Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

NAPOLEON, 1:150, Imai + vylepšení, HOTOVO

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

NAPOLEON, 1:150, Imai + vylepšení, HOTOVO

Příspěvekod DORIS » 09 úno 2018, 09:43

Ahojte přátelé,
před pár dny jsem začala stavbu další plastové plachetnice, kterou mi přinesl k Vánocům Ježíšek. :-D Jedná se o poměrně velký model francouzské řadové lodi, která byla jako první opatřena parním strojem a lodním šroubem.

10688864.jpg
le-napoleon-1848 (1).jpg

Model Napoleonu z francouzského muzea:
napoleonweb028_enl.gif

https://en.wikipedia.org/wiki/French_ba ... ol%C3%A9on

Stavebnice pochází z produkce japonské firmy Imai (dnes Aoshima) a už se mnoho let nevyrábí, což je škoda, neboť se jedná o nádherný a kvalitní model. I z toho důvodu patří k velkým raritám a když už se někde tato stavebnice v aukci nebo na ebay objeví, prodává se často za nemalé peníze a to i v případě, že stav modelu je označen jako "použitý". Já jsem měla docela štěstí (zbrusu nová stavebnice i solidní cena) a hlavně za tento nádherný model a jeho zajištění musím moc poděkovat BRadkovi.

http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... 0/napoleon
https://www.hismodel.com/napoleon

Téměř tři čtvrtě metru dlouhý model má vynikající kvalitu a čistotu odlitků. Když jsem koukala na vnitřní stranu trupu, konkrétně na pažení, není po celé délce ani jedna jediná stopa po vyhazovačích, takže dřevěné plaňkování je bezchybné. Běžně je použito negativní rytí a dokonalé vykreslení detailů, o kterém si u stejně starých ba dokonce i novějších - například Revelláckých - modelů můžete nechat jen zdát. Japonci jsou holt mnohem vyšší level a to i v přesnosti modelů. Když jsem zkoušela, jak lícují obě poloviny trupu, byl to opravdu požitek. Oba díly krásně rovné po celé délce kýlu a dokonalé symetrické, takže lepení bylo hračkou. Pouze při nalepení zádě jsou vidět nepatrné přechody mezi plaňkováním, ale opět díl sednul pěkně po celé obvodové ploše. Střílny jsou řešeny čtvercovými prohlubněmi - v zadní části uzavřenými, ale stavebnice obsahuje všechny lafety i dělové hlavně, které po vlepení do těchto otvorů působí vcelku dobře. Primárně je model navržen tak, aby jeho sestavení bylo spíše snadnější a zvládli to i méně zkušení modeláři. Nejvíce je zjednodušena takeláž, kterou však budu realizovat dle plánů z francouzského muzea a s použitím dřevěných CNC kladek a splétaného lanoví. Tak krásný model za tu práci navíc rozhodně stojí. Stavebnice neobsahovala plachty, nicméně ještě mám dost času se rozhodnout, zda udělám takeláž bez nich a nebo použiji látkové plachty vlastní výroby.

0.jpg
2.jpg
4.jpg
6.jpg
1.jpg
8.jpg
7.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 20 říj 2018, 18:39, celkově upraveno 2
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: NAPOLEON, 1:150, Imai +vylepšení

Příspěvekod Erich Súňai » 09 úno 2018, 09:58

Na toto sa teším, budem sledovať. Tiež som nad ňou špekuloval aj s Galeasou od IMAI, ale nakoniec priestorové dôvody rozhodli. Tak sa poteším aspoň nakukovaním sem.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 09 úno 2018, 14:25

Úžasná volba! Těším se na relace ze stavby. :hurray:
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 10 úno 2018, 15:18

Ahoj Doris, po přečtení tvé recenze na tento model mi nezbývá nic jiného, než ti popřát, aby jsi si tuhle stavbu vychutnala. Určitě je to, co se týká kvality, příjemná změna. :) Tak ať ti stavba dělá jen radost.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 11 úno 2018, 21:55

Ahoj Doris
Parádní předloha a super začátek stavby.
Zajímalo by mě, jak to všechno stíháš. Mít rozestavěno několik stavebnic
a ještě pokračovat v takovém tempu a kvalitě. :P :-k
Bravo. Vypadá to úžasně. =D> =D> =D>
J.
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 úno 2018, 16:01

Ahojte přátelé,
velice Vám všem děkuji za pozitivní komentáře, moc si toho vážím. Těší mne, že se Vám předloha modelu líbí. Přiznám se, že mi taky a moooc. :-D
Zatím ještě se mnou mají doma trpělivost, i když mám už těch rozdělaných modelů spoustu a zase přibyl další. :P Nicméně stavět model z kvalitní stavebnice, kde všechno přesně pasuje a odlitky jsou bezvadné, je opravdu modelářský požitek. Mám od Imai/Aoshimy i další modely a všechny byly hodně kvalitní a na složení vcelku nenáročné.

Přes víkend jsme výrazně pohnula, i když dost času jsem strávila retušováním přesahů bílé nebo černé barvy. Zvýraznila jsem detaily na zádi a pustila se do palub. I na nich je negativní rytí + plaňky mají jemnou imitaci dřeva. Přesnost je téměř 100%, takže vlepení hlavní paluby jde krásně. Co jsem ale doplnila, tak to byla dolní paluba - byť jen asi 80% její plochy, aby veškerá schodiště vedoucí z horní paluby nekončila v prázdnotě.
Kolem stěžňů a na příslušných místech jsem navrtala otvory, do nichž jsem vlepila kovová očka: https://www.hismodel.com/ocka-1-5mm/tl-0-3mm/50ks Toto v návodu k modelu není vůbec řešené, nicméně při vázání takeláže budou naprosto nezbytné.

2.jpg
3.jpg
13.jpg
10.jpg
15.jpg
8.jpg
1.jpg
3.jpg
6.jpg
12.jpg
4.jpg

Zároveň bych chtěla touto cestou moc poděkovat Kpt.KL a BRadkovi za obětavou pomoc se zajištěním relevantních podkladů ke stavbě. Model bych chtěla přiblížit co nejvíc k předloze.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 12 úno 2018, 17:44

Teda Doris, ty jedeš. Tohle pracovní tempo ti můžu jen závidět. :) Stavba je parádní.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 úno 2018, 13:00

Děkuji Connie, tahle stavba je opravdu hodně příjemná a člověk si to může vychutnávat.

Měděná obšívka trupu už máš lehkou patinu, na fotkách moc nevynikne, ale v reálu je to nyní mnohem přirozenější a jsou krásně vykresleny detaily měděných plátků a hřebů.
Zkompletovala jsem oba komíny a ukotvila je pomocí jemných řetízků https://www.hismodel.com/retez-s-oky-0-95mm/1m a miniaturních oček - fotolepty https://www.hismodel.com/ocka-1-0mm/tl-0-2mm/50ks k palubě, jak je vyznačeno v plánech. Doplnila jsem balkon na zádi a taky můstek ve středu lodi + několik dalších drobností. Připravuji si další dílky, na nichž budu imitovat dřevěný povrch pomocí olejovek.

20.jpg
21.jpg
18.jpg
17.jpg
16.jpg
15.jpg
11.jpg
13.jpg
12.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2018, 07:31

Protože na RK nyní nemám tolik času, pohrála jsem si alespoň s drobnostmi na dalších rozdělaných modelech. Lákalo mne doplnit na některé modely ponorové stupnice, tak jsem se Radkem Besedou dohodla na vyrobení dekálů v odpovídajícím měřítku. Dobře se s tím pracuje a po přelakování čirým matným lakem (TS-80 od Tamky) je výsledek super. Osobně se mi takové detaily líbí:

29.jpg
28.jpg
27.jpg
26.jpg
25.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 15 srp 2018, 16:27, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 12 srp 2018, 09:27

Koukám, že tě zase lodičky chytily a jedeš jak dráha. Tak ať se daří.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2018, 10:22

Ahoj Tome,
lodičky mne berou pořád, jen toho času a elánu se mi nyní tolik nedostává, tak jedu aspoň po troškách. Snad se to zlepší. Mám celkem dost rozdělaných modelů a je třeba dotahovat věci do konce. :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 12 srp 2018, 13:14

další parada z tve dilny moc by me zajímalo jak jsi udelala ten odstin paluby ja uz skousel ruzne zakladove barvy i oleje ale nikdy se to nepovedlo ho docilit jake používáš tedy barvy na zakladni nater a pak jake olejove porad dik
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2018, 20:18

Paluby na plastových modelech stříkám nejprve tamiyáckým sprejem TS-68 a následně přetírám ředěnými vodovkami/akryláty - rovněž od Tamiye. Vhodný odstín získám kombinací různých odstínů hnědé, šedé, černé a bílé barvy. Barvy ředím origo ředidlem a přidávám zpomalovač zasýchání. Spárování mezi fošnami naznačuji mikrotužkou (měkká tuha) a nakonec to celé přestříkám čirým matným lakem TS-80. To je vše.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Džar » 13 srp 2018, 15:37

dik doris ja pouzivam jako zaklad sedy matnz akrylovy sprej na auta hlavne me zajímala kombinace barev potom michal jsem hnedou zlutou červenou a nikdy nevysel tak paradni odstin jako mas ty takze to zkusim podle tebe a navrch olejovky jsem zvedav jestli se to povede
Džar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 srp 2018, 18:19

Základem té svrchní barvy je světlejší odstín šedé a k tomu malé množství hnědých matných odstínů, které vyrábí Tamiya. Není jich zas tak hodně. To si musíš vyzkoušet a namíchat dle svého gusta a požadavků. Olejovky bych na to vůbec nedávala, mají živější odstín a dost špatně se s nimi trefuje ten typický mdlý odstín přírodního dřeva, jaký je k vidění na palubách skutečných lodí. Koukni třeba na Victory, její paluby jsou spíše šedé:
https://www.youtube.com/watch?v=w8et6xQBalU
Doris

DORIS

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno