Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 35 z 82 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod marsalv » 09 dub 2013, 08:36

Neskutečný, takhle se to zdá strašně jednoduchý. Ze dřeva to bude trochu složitější, ale já se s tím nějak poperu :)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 10 dub 2013, 13:39

Nádherná práce,čistá a přesná.Jen žasnu [-o< [-o< [-o<
Jen se zeptám,ta spodní deska,to je z jednoho kusu? :-k
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 dub 2013, 08:44

Děkuji Vám za komentáře, přátelé!
marslav: Vůbec se toho neboj, jsi šikula a určitě to zvládneš. On ten díl není nijak náročný na výrobu, hlavně vyžaduje přesnost. Právě to vyměřování mne asi zdržovalo nejvíc, aby jednotlivé části svíraly vždy stejný úhel a k tomu se pak musely co nejpřesněji vyřezat.

Pro Standu: Moc mne těší, že se Ti capstan líbí. Spodní desku jsem vyřízla ze silnějšího kartonu jako jeden kus a pak její povrch upravila fóliemi, které se mohou vrstvit/překrývat a tím lez docílit zajímavých efektů i plastičnosti. Není problém takto rozdělit jakýkoliv celistvý povrch, při použití fólií je to poměrně snadná práce. :idea:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 dub 2013, 09:19

A nemáš třeba časem problém s tím, že se proužky folie trochu srazí, a vzniknou škvíry? Nebo na to máš nějaký fígl? Já kdysi polepoval proužky folie tágo na kulečník, a časem se ty proužky zúžily.........jinak samozřejmě nádherná práce! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 11 dub 2013, 09:32

Zase tady, Doris, předvádíš kouzla a papírovou magii :mrgreen: Obdivuji Tvoji trpělivost, vyrábět stejný dílek tolikrát, jako to už zmiňoval někdo dříve. Prostě u Tebe je spojení šikovnosti, trpělivosti a uměleckého ducha neskutečné a výsledky jsou fascinující [-o< [-o< [-o<
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 dub 2013, 12:36

Děkuji moc za ohlasy, přátelé!
Pro Elkana: Správná připomínka. Ano, fólie mají tendenci se časem nepatrně srazit - některé méně kvalitní se srážejí víc, ale u těch značkových je to minimální %. U malých dílků je rozměrová stabilita bez problému, tam jsem se se srážením materiálu dosud nesetkala. Při nalepování "v tahu" zejména u delších pásů je tendence ke srážení větší (asi 0,1mm na 10cm materiálu v závislosti na napnutí fólie).
Mám na to takový jednoduchý fígl - lepení jednak provádím za použití teplého vzduchu - ten fólie přesně dotvaruje a přilepí i k náročně tvarovanému podkladu, takže to nejen spolehlivě drží, ale tím dokonalým zafixováním k podkladu si fólie udrží i konstantní tvar, v jakém byla původně nalepena. Při silnějším zahřátí se zároveň fólie už nepatrně srazí. :idea: Pokud lepím "v tahu", vždy nechávám mezi pásy fólie menší spáry (než jaké tam skutečně být mají), ty se mohou po několika týdnech trošičku zvýraznit, ale s tím právě počítám (například plaňkování palub nebo trupu).
Pokud jsi to tágo polepoval pásky fólie "v tahu" a bylo tam větší pnutí, tak to takhle může udělat a fólie se srazí. Já bych tam při nalepení nechala milimetrový přesah, který materiál časem "pohltí".
Více informací najdeš zde:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=18 ... 6#p1407994

Pro Ondru: Děkuji moc, pochvala od Tebe je opravdovým vyznamenáním a moc si jí vážím. Na Tvé mašinky se chodím koukat pravidelně, je to fantastická inspirace a úctyhodné dílo, které patří ke světové špičce. Díky za ten zážitek. :flower:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 dub 2013, 12:52

Opět malý pokrok - dokončeny nástavby po stranách hlavní kajuty.
RK25.jpg

Kromě výztuh je vše z kartonu a upraveno fóliemi. Horní ozdobné lišty jsou z moduritu; jejich vzor koresponduje s výzdobou trupu.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

058.jpg

Pozn.: Korunky na dveřích hlavní kajuty vyrobím pravděpodobně nové a hezčí, neboť od počátku zdobení RC jsem se naučila pár nových fíglů, které mi umožňují dosáhnout lepších výsledků v sochaření. 8)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 13 dub 2013, 16:32

Ach jó, opět jsi mě trumpfnula [-o< [-o< :)
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 13 dub 2013, 16:48

Moc pěkné [-o< Jen otevřít a vejít do podpalubí :-D
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 dub 2013, 19:32

Děkuji moc za pozitivní ohlasy, přátelé!
marsalv píše:Ach jó, opět jsi mě trumpfnula [-o< [-o< :)
No, dveře jsem předělávala 3x, než jsem s tím byla jakžtakž spokojená, ovšem vyrábět je ze dřeva, to bych nesvedla :oops: . Mimochodem to Tvé lanoví, co sis vyráběl na ropewalku, mi pořád vrtá hlavou. Už sbírám ozubená kolečka a taky se o to pokusím. V Tvém podání to vypadá perfektně, holt kdo umí, ten umí! Děkuji za skvělou inspiraci .[-o< [-o<

Standa12 píše:Moc pěkné [-o< Jen otevřít a vejít do podpalubí :-D

Tady jsem trochu zaváhala ](*,) , protože to schodiště tam mohlo být a zároveň to šlo i osvětlit, ale v počáteční fázi stavby jsem upřednostnila co nejpevnější konstrukci a vše pod palubou je zaplněné výztuhami.

Nakonec mi to nedalo a vymodelovala jsem nové korunky. Zkušenosti a praxe udělají své. Čím déle s moduritem pracuji, tím více vidím, že je možné udělat spoustu věcí lépe. Takže pokud budete s tímto materiálem začínat pracovat a bude se Vám zdát, že to není vončo, jen se nenechte odradit a zkoušejte to dál. Výsledky se dostaví, ale opravdu to chce dost trénovat. :idea:

084.jpg
085.jpg
075.jpg
078.jpg

Nyní se vrhám na pumpy. :)

Handpump.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 13 dub 2013, 20:16

fu ha ;-I
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 14 dub 2013, 08:50

Ty korunky,to je opravdu obrovský rozdíl! Jsou teď fakt suprové [-o< [-o<
Netušil jsem,že by šli udělat ještě lépe,opak je pravdou.Opravdu umělkyně =D> =D> =D>
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 15 dub 2013, 20:31

Jsem rád, že alespoň něčím mohu být pro Tebe inspirací i já (teď myslím lana). Paralelně s prací na RC vyrábím ropewalk a omotávačku lan s motorkem, protože jsem zjistil, že motat takové množství různých lan na ručním ropewalku by byla pěkná fuška. Jakmile bude dokončeno, pochlubím se s pár foto.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 dub 2013, 08:09

Velice děkuji za Vaše komentáře, přátelé. Těší mne, že se Vám stavba RC líbí.

Pro Standu: Zpočátku jsem tvarovala většinu ozdob z jednoho kusu moduritu, ale časem se ukázalo, že mnohem vhodnější je postupně to skládat/slepovat z více elementů. Výsledek je hezčí, jemnější i lépe propracovaný a přitom to dá méně práce. Někdy zkusím natočit video, jak na to. :idea:

Marsalv: Nejen Tvé provedení lanoví, ale i mnoho další věcí, které jsi vytvořil, jsou skvělou inspirací. :idea: Na ten vylepšený ropewalk se těším. Taky do toho půjdu.

Tak, po dlouhé zimě je konečně jarní počasí. Jak už to na venkově bývá zvykem, začala práce na poli, zahradě + drobné opravy domku..., a volného času, který mohu věnovat stavbě modelů, mám nyní minimum.

Povedlo se mi dokončit lodní pumpy, které jsou však oproti plánům z Anatomy upravené, neboť by se kolem nich velmi obtížně chodilo. Ostatně posuďte sami, kolik místa je mezi pákou a nástavbou:
vzdálenost pák od nástaveb.jpg

Na mém modelu jsou ztvárněné v pohotovostní poloze a mají vysunuté páky, které budou později uloženy u stěžně. Postupovala jsem dle obrázku, který mi zaslal Kpt.KL; tímto mu velice děkuji za fundované rady a pomoc. [-o<
RC-pumpy.jpg

Lodní pumpy jsem vyrobila z papíru a ořechového dřeva, povrch je upraven fóliemi a imitaci hřebů jsem opět provedla hustější akrylátovou barvou (gun metal + černá matná), kterou nanáším hrotem pentilky (0,3mm) v několika vrstvách.

051.jpg
045.jpg
033.jpg
029.jpg
028.jpg

Z průběhu práce:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na posledním záběru je mikrotužka, pomocí které imituji hřeby.

V Anatomy jsem si dále všimla pravděpodobné chyby :-k - na přiloženém obrázku je vidět odtokový otvor nad úrovni paluby,
odtokové kanálky.jpg

nicméně na detailních obrázcích pumpy (C17), které jsou uvedeny výše, je zakreslen odtokový kanálek vedoucí pod touto palubou. Já jsem se přiklonila k té druhé variantě. :idea:
Naposledy upravil DORIS dne 17 dub 2013, 08:37, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 dub 2013, 08:25

Když vidim Tvoje dílo, pumpy taky předělám, už se mi ty ze stavebnice vůbec nelíbí..... :?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 35 z 82 • 1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno