Budu ji stavět souběžně s RW (pokud k Williemovi seženu potřebné informace a poklady, jejichž absence mi nyní brání v pokračování práce), avšak pro "Karolínu" zvolím větší měřítko, minimálně 1/40, aby bylo možné udělat dokonale propracovanou výzdobu a detaily.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Dobové malby zachycující Royal Caroline (první obrázek) a její předchůdkyni Peregrine později přejmenovanou na Royal Caroline namaloval John Cleveley The Elder.

Budu vycházet primárně z plánů z knihy Anatomy of the ship, které jsou poměrně podrobné a pěkně zpracované. Další podklady a informace budu čerpat ze zahraniční literatury, která popisuje konstrukční prvky a takeláž lodí z tohoto období. Protože bych chtěla RC přiblížit co nejvíc skutečné předloze, budu vděčná za jakékoliv připomínky a náměty, které by mi pomohly dosáhnout takového výsledku.

Royal Caroline jsem si vybrala především pro její elegantní linie a nádhernou sochařskou výzdobu, a také proto, že konečně nebudu muset vyrábět tolik děl, jako na předchozích modelech.... :-D

Moje velké poděkování náleží Kpt.Jiřímu Maříkovi, který mi zaslal plány a další podklady ke stavbě Royal Caroline.
Naposledy upravil DORIS dne 12 čer 2015, 22:28, celkově upraveno 5
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:48/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 05:01

Konstrukce trupu
Kostra lodi bude vytvořená z většího počtu žeber, než jsem realizovala u předchozích modelů. Tentokrát použiji téměř dvojnásobný počet žeber, která budou vyřezána z kartonu slepeného z několika vrstev do tloušťky cca 3-4mm. Hlavní žebro bude mít podélné výztuhy z dřevěných hranolů a v místech, kde bude trup umístěn na sloupky podstavce, přidám i svislé výztuhy, jejichž vnitřkem bude procházet kovový profil.
Přílohy
RK19a.jpg
RK18a.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 08 srp 2012, 06:40

Blahopřeji k volbě, Karolínka ve Vašem provedení bude skvostem. Rád se zúčastním (i ve vazbě na svou stavbu od Panartu) diskuse, která podpoří Vaši rychlou a mou pomalou práci.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 srp 2012, 07:14

Tak to je paráda, moc se těšim na tvoje zpracování....budu bedlivě sledovat stavbu!!!! Mám podklady, které mi poslali ochotní modeláři (tímto děkuji honzovi čižule i dalším).
Ale ty všechny určitě taky máš. Možná by šel použít i plán ze stavebnice v měřítku 1:1, myslim aspoň žebra trupu, kýl a pod. Kdybys měla zájem, tak ti to pošlu, protože já ho už nepotřebuju....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 07:28

Děkuji Vám, přátelé, bude mne těšit! :flower: Protože budu stavět souběžně i Royal William, tak moje tempo bude podstatně volnější než dřív. Svým způsobem můžeme dát paralelku. :idea: Už připravuji díly kostry a vypadá to, že půjdu do měřítka 1/40, což je ještě lepší pro ztvárnění detailů než původně uvažované měřítko 1/48.
Myslím, že to potěší i Kpt. Jirku, který mi doporučuje stavět větší modely. :wink: Dala jsem tedy na jeho rady a uvidím, jak to zvládnu. Rozhodně náročná a rozmanitá výzdoba se v tomto měřítku bude dělat podstatně lépe, než v devadesátce, jako tomu bylo u SoS.
Podklady mám komplet od Panartu i knihu Anatomy of the ship + další informace a spoustu obrázků, vše mi zaslal Kpt. Jirka, díky němuž jsem se odhodlala nejen ke stavbě Royal William ale nyní i k Royal Caroline. No a když nyní vidím, jak se zde rodí Vaše modely RC, tak jsem už prostě neodolala a pustila se do ní též. :D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 13:14

Po troškách připravuji díly kostry na podlepení. Pro zajímavost jsem vyfotila hlavní žebro Karolíny společně s rozestavěným RW, který přitom není žádný drobek - viz porovnání s klávesami v pozadí fotky.
Přílohy
030.jpg
036.jpg
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 srp 2012, 13:36

Kolik to má na délku? Hrubým odhadem 70cm?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 13:49

Skvělý odhad! =D> Přesně změřeno 71,5 cm.
Dále jsem porovnala tvar žeber z plánů Anatomy of the ship a Panartu. Vůbec mne nepřekvapil tento markantní rozdíl tvaru největšího žebra.... :? :
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Mimochodem co stavebnice, to jiný tvar žeber a proporcí modelu..... :roll:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 srp 2012, 14:13

No jo, škoda, takže PANART je zhruba o 1cm na každý straně užší.....a já proč se mi tam ty děla s takeláží jen těžko vejdou..... :?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 14:18

Odhadem to tak bude, že model od Panartu má horní paluby o něco užší, pokud jsou tedy proporce z Anatomy of the ship O.K. Ještě tisknu hlavní žebro z těch výchozích plánů z knihy a přiměřím je k sobě ohledně výšky a proporcí předního a zadního vazu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2012, 16:18

Ehm..... [-(
042.jpg

Hlavní žebro od Panartu bylo v dolní pozici o téměř 3 cm kratší při stejném poměrovém zvětšení. Výška předního vazu přitom seděla, ale tvarově tam byl opět znatelný rozdíl:
043.jpg

Doufám, že plány z knihy Anatomy of the ship jsou blíže k reálné předloze, protože se právě pouštím do stavby. :)

EDIT: Připravila jsem si všechna žebra, která postupně podlepím na patřičnou tloušťku. Základní tvar žeber bude ještě upraven podle pozice palub.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 09 srp 2012, 06:48

Závidim ti, že si můžeš udělat model větší, kdybych si mohl vybrat, tak bych taky chtěl o něco větší měřítko. 1:40 se mi zdá ideální....to je myslim i měřítko té čínské stavebnice.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2012, 08:00

No uvidím, zda to v tomhle měřítku zvládnu, protože je to už pořádně velké. De facto je to zatím největší plachetnice, do jaké jsem se kdy pustila. Když jsem hlavní žebro přiměřila k SoS, který byl dosud mým největším modelem, bude vůči Karolíně o kus menší.
Ta čínská stavebnice je ještě větší, je to měřítko 1/30 a v prospektu psali, že jen ten trup a kusem čelenu měří cca 110cm, takže s kompletními stěžni a takeláži už by mi asi neprošel dveřmi.
Jinak není problém postavit si ten model v jakémkoliv měřítku, plány k tomu jsou a pracovat se dřevem umíš krásně. =D> Mi osobně vyhovuje stavět vlastní modely víc, než ze stavebnice, kde se musím přizpůsobit tomu, jak ji její tvůrce navrhnul. Začínala jsem s modely plachetnic od Shipyardu, byly skvělé, ale ne všechno tam bylo přesně provedené a vyžadovalo to úpravy + nemohla jsem si zvolit měřítko - leda to upravit na kopírce, ale zase by bylo všechno jen na tenkém papíru, což je k ničemu….
Jinak mám už upravená žebra, snížila jsem jejich hrany o cca 1mm kvůli obšívce a zároveň jsem upravila jejich horní část kvůli palubám. Co jsem netušila, že žebra zakreslená v plánech jsou asymetrická (ostatně se to dalo čekat, protože polovina každého žebra měla naznačené plaňkování a tohle mne mohlo trknout hned na začátku..... Když jsem je přeložila napůl, strany se lišily, takže jsem provedla korekce a už je to O.K. :D
Teď jdu patlat lepidlo na karton a všechno podlepím. Mám doma přes 5 kg kvalitního kartonu, takže nebude problém, že by pochybělo..... :grin:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 09 srp 2012, 09:49

Do vlastního projektu se asi nepustim, protože zatim nemám zkušenosti, nemám potřebný materiál, a hlavně nemám umělecké nadání, takže bych nedokázal vyrobit výzdobu lodi. A obzvláště ne na RC, protože tam jí je opravdu hodně....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marikdecin » 09 srp 2012, 14:06

Ahoj Doris,
věřím,že opět podle krásné předlohy,postavíš i krásný model a to i bez naleštěné drahé dílny,pouze na řezací podložce,
s pár nožíky,nějaké nůžky,pár pinzet,pravítko a horkovzdušná trouba.Základem je ovšem kvalitní plán,Tvá píle a
Tvé šikovné ruce,bez kterých je vše ostatní k ničemu.Jsem rád,že lod' bude aspon' v měřítku 1/40,protože,potom
se teprve trochu vydovádíš na výzdobě.A tak Ti přeji,aby se další Tvé dílo zdařilo k obrazu Tvému.Měj se dobře.
Jiří.
marikdecin

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno