Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

CSS Alabama 1/96, USS America a Constitution, Revell

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: CSS Alabama 1/96, USS America 1/56 a další lodičky...

Příspěvekod ELKAN » 20 bře 2017, 14:25

Já trochu doufal, že budeš pokračovat na Cleopatře, že bych trochu opisoval s takeláží..... :wink:
Ale jestli rozjedeš něco nového, velkého, tak samozřejmě budu se zájmem sledovat.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 bře 2017, 15:43

U Cleo je ještě naděje, že ji dotáhnu, ale RW už asi ne. Spíš bych se potřebovala k tomu dokopat.... ](*,) U Cleo je trup už hotový, stěžně a ráhna mám vysoustružené a bylo by možná škoda toho nevyužít. Láká mne dělat větší měřítka, další plachetnici bych ráda stavěla v padesátce, aby vynikly detaily i výzdoba. :wink:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 22 bře 2017, 09:48

Doris, roste ti pod rukama jeden modelářský skvost za druhým. Jestli se hodláš pustit do dalšího většího projektu, tak držím palce. [-o<
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2017, 10:30

Connie, děkuji moc za milá slova a přání. [-o< Nyní se při stavbě plastových lodiček rozcvičuji, abych získala zase cvik a elán. Práce na Americe už finišuje a během 2 dnů ji dokončím.
To, na co se chystám, bude opravdu pecka, a pokud to zvládnu dotáhnout do cíle a dokážu zúročit vše, co jsem se dosud naučila, vznikne možná nejhezčí plachetnice mé flotily, která bude zároveň tou největší.

Toto mne čeká a už se těším, až se do ní pustím:
https://www.google.cz/search?q=royal+ka ... 28#imgrc=_

Kdyby tak ještě byla možnost mít k dispozici podklady pro realistické ztvárnění modelu, který by co možná nejvíc odpovídal skutečné předloze, bylo by to super.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 22 bře 2017, 13:21

Také se Doris připojuji k podpoře Tvé další práce na plachetnicích, myslím, že Cleopatra by si zasloužila pokračování. ;-I ;-I A Tvé další plány....??? Royal Katherine 1664 v padesátce??? :?: :?: :?: :?: :mrgreen: :-)˜
No to bude naprostá bomba....!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :P :P :P Děkujeme O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2017, 15:45

To já děkuji za krásnou inspiraci a podporu, bez toho bych už asi své modelářské řemeslo dávno pověsila na hřebík. Posledních pár let jsem měla velkou krizi a trápení, nyní se snad už konečně blýská na lepší časy, tak i záliby mne baví víc.

Ano, Cleo by si opravdu zasloužila dotáhnout do finiše, navíc žádnou podobnou lodičku ve flotile nemám, takže postupně ji budu kompletovat.
Co se týče Royal Katherine, už jsem nad ní uvažovala před léty, ale chybělo odhodlání a také jsem neměla k dispozici vůbec nic, na čem bych založila konstrukci trupu. Nyní se situace změnila a v průběhu následujících týdnů bych už chtěla zrealizovat projekci kostry i trupu a zhotovit díly. Měřítko modelu bude mít jediný limit - hlavní ráhno může mít maximální šíři 75cm, aby model bezpečně prošel dveřmi. :-D
Jsem si vědoma, že se pustím do stavby modelu plachetnice, kde nemám šanci na dokonale realistické ztvárnění, které mne hodně láká, neboť ráda dělám i smysluplnou práci, ale nejspíš asi málokdo by dnes dokázal přesně určit, jak ta loď skutečně vypadala. Pokud byste našli nějaké informace, kresby nebo cokoliv, co by by pomohlo podsunout model blíže k předloze, prosím podělte se se mnou o ně, budu moc vděčná. 8-)

Přináším aktuální fotky jachty, plachty jsou už dokončené a připravené k umístění na model. Takeláž na lodičce je téměř hotová.
Plachty jsem si nechala ušít u Radka, jsem spokojená jak s kvalitou ušití tak i s přesností, pasují parádně.

Takto vypadaly po ušití:

4.jpg

No a takto jsem je doladila já :D :
3.jpg

Aktuální vzhled modelu:
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 bře 2017, 18:48

Americu jsem dnes dokončila, byl to celkem jednoduchý model a až na drobné nepřesnosti odlitků se stavěl příjemně. Některé věci jsem ze stavebnice nepoužila - kladky, lanoví a plachty. Dřevěné CNC kladky i splétané lanoví s odpovídající patinou vypadají mnohem lépe a také látkové plachty jsou u toho měřítka skoro až nezbytnost. Výsledek nevypadá špatně, byť mnoho věcí je na modelu mimo realitu, nicméně u těchto plasťáků to až tak neřeším. Ve flotile mám další pěknou lodičku.

10.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg
1.jpg
5.jpg
4.jpg
2.jpg
3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 bře 2017, 18:51

A ještě přikládám pár kvalitnějších fotek Alabamy, které jsem našla na paměťové kartě.Tehdy ještě byla bez plachet.

11.jpg
12.jpg
13.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 23 bře 2017, 18:54

Krása Doris, moc pěkné kousky hluboce se [-o< a přeji hodně :celeb: do dalšího modelaření , Těším se až se :foto: na Tvé další kousky
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 24 bře 2017, 12:14

Doris, su to supy... Alabamu musim mat, ide z nej shipappeal :-D

Na Katarinu sa tesim, mna niekedy mata Vasa, pozriem plany a snivam :lol:
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Kuliffay » 24 bře 2017, 12:31

Doris, tieto obrázky opäť svedčia o tom, že v tejto kategórii fakt patríš medzi špičku ..... klobúk dole. =D> =D> =D> =D> =D>
Som rád, že sa v Tvojom podaní mám a ďalej budem mať na čom "kochať". Držím palce do ďalšej skvelej tvorby. [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
IJN Katori 1941 1:700 --- MS kat.C 2023 - bronz / MČR 2021 - 1.miesto / MMS 2022 - bronz / MČR kat.C 2022 - silver
IJN Shoho 1942 1:700 --- MS kat.C 2016 - gold / MČR 2016 - gold / MMS 2016 - bronz, 2017 - gold / MČR kat.C 2025 - gold
IJN Amagi 1945 1:700 --- MS kat.C 2014 - silver / MČR 2014 - gold / MMS 2014 - gold
Milan Kuliffay

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 bře 2017, 07:19

Děkuji Vám za slova uznání, přátelé, velice si toho vážím. [-o< Moc mne těší, že se Vám lodičky líbí.
Alabama má opravdu něco do sebe, kdysi, jak jsem ten model prvně viděla, tak mne až tak nezaujal, protože obrázky na krabici zrovna nevypadaly přesvědčivě a vlastně ani tento typ lodí mne nijak netáhnul, ale nyní jsem změnila názor. Dá se z toho postavit hodně pěkný a taky neokoukaný model, je cca tři čtvrtě metru dlouhý. Bohužel stavebnice se hůře shání, poslední reedice byla před zhruba 10ti léty.
I America se mi líbí, má moc hezky vykreslené měděné plátování a plaňky na trupu včetně nádherné zadní plastiky. Oba modely jsem doplnila CNC kladkami od Radka a dala jim kvalitnější lanoví, což taky posune výsledek o něco dál. U plastových modelů jsem předtím dost bojovala s volbou barev pro ztvárnění dřeva, což se nyní s pomocí olejovek povedlo zvládnout.

Tady jsou obě dokonečné lodičky společně:

3.jpg
5.jpg
2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 25 bře 2017, 10:23

Blahopřeji k dokončení modelu. Pěkně se ti ta tvoje flotila rozrůstá. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Re: CSS Alabama 1/96, USS America a Constitution, Revell

Příspěvekod DORIS » 17 lis 2017, 13:27

Děkuji Connie!
Rozhodla jsem se pokračovat s prezentací dalšího revelláckého modelu v tomto vláknu. Jedná se o model USS Constitution zpracovaný ve stejném měřítku jako Alabama, tedy 1:96. Četla jsem názory, že se jedná o nejlepší plastovou stavebnici plachetnice, což mne motivovalo ke koupi.
074-constitution-001b.jpg

Díly trupu mají velmi jemné a pěkné detaily plaňkování i měděné obšívky - ta je oproti Alabamě o několik levelů lepší. Hezky jsou udělané i elementy výzdoby bočních galerií, zrcadla a i na klounu je výzdoba pěkně znázorněna.
Okraje dílů a místa, které nejsou už tak na očích, jsou typicky = revellácky odfláknutá a v okamžiku, kdy je začnete sestavovat, zjistíte, že jsou tam velké nepřesnosti a výrazná asymetrie dílů. Když porovnám kvalitu dílů a přesnost tohoto modelu se stejně starými stavebnicemi od japonských firem (například Imai, Tamiya), je vidět, jak jsou němčouři zaostalí. Mno, docela mne ten model zklamal a to jsem ještě ani pořádně nezačala.... :(
Po sestavení trupu bylo nutné mnoha místa vytmelit, například kloun nesedí vůbec - obě strany jsou vůči sobě posunuté místy až o 1mm a stejně velké spáry se objeví i kolem zrcadla - naprosto nepochopitelný je spoj mezi dolní části zrcadla a trupem - mohli to klidně napojit pod ozdobnou lištou a ne v navazujících plaňkách. :bad:
5.jpg
4.jpg
3.jpg

Největší tragédií jsou paluby, v místě přichycení k rámečku jsou zvlněné - deformace je největší u horní paluby - střední části. Co je opět nepochopitelné, je samotné řešení těch palub - obě jsou ze 3 částí, které by se měly vlepovat do trupu samostatně. Naprostá blbost. :nuts: Krom toho ty části na sebe moc pěkně nenavazují a rytí je pozitivní. Po slepení jsem spoje zabrousila a bude třeba udělat novou povrchovou úpravu s negativním rytím, aby to vypadalo aspoň trochu k světu. Hodně se mi líbí dřevěné paluby, které nabízí BRadek, bohužel u takto humpolácké stavebnice bude nutné udělat korekci - na přídi je 3mm škvíra a tu bude třeba zaplnit prodloužením paluby a tím pádem i dořešení její povrchové úpravy. Holt, asi budu muset jít cestou polepu fóliemi, byť dřevo by se mi líbilo víc.

2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Re: CSS Alabama 1/96, USS America a Constitution, Revell

Příspěvekod Connie » 19 lis 2017, 14:37

Ahoj Doris, jsem ráda, že jsi se dostala ke stavbě tohoto modelu. Velice ráda budu tuhle stavbu sledovat. Pročítala jsem tvůj příspěvek a vzpoměla si přitom na svoje trable,kterými jsem si prošla při stavbě. Paluby jsem například rovnala nad teplou rourou od kotle. Tak ať se ti daří a problémů máš co nejméně. :)
Connie

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno