Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 33 z 82 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod honza čižule » 29 bře 2013, 07:12

Skoro rok už sleduji Vaši práci a musím konstatovat, že Vaše Karolínka je skvost, těším se na pokračování.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 bře 2013, 18:51

Velice děkuji za přízeň, pane Honzo, :flower: Vaše slova mne moc těší a motivují k dalšímu snažení.
Dnes jsem zavěsila list kormidla a vyrobila ponorové stupnice. Ty jsou zatím přilepené jen na zkoušku na levoboku, ještě se ohledně jejich provedení poradím s odborníkem a případně je upravím.
Dolní část trupu jsem opatřila bělavým nátěrem (tamiyacká bílá matná + 1% hnědé zemité), stejnou barvou jsem natřela kování kormidla pod čarou ponoru. Zbývá doladit poslední drobnosti a bude hotovo. Kormidlo je samozřejmě funkční a po spojení s pákou už bude loď "řiditelná". :D

045.jpg
041.jpg
046.jpg
049.jpg
052.jpg
065.jpg
062.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 29 bře 2013, 19:20

Tak toto je nádhera, umění! =D> =D> =D>
Zajímalo by mě, jaké bylo pravidlo umístění té ponorové stupnice?Čísla byla mezi sebou vzdálena po určitým rozměru? :-k
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 29 bře 2013, 19:33

Děkuji za pochvalu, Stando! [-o<
Čísla ponorové stupnice jsou odstupňována po 1stopě (30,48cm v reálu), na modelu v měřítku 1/40 to činí cca 7,5mm (měřeno od středu číslic). U stovkového měřítka to bude cca 3,5mm. Já jsem si ty číslice vytiskla na matný fotopapír, přestříkala to čirým akrylovým lakem a po zaschnutí papír rozvrstvila, aby byl co nejtenčí. Pak jsem vystřihla jednotlivé číslice a nalepila je na model. Ještě vyrobím 1-2 číslice v kontrastní barvě (vůči dřevu) a umístím je nad čarou ponoru. :idea:
Dolní číslice naopak odstraním, na modelech bývají stupnice od vyšší pozice, takže to dodržím i já.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 bře 2013, 14:45

Dokončila jsem ponorové stupnice, aby odpovídaly co nejvíce skutečnosti - přidala jsem další papírové číslice v kontrastní barvě nad čarou ponoru a několik dolních odstranila. Jsem ráda, že mi kolega popsal, jak ponorové stupnice fungují. Ponor se měří od spodu čísla a ne uprostřed, jak jsem se původně domnívala a uvedla v příspěvku výše. ](*,) Někde bývají naznačeny i vodorovné čárky a čísla jsou nad nimi. Jak se hladina dotkne odspodu čárky, takový je aktuální ponor,to samé pokud jsou jen čísla.
Doplnila jsem i dvojici dvířek v zrcadle a dál pokračuji na detailech kormidla.
018.jpg
025.jpg
019.jpg
034.jpg
013.jpg
011.jpg
007.jpg

Důstojníci na obhlídce lodi vypadali spokojeně, tak hurá k další práci.... :D
045.jpg
039.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 30 bře 2013, 15:22

Ahoj Doris,
je to nádhera, co Ti vzniká pod rukama. Když jsi psala, že Tvým nejlepším modelem bude SoS, tak jsi od té doby zase posunula svou pomyslnou laťku výš. Nejen ve výzdobě ale i v provedení modelu a snaze ho přiblížit skutečnosti. Koukal jsem též na MSW, kde Tvá práce dělá velký dojem a sklízí zasloužené ohlasy.
Já mám tu výhodu, že mohu Tvé modely občas vidět na vlastní oči. Oproti fotkám je to nesrovnatelně větší zážitek. Díky za to.
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 30 bře 2013, 16:15

Milá Doris, ty stavíš rychleji naž já stíhám číst tvé příspěvky. A jediné co jsem schopen k té dokonalosti říct - prostě nádhera! Držím palce, a těším se na tvé další skvělé výkony a inspiraci, kterou přinášíš.
Musím zde říct, že se na mne s žádostí o koupi modelu přihlásilo několik modelářů, kteří jsou prací Doris inspirováni natolik, že se k teto krásné aktivitě po letech přestávky vracejí!!
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 bře 2013, 16:44

Ahojte přátelé!
Srdečně Vám děkuji za milá slova a podporu, moc si toho vážím. [-o<
Stavba RC mne baví, tak se to zrcadlí i na výsledku, navíc se snažím model stavět podle solidních podkladů a ztvárnit ho tak, aby co nejvíc odpovídal skutečnosti. Přesto mne tu a tam lidé znalí problematiky upozorňují na chyby, které nejsou v souladu s realistickým provedením modelu, čehož si hodně cením, protože jen tak mohu tyto chyby identifikovat a napravit.
Dostala jsem několik upozornění na nesprávně provedené ponorové stupnice, jednak nesedí ponor na přídi a zádi a zároveň i číslice mají vypadat jinak. ](*,) Takže všechny čtyři stupnice vyrobím znovu a opravím to. Číslice jsou přilepené herkulem, tak s trochou vody to půjde hezky sundat.... :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 30 bře 2013, 17:08

Moc pěkné! [-o< [-o< Pro mě je to velice poučné sledovat tvou práci a vždy se těším na každý nový příspěvek =D>
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 30 bře 2013, 17:29

Vaše skvostná RC si zaslouží realistické ponorové stupnice lodi z pol. 18. stol.:

1/ Na přídi Vaší RC je ponor cca 9 stop 8 palců, na zádi cca 8 stop 9 palců - to je zcela chybně. Pokud je bílá linie ponořené části trupu vodorovná, musí být ponory shodné. Ponor na přídi nemůže být v žádném případě větší než na zádi!

2/ V té době se římská 4 psala jako IIII, je to na některých modelech z NMM vidět. Jako IV se psala pro desítky - XIV, XXIV apod. Osobně bych doporučil udělat IIII, s vodorovnými čarami nahoře a dole, spojené do jednoho kusu. Je to dokumentováno na modelech NMM i na vracích.

3/ Z pohledu na fotky se mi jeví, že mezi číslicemi máte větší vertikální mezery, než je výška číslic. Mezery musí být stejné jako výška číslic, tj. obojí 6 palců, jinak nelze odečíst přesný ponor!!!

Ukázka rozměrů, umístění a odečtu ponorů (hrubá skica pro pochopení, modré čáry představují vodní hladiny):
RC-ponorova-stupnice-angl.GIF

4/ Na modelech v NMM jsou stupnice zjednodušeně vyryté, na skutečných lodích byly obvykle plechové (lead sheet) - o vyrytých ponorových stupnicích jsou zmínka pro malé obchodní lodě apod., královská jachta měla pravděpodobněji plechové číslice, typické pro válečné lodě. Celá číslice byla z jednoho kusu, nahoře a dole byly vodorovné prodloužené čáry. Ponor VIII tak tvořil jeden kus plechu, nikoli čtyři samostatné číslice, jak tomu bylo později v 19. stol. (např. klipr Cutty Sark z r. 1869).

5/ Číslice na vazech jsou paralelně k čáře ponoru (vodorovně), nikoli kolmo na šikmý vaz.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 30 bře 2013, 17:46

Nějak nejde provést opravu přímo v příspěvku, výše uvedený bod 4/ nahrazuje text níže:

4/ Na modelech v NMM jsou stupnice zjednodušeně vyryté, na skutečných lodích byly obvykle plechové (lead sheet) - o vyrytých ponorových stupnicích jsou zmínky pro malé obchodní lodě apod., královská jachta měla nejpravděpodobněji plechové číslice, typické pro válečné lodě. Celá číslice byla z jednoho kusu, nahoře a dole byly vodorovné prodloužené čáry. Ponor VIII stop tak tvořil jeden kus plechu, nikoli čtyři samostatné číslice, jak tomu bylo později v 19. stol. (např. klipr Cutty Sark z r. 1869).
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 bře 2013, 19:03

Pro Standu: Děkuji moc, těší mne, že se Ti stavba RC líbí.

Pro Kapitána KL: Velice Vám děkuji za fundované rady a informace. [-o< Hodně mi pomohly v realizaci nových ponorových stupnic, které by už nyní měly více odpovídat skutečnosti. Zatím jsem je udělala pouze na levoboku, pokud je to takhle správně :?: , doplním i pravobok.

063.jpg
070.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 31 bře 2013, 10:47

Dokončila jsem ponorové stupnice, které nyní odpovídají skutečnosti. Vyměnila jsem ještě některé méně zdařilé číslice a provedla drobná estetická vylepšení. Vše je přelakováno čirým lakem, do něhož jsem přidala nepatrné množství béžové barvy, čímž se bílý podklad pod číslicemi sladil s okolní obšívkou.
Mám z výsledku radost a je o to větší, že provedení stupnic je realistické. Ta předělávka zato stála!! 8)

030.jpg
034.jpg
041.jpg
061.jpg
052.jpg
023.jpg

Fotky jsou trochu méně kvalitní kvůli horšímu světlu - venku je "bílá tma" a do této chvíle už napadlo cca 30cm sněhu a stále přibývá. :? Takové Velikonoce jsem ještě nezažila....
Taky máte za okny tohle nadělení?
067.jpg
069.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 31 bře 2013, 11:14

Moc pěkný. Uvidíme, jestli něco takového půjde i v 1:64. Jinak náš nočník republiky zůstává ušetřen, zatím ani vločka.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MC76 » 31 bře 2013, 12:48

Doris, tvoje práce je neuvěřitelná. Přesná, čistá a všechny nej...
MC76

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 33 z 82 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno