Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod DORIS » 25 lis 2009, 12:52

Zdravím všechny!
Velice mne zaujaly Vaše nádherné modely a jejich stavba. Skutečně obdivuhodné a velmi inspirativní. Ráda bych se k Vám též přidala, ač moji specializací jsou především papírové modely lodí. V současné době se věnuji stavbě papírové Victorky v měřítku 1/96 od vydavatele Shipyard, kterou oproti její současné podobně dost upravuji a snažím se o jakousi rekonstrukci, jak plachetnice mohla vypadat kolem roku 1798. Hodně se zaměřuji na estetickou stránku při stavbě modelů, takže se nedžím úplně přesné podoby nebo historických pramenů či barevného provedení, za což se předem omlouvám historikům a znalcům.
Mám z velké části dokončený trup, u tohoto modelu se snažím i o jemnou patinu a ztvárnění některých detailů za použití i jiných materiálů. Budu vděčná za jakékoliv náměty ohledně podoby lodi, případně dobových zvyklostí a způsobů, jak nejlépe pracovat s barvami pro dosažení realistického výsledku. Pokud bude v mých silách, i já ráda zodpovím na jakékoliv otázky a poskytnu rady ostatním.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: HMS Victory z papíru/1:96/ vlastní úprava z roku cca 1798

Příspěvekod Hill » 25 lis 2009, 13:10

:shock: Tohle je papír ???!!!
Je to naprosto úžasné. [-o<
Ve stavbě : CVA19 Hancock - SCB 125 (Hasegawa), DD 797 USS Cushing (Tamyia), USS Independence (Dragon),IJN Ryujo (Fujimy),USS Maine (Combrig), USS Essex (Trump.),USS Missourry(Trump.)
V přípravě : USS Texas (Samek),USS Lexington(Trumpeter)
Hotovo:IJN Kiso,USS Indianapolis,HMS Hood,USS Vesuvius, IJN Ch13, USS Atlanta,USS South Dakota,USS Slater,I-400, pár ubotů,Masaryk
Hill

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 25 lis 2009, 13:13

Nie ste tu už úplne neznáma.V Chrochtárne už bola vaša asi Bellona? :-k .Tu sú reakcie na ňu viewtopic.php?f=5&t=25860&st=0&sk=t&sd=a&start=870 .Od príspevku Chinaman-a nižšie, sú tie reakcie, linku na ňu som už bohužial zmazal.
Podla mňa tie rady by ste mali rozdávať Vy [-o<
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MirdaPr. » 25 lis 2009, 14:55

Naprosto úžasné.Nechce se mi věřit,že je to papír.Perfektně precizně čístě zpracované.Máte můj velký obdiv =D> .Jinak já Vaše modely lodí znám z papírového modelfora a musím říct,že co loď to klenot.Victorka mě taky čeká,ale plastová od Helleru v 1/100.
Ani jsem nevěděl,že Victory měla před rekonstrukcí vzadu balkóny.
MirdaPr.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 25 lis 2009, 15:07

Nádhera, taky bych nevěřil, že je to papír, máte moji [-o< [-o< [-o< můžete sem postupně dát nějaké fotky ze stavby, případně odkaz. Zajímaly by mě hlavně jak se dělaly figury.Děkuji
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod HenrikaM. » 25 lis 2009, 15:20

Jéé ahoj vítej.. musím říct, že co jsem viděla pár tvých postavených modelů lodí mě na ty moje co se na ně práší ve sklepě úplně přešla chuť.. je to v papíru naprosto špičkově postavený, nevědět, že je to papír, nepoznám to =D> =D> těším se na pokračování :)
HenrikaM.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 lis 2009, 15:25

Děkuji za komenty a ohlasy k mé práci. Moc jste mne potěšili!
Modelová základna Victory je komplet z papíru, zde je to vidět od počátku stavby - kostra, první + druhá místy i třetí vrstva obšívky.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Povrchovou úpravu neřeším primárně barvením, ale polepem především z vinylových fólií, jež imitují dřevo včetně plastického rytí. Mám s nimi dobré zkušenosti, proto je stále víc používám a to nejen na modelech. Barvy pak používám jen na úpravy a patinu.
Výroba paluby obložením fóliemi
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Jinak ano, Bellona je taky ode mne,
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... mage=33080
byl to první model tohoto typu, co jsem stavěla a i přes mnoho chyb a nedokonalostí jsem se alespoň mohla přesvědčit, jak se takový model staví a taky se něco málo naučit o konstrukci lodí. Victory už stavím trochu jinak, snažím se vyvarovat předchozích chyb a taky lépe vypracovat detaily a barevnou úpravu. Holt, chybama se člověk učí, bez nich to nejde. Na Belloně budu ještě pár věcí taky měnit a vylepšovat,ale to až časem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 lis 2009, 15:44

Zdeněk Krčmář : Děkuji Ti! Postup výroby sošek popíšu a mohu i nafotit, není problém. Jinak jsem Ti moc vděčná za cenné rady a podklady, které jsi mi před časem zaslal ohledně původní podoby Vicy, hodně mi pomáhají při stavbě.
HenrikaM.: Ahojky! Koukám, jak je ten svět malý! No zatím se snažím ty lodičky stavět, jak nejlíp to umím, nejsem ohledně jejich konstrukce bohužel moc znalá, ale tak někdy je třeba začít. Každopádně i Tobě skláním velkou poklonu, Tvoje modely tahačů a patinování jsou špičkové!

SOCHY u Victory :idea:
Většina z nich je čistě jen z moduritu, tvaruji ho pinzetou pod vodou o nízké teplotě, což mi celkem vyhovuje pro dosažení odpovídajících tvarů. Větší a složitější sochy mají základnu z vrstveného papíru - profily slepené k sobě sekunďákem a následně přestříkány karosářským plničem a lakem. Povrch pak opět tvoří nanesený modurit. Po dokončení sochy umístím na silikonový papír a nechám péct v troubě až do zhnědnutí. Zahřátý modrit je toutou cestou stále pružný a dá se ohýbat pro přizpůsobení k podkladu, stačí ho opět zahřát třeba fénem. Zlatá barva je akryl, natírám ho ve více silnějších vrstvách. Kdysi jsem dělala sochy i z papíru, ale modurit mi sedí víc.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

MirdaPr. : Z plastu od Hellera se mi taky líbí, je to krásně udělaný model. Původně měla Victory zcela odlišnou záď, horní dvě patra měla balkóny a byla tam bohatá výzdoba. Ta byla i na přídi, lišily se paluby, boky lodi byly též zdobeny malbami a byly o něco nižší. Těch odlišností tam bylo mnohem víc, prameny se liší a asi už se nadá 100% zjistit, jak opravdu vypadala. Nicméně moje ztvárnění Victory bude dost přizpůsobené estetické stránce, takže není to přesně podle historických dokumentů včetně použití barev. Modelařím hlavně pro radost.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 25 lis 2009, 16:00

Protože připravuji stavbu Victorky ale v měřítku 1/700 společně i s dalšími tak se zabývám barvami. Obecně jsem zjistil že barvy té doby byly ovlivněny cenou pigmentů a kvalitou pojidel. Obecně se používala fermež a smůla, dostupná byla běloba zinková nebo olovnatá, 6lutá okr, oblíbená červená protože byl dostupný laciný pigment. Loděnice převážně jen opravovaly lodě cokoliv nad rámec musel kapitán zaplatit ze svého, nebo admirál. to nejen barvy ale i lepší výzbroj jemnější prach, koule nad rámec admiralitní dotace atd...
Zlacení se skutečně dělalo zlatou folii. Modrá se skoro nepoužívala pro velkou cenu indiga... k černé se použily saze. velkou roli v tom hrála i služba lodi tedy oblast kde se, většinou dlouhodobě vyskytovala. Lodě stavěné např s použitím Mahagonu nebyly barvené skoro vůbec.
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter DeSnek » 25 lis 2009, 16:45

Tak tohle je teda parada ...

[-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

A jedine me napada ... rukou si pridrzet ponekud spadlou celist ...

:shock: :shock: :shock: :shock:
Nejsem tak blby, jak vypadam na fotkach ... v realu jsem blbejsi ... !!!
Aneb - Murphy musel byt optimista ... a optimiste by se meli strilet ... !!!
Je lepší být souzen dvanácti, než nesen šesti ...
Peter DeSnek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hill » 25 lis 2009, 17:06

Ty sochy, to už nijak nesouvisí s modelařinou, to hooooodně zavání výtvarným uměním [-o< [-o< [-o<
Ve stavbě : CVA19 Hancock - SCB 125 (Hasegawa), DD 797 USS Cushing (Tamyia), USS Independence (Dragon),IJN Ryujo (Fujimy),USS Maine (Combrig), USS Essex (Trump.),USS Missourry(Trump.)
V přípravě : USS Texas (Samek),USS Lexington(Trumpeter)
Hotovo:IJN Kiso,USS Indianapolis,HMS Hood,USS Vesuvius, IJN Ch13, USS Atlanta,USS South Dakota,USS Slater,I-400, pár ubotů,Masaryk
Hill

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vfjr » 25 lis 2009, 18:02

.....Zdravím všechny!
Velice mne zaujaly Vaše nádherné modely a jejich stavba......naše nádherné modely??? Jediný model,který je opravdu nádherný je ten Váš.To se ani nechce věřit,že má někdo tak šikovné ruce a asi i neuvěřitelnou trpělivost.Kdy jste se stavbou Viktorky začala?
[-o< [-o< [-o<
vfjr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 25 lis 2009, 18:41

....stejně jsem si Doris myslel, že to nezvládneš, teď si to už nemyslím [-X
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horrido » 25 lis 2009, 19:07

Bože to je zase nářez, tohle forum je katastrofální, lodě, lokomotivy... :D

Paráda [-o<
"Pokud přijmeme zásadu demokracie, že pitomec má stejnou cenu jako nadaný člověk, je třeba zajít o krok dále a připustit, že dva pitomci jsou lepší než jeden nadaný člověk.„ Leó Szilárd
Horrido

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 25 lis 2009, 20:23

Tak to mi padla sánka. Kam sa ja hrabem s tou mojou drevenou stavebničkou :shock: =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno