Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

le Phénix

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: le Phénix

Příspěvekod ronniejames » 22 pro 2011, 14:20

Hodně pomalu, ale přeci jen krůček po krůčku postupuji k dokončení Phénixe.
Lanoví předního stěžně je komplet hotovo a zavěsil jsem i besanovou brámovou plachtu.
No a pomalu přejdu k hlavnímu stěžni, ovšem největší obavu mám z latinského ráhna - jestli se mi v tomhle měřítku podaří někam tam vměstnat všechno základní lanoví... :-k
DSC09861 mf.jpg
le Phenix, Heller

DSC09862 mf.jpg
le Phenix, Heller

DSC09865 mf.jpg
le Phenix, Heller

DSC09866 mf.jpg
le Phenix, Heller

Naposledy upravil ronniejames dne 31 pro 2011, 01:33, celkově upraveno 1
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 pro 2011, 14:43

Krásná práce, Oto, je to čím dál lepší. Plachty máš pěkně vytvarované, taky už dnes začínám s jejich umísťováním na SoS. Děkuji Ti za inspiraci. :flower:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 22 pro 2011, 16:19

Tie sťažne maš perfektne napatinovane :paint: :paint: :paint: ;-I
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza72 » 23 pro 2011, 13:37

Opravdu skvělé,ty stěžně jsou jak ze dřeva [-o<
Honza72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 07 úno 2012, 17:01

Po dlouhé době (na lodičky teď bohužel skoro není čas) opět o něco blíže k vyplutí. Dodělal jsem plachty a lanoví k hlavnímu stěžni, u hlavního brámového ráhna teda ještě chybí otěže.
No a zbývá už jen latinská plachta na besana a dolní čelenovka. Hlavní z té latinské mám docela obavy, už teď tam není místo málem ani pro pinzetu a když tak koukám na svou Soleilku, tak u besanu je těch lan nějak moc :-k
No uvidíme, snad se to nějak povede, zatím nemám ještě ani rozmyšleno, bude-li latinská plachta pod větrem, nebo svinutá.

SAM_0058 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0060 fm.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0063 fm.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0065 fm.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0066 fm.jpg
le Phénix, Heller

ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 19 úno 2012, 13:11

Posádka hlásí, že Phénix je takřka připraven k vyplutí.
Oplachtění je hotovo a zbývají jen nějaké drobnější dokončovací práce - záchranné čluny, kotvy, dovybavení vlajkami, možná se ještě hecnu a doplním falešné přední brámové a hlavní brámové závěsy ráhen, falešné proto, že ani tím nejmenším vrtáčkem není možné provrtat příslušnou čnělku, aby jí mohlo procházet byť i to nejtenčí "lano" (nit Amati, průměr 0,1 mm)
Ještě bych chtěl podotknout, že častokrát tolik zmiňované ohýbání plastových čnělek není zase až tak nepřekonatelným problémem. Alespoň u téhle stavebnice nebylo (a bohužel mám pocit, že díly třeba k Saint Louisovi jsou z nějakého ještě měkčího materiálu - grrrr :evil: :evil: :evil: ) a dalo se s tím jakž-takž vyhrát.
Jediným problémovým místem je čnělka na čelenu, ta je prostě předním košovým a předním brámovým stěhem tažena směrem dozadu a nic moc s tím nejde udělat.

Přikládám pár aktuálních foto Phénixe před těmito dokončovacími pracemi.
SAM_0073 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0084 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0086 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0087 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0088 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0094 mf.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0096 mf.jpg
le Phénix, Heller

ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 22 úno 2012, 10:38

Vzhledem k měřítku musí být tahání lanoví něco šíleného. Na to, jak musí být model malý, je velmi pěkně propracovaný. Mně se to líbí!
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 20 kvě 2012, 20:18

Zdravím všechny, po dlouhých dvou letech je stavba Phénixe definitivně ukončena a kocábka prošla prvým bojovým křestem - ne na moři proti lodím zrádného Albionu, ale na Mistrovství lodních modelů kategorie C, konané o tomto víkendu v Dolní Lutyni.
Chci poděkovat pár lidičkám, bez kterých bych zcela určitě modely nestavěl, alespoň ne tak, jak stavím. V prvé řadě své přítelkyni za trpělivost, se kterou snáší to, že po večerech tahám nějaké pitomé nitě a nevěnuji se jí; Doris - za spoustu inspirace, kapitánu K.L. za neocenitelné rady - bez kterých bych lana tahal kdovíjak a kdoví odkud kam, a Radkovi B. za spoustu modelařských rad a fajn pokec, kdykoliv se sejdeme.

Posílám pár posledních foto a příště zase u něčeho jiného - ale hlavně FRANCOUZSKÉHO!!!! :D :D :D

SAM_0348 mf2.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0347 mf1.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0351 mf3.jpg
le Phénix, Heller

SAM_0344 mf4.jpg
le Phénix, Heller

ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 kvě 2012, 20:53

Ahoj Oto! Gratuluji k nádhernému a zaslouženému umístění! :celeb: ;-I Ať se Ti i nadále daří stavět tak krásné modely!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 20 kvě 2012, 21:00

Fantastické umiestnenie =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
pripajam sa k Doris a želam ešte vela vydarenych modelov =D> =D> =D> =D> =D> .
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 20 kvě 2012, 21:38

Děkuji za pochvaly - a snad se na mě Doris nebude zlobit, když na ni něco prozradím.
Její Sovereign of the Seas získal na výstavě - a to i když ho Doris dovezla s manželem prakticky na poslední chvíli - ocenění NEJKRÁSNĚJŠÍHO MODELU CELÉ VÝSTAVY!!!
A to v konkurenci Pánů Modelářů, kteří mají se svými díly sježděnou celou modelářskou Evropu!!
Takže já gratuluji Tobě, Dori.
A vzkaz pro Bonaventuru - doufám, že i nějaký Tvůj model uvidím už na příští výstvě/mistrovství ČR..., člověka trochu mrzí, když na fóru vidí tolik krásných modelů a jejich stavitelé pak s nimi nikam nevyjedou... :(
Takže všichni, co doma něco máte - nemějte strach se pochlubit, každý přece nějak a s něčím začínáme.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milo00 » 21 kvě 2012, 06:18

Také se přidávám k srdečné gratulaci, jak k dokončení krásného modelu, tak u místění. =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
le Phénix je fakt parádní. Je to moc hezká dekorace do bytu. Už máš rozhodnuto, co bude následovat?
milo00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 21 kvě 2012, 19:05

Gratuluji ke skvělému výsledku Tvé práce. Škoda,že Dolní Lutyně je pro mne poněkud z ruky, jinak bych se přijel pokochat.Věřím, že další model bude zase stát za to! Jsem rád, že preferuješ kontinentální plachetnice. Moje srdcovka je La Couronne a především Holandsko. Těším se na nové vlákno.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 21 kvě 2012, 23:46

Díky za další gratulace.
Která z loděk "Krále slunce" bude další na řadě ještě nejsem rozhodnut. Na dokončení čeká Saint Louis, ale k němu mi zatím chybí přesnější podklady k lanoví. To samé se týká la Couronne, která mě taky láká - ale podobně jako u Saint Louise bych zatím dokončil jen trup a lanoví by muselo počkat.
Takže spíše to vidím buď na pokus o přestavbu sesterské stavebnice k Phénixu - la Siréne, což je další 80.dělový trojstěžník z Hellerovic produkce. La Siréne konstrukčně vychází z modelu Phénixe, ale protože Hellerům se prý Phénix zdál málo "barokní", tak na jeho trup nasadili o něco (no, spíše o dost, než jen o něco) vyšší záď. Vznikla tak sice líbivá lodička, ale konstrukčně to docela pokulhává, když zadní nástavby jsou širší, než trup pod nimi... :?
Mám v plánu tu záď snížit a udělat ji trochu hodnověrnější. Mělo by to tu výhodu, že už bych netápal nad lanovím a snad bych si ještě pamatoval, co se dalo udělat jednodušeji a hlavně lépe. :-k
Anebo si možná troufnu na "plán B", myšlenku, kterou v sobě nosím už dlouho, ale zatím jsem k tomu nenašel dost odvahy. Jednalo by se o částečnou přestavbu stavebnice Soleil Royal, do podoby fiktivní podoby modelu Royal Louis, jak jej lze vidět v Pařížském námořním muzeu...
Royal-Louis-1692.png

ronniejames

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno