Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Wappen von Hamburg (Captain Kidd) od Lindberga 1:133

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Wappen von Hamburg (Captain Kidd) od Lindberga 1:133

Příspěvekod petrgate » 12 črc 2009, 21:15

Rád bych se podělil o několik fotek se stavbou Wappen von Hamburg(Captain Kidd)od lindberga 1:133foto ukazuje výrobu kladek z dýhy-návod mohu zaslat.Jak bude stavba pokračovat přibudou další fota.Plachetnice teprve začínám stavět,takže kvalita asi nic moc?
Přílohy
P6180057.JPG
P6180058.JPG
P6280003.JPG
P7100140.JPG
P7120011.JPG
P7120014.JPG
petrgate

• Odpovědět s citací

Re: rozestavěný model

Příspěvekod ronniejames » 13 črc 2009, 01:01

Paráda, další nadšenec, kterému učarovaly plachetnice..:)
Fotky ještě určitě přidej, model vypadá moc dobře.
Jen ty chlupaté nitě - zkus i ty hotové co už máš natažené protáhnout mezi prsty s nějakým tužším kosmetickým krémem - když ho promneš mezi prsty, tak změkne a "lano"-niť jím pěkně obalíš, jakmile zase ochladne, tak vytuhne a "lano" už by mělo být fixováno bez těch chloupků..
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 13 črc 2009, 09:14

Na nitě používám voskový lak KEROTIX(umton)zakoupeno v šagalu-prodejna pro umělce.K tomu zpětnému ochlupacení dochází
při protahování dřevšnými kladkami.Budu muset zvolit asi jiný postup.Jeden dotaz - byly napínací lana sloužící k napínání plachet
dopředu tzv buliny u plachty vedené přes kladku?
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 13 črc 2009, 11:32

Je to pekné len tak dalej ja staviam niečo podobné le saint louis ,mal bi som záujem o ten návod na tie kladky.
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 13 črc 2009, 20:54

Toto je můj postup:
Z dýhy síly 0,5 mm si nařežu 2 ks pásky o šíři 2 mm a jeden o šíři cca 1,5mm,pak je k sobě slepím herkulesem,takže dostanu polotovar,kde vrchní
Části přesahují prostřední.délka pásků je cca 10cm-záleží na tobě.po zaschnutí – na druhý den pásek po celé délce si označím tužkou na dílky 2mm,
V jejich středu navrtám dírky vrtákem 0,3mm,pak zvětším na 0,8mm.Potom tyto dílky odříznu př.zubatou žiletkou.kolem obvodu dílku v té prostřední části přivážu nit a zafixuji sekunďákem.kladku pak upevním na danný díl na lodi.chce to nervy!!!,ne každá kladka se povede,ale náklady jsou velmi malé.
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod R.acis » 31 črc 2009, 20:03

Zdravím taktéž se pokouším o lodičku a sice USS CONSTITUCION a mužu říct máš to perfektní i když na Zdenka Krčmáře to máme bohužel dost daleko ale držím palce při stavbě a teším se na další fota [-o<
R.acis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 31 srp 2009, 21:39

posílám pár dalších fotek captaina kidda.model dokončen dnes po 6 měsících práce.něco se povedlo lépe a něco méně.to nechám
na posouzení ostatních stavitelů plastikových plachetnic.přijímám jakoukoliv odezvu + or -.
P8270053.JPG
P8270053.JPG

Přílohy
P8310001.JPG
P8270062.JPG
P8270061.JPG
P8270058.JPG
P8270054.JPG
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 31 srp 2009, 21:46

pokračování v ukázce foto ještě moc to neumím.sorry.
Přílohy
P8310005.JPG
P8310007.JPG
P8310010.JPG
P8310011.JPG
P8310015.JPG
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 01 zář 2009, 15:03

Já myslím, že na prvotinu je to naprosto skvělé, parádní takeláž, krásné a krásně vypnuté plachty (copak jsi používal za postup?) - jen bych příště místo toho "entlu" na okrajích plachtu raději obšil nějakou širší nití...
Na příštím modelu už určitě budeš používat maskovací pásku pro dosažení rovných a nepřesahujících linií (tady to místy ujelo na odrážkách).. no a jinak jen pár detailů - kování na střílnách, kování na kormidle, jinou barvu pro děla (tahle na fotkách vypadá tak trochu do modra..), no a to je asi tak všechno. Jo a ještě bych byl možná střízlivější u těch kladek - v těchhle malých měřítkách je vždy otázka, jestli model přikrášlit kladkami, které je bezpochyby oživí, jenže ve skutečnosti by pak měly úplně obří rozměry..., nebo být střízlivější a z kladek použít jen ty co měly velké rozměry i v reálu na lodích..
Ale jinak jak říkám výše - skvělý model a skvělá práce!
ronniejames

• Odpovědět s citací

Re: Wappen von Hamburg (Captain Kidd) od Lindberga 1:133

Příspěvekod BRadek » 01 zář 2009, 21:35

Ahoj, podle mého soudu skvělá práce, ikdyž se chybičky najdou, tak tak píše ronniejames. Co se týče kladek. Ty které jsou použité krásně doplňují zvhled modelu a jejich velikost je přiměřená. Vypadá to rozhodně lépe než bez nich.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 02 zář 2009, 12:44

Ještě jsem přehlédl jednu věc, která je myslím velmi lehce odstranitelná i u hotové lodi - místo spoje zrcadla a zužujících se boků lodi by chělo ještě přetmelit a znovu přetřít barvou - je tam poměrně nepěkná nětěsnost, která musí být v reálu dost zřetelná. Jako postup bych navrhl ne klasický brousitelný tmel, ale pružný akrylátový Soudal (klasický montážní tmel pro utěsnění různých spár v domácnosti), který je velmi dobře přetíratelný barvou...
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod petrgate » 02 zář 2009, 18:31

Odpověď roniejamesovi.postup plachet:obšít,vystřihnout,přidělat k ráhnu,přidělat do rámu pak natřít zředěným matným lakem,
nebo sidoluxem(ten plachtu mírně zkrabatí)zatím nevím co je lepší???,a vyfénovat,pak drží dobře tvar.Na lafety děl jsem použil agamu hlavňovou č.32.ten modrý odstín dělá foťák.Jakým způsobem jsi myslel přišít kolem plachty nit???hodně čerpám od BRadka
navštěvuji ho.nemáš náhodou schéma zbarvení REVENGE??právě jsem se pustil do stavby od airfixu.dík za odpověď.
petrgate

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 04 zář 2009, 21:19

Mrkni na moje vlákno HMS Prince, je tam fotka plachty obšitá tím lanem. Podle p. Cajthamla se to nazývá "obrubníkové lano", ale po určitých zkušenostech a hlavně po radách zasvěcenějších už vím, že ve skutečnosti se to může jmenovat úplně jinak..: :D
Tohle lano je vidět na mnoha starých obrazech, ve skutečnosti ale asi nebylo tak silné, jak silné jsem ho na své plachtě použil já - tam bylo záměrem ho poněkud zvýraznit...

Co se týká Revenge - najít něco přesného bude asi docela obtížné, ale v podstatě mohla klidně vypadat takto:
http://www.britishbattles.com/spanish-war/armada/racing-ship.jpg

nebo:
http://wademan-and-son.com/gallery_viewer.php?gallery=103

takhle ji zase vidí v Shipyardu:
http://www.3dpapermodel.w-web.com/shoppic/HMS%20Revenge02.jpg
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod midshipman » 05 zář 2009, 03:21

ronniejames píše:Mrkni na moje vlákno HMS Prince, je tam fotka plachty obšitá tím lanem. Podle p. Cajthamla se to nazývá "obrubníkové lano", ale po určitých zkušenostech a hlavně po radách zasvěcenějších už vím, že ve skutečnosti se to může jmenovat úplně jinak..: :D
Tohle lano je vidět na mnoha starých obrazech, ve skutečnosti ale asi nebylo tak silné, jak silné jsem ho na své plachtě použil já - tam bylo záměrem ho poněkud zvýraznit...

Ahoj. Ve skutečnosti se lemovací lano jmenuje "lemovací lano" :grin: Plachty nemají "obrubníky", na rozdíl od chodníků, ale lemy. Kromě kuriózního neodborného názvosloví je v Cajthamlovi spousta chyb, četl jsem odbornou recenzi na jeho "dílo", na některých stránkách jich byly desítky. Třeba takových, jako u ráhnových šlápnic, které nebyly zavěšeny 3 stopy pod ráhnem, jak Cajthaml špatně přeložil z němčiny, ale asi 3 stopy od horního okraje ráhna. U ráhna s průměrem 50 cm to je už pořádný rozdíl, na Cajthamlových šlápnicích by se totiž nedalo stát a už vůbec ne pracovat s plachtami! Podobnými hloupostmi se jeho kniha jen hemží.

Honza
midshipman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 05 zář 2009, 13:15

:D Celkem příhodné přirovnání - s těmi obrubníky..

Ale jistě znáš tu soutěž: "Nikdo není dokonalý"... Berme tedy tuto knihu jako takovou minikuchařku pro začínající modeláře, pravé švýcarské fondue podle ní neuděláš, ale zapékané těstoviny s trochou štěstí snad ano... :D

Mimochodem - vyšlo nové vydání té knihy, prý přepracované a obohacené o větší obrazovou přílohu, docela by mě zajímalo to přepracování... Nicméně dvě takové knihy mít nemusím ...
ronniejames

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno