Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 18 z 108 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2018, 13:22

Ahojte přátelé a děkuji za Vaši podporu.
Po dlouhém studování podkladů, porovnání dobových modelů a také odborné pomoci Kpt.KL, který mne navedl správným směrem, jsem se konečně dopracovala k vytvoření základní konstrukce zadobočních galerií. Zcela jsem zavrhla válcovitý tvar, jaký je vidět na všech dosud existujících modelech RK. Vycházela jsem jednak z malby od H. Vale, kde sice z boku působí galerie jako zaoblené, ale na žádném dobovém modelu ani plánu nic takového není. Galerie jsou hrané a více ploché, což ostatně ukazuje i pohled na záď RK.
Vycházela jsem rovněž z tvaru galerií na modelech Saint Michael a HMS Prince.

Konstrukce je zatím jen hrubý nástřel, výška oken nebude přes celý pás, kde jsou nyní hranoly, a pochopitelně až výzdoba tomu dá finální podobu i dokonalý tvar. Nicméně po porovnání proporcí s předlohou to celkem pěkně sedí. :wink:
9.jpg
8.jpg
7.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2018, 14:15

Nyní se přidají výztuhy a bude následovat plášť. Budu ještě dále upravovat přechod mezi zrcadlem a zadní části galerií, aby na sebe co nejlépe navazovaly.
12.jpg
11.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 02 bře 2018, 18:16

Ty jsi ďábel Dori, nestíhám sledovat Tvou rychlost.. :cool: :cool: :hurray: :hurray: Ta boční galerie krásně ladí k trupu, tady není co ladit!! ;-I ;-I O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2018, 18:37

Ahoj Ondro,
jj, jsem ďáblík, ale co mám dělat, když mne to tak baví a navíc jsem zvědavá, jak to vyjde.... :D Budu průběžně dělat i na plastových modelech pro nezbytnou relaxaci.

Provedla jsem několik nezbytných úprav zrcadla i galerií, jedna byla výraznější, ale nutná, aby záď tvarově odpovídala předloze. Nyní už vše lícuje jak má + ovšem budu muset zapracovat na návaznosti ozdobných lišt/říms a případně ještě poupravím dolní část galerií, aby se výrazněji zužovala, jak je vidět například na modelu Saint Michael:
sm zad.jpg

Pořád ještě vidím určitý nesoulad mezi podklady výsledkem své práce. :-k Ono se to poddá, ovšem chce to trpělivost a trochu si s tím pohrát.
Rozměřila jsem sloupky na zádi, mezi něž přijdou vsadit okna. Tady už papír musím nahradit dřevem.
1.jpg
2.jpg
5.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

Galerii zakončím pravděpodobně sochou orla, jak jsem vypozorovala u některých modelů nebo na kresbách v literatuře. Na dobové malbě od H. Vale mi připadá, že tam něco "okřídleného" je, mohl by to být i anděl podobně jako u modelu Saint Michael, nicméně v tomto období předpokládám větší pravděpodobnost klasických prvků ve výzdobě místo barokních andělíčků.
RK detail.jpg

Mám i pomocníka, který mi bude modelem, alespoň co se týče ztvárnění rozpjatých křídel :-D :
0.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blamage » 02 bře 2018, 21:10

Fíha.... to je rychlost....
Mimochodem k těm galeriím jsem našel ještě tuhle raritní fotografii. Před časem jsem sem dával jinou fotku Loyal London 1666 z dvacátých let, která znázorňuje jediný do II. války dochovaný originální model lodi z 17. století, který vznikl ještě v průběhu stavby své předlohy. Tahle je z jiného úhlu. Je tam krásně vidět struktura konstrukce galerie v období kolem Medway Raid.

Mimochodem takeláž je původní což je hodně důležité pro kompletaci.
A ještě POZOR!!! Fotografie až po válce vytvořeného modelu Loyal London 1666 pro Trinity House se po internetu pohybuje také. Jde ale o radikálně odlišný model. Nejen v takeláži, ale zejména v konstrukci trupu (vypadá skoro jako Amati model HMS Prince). Rozdíly jsou patrné při srovnání poměrně rychle. To jen pro jistotu abyste nehledala zbytečně. Obě fotky, které jsem sem dával jsou jediné, které jsem k této lodi dohledal.

London 1666.jpg

blamage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2018, 13:16

Blamage: Velice Vám děkuji za pomoc a info. Je to krásný model a výborně je tam vidět i takeláž, což bezesporu později využiji. ;-I Mám několik let na to, abych si připravila i lanoví, u RK jsem se rozhodla, že posun k realitě učiním i použitím pravotočivých lan v takeláži (vyjma kotevního lana, které je na lodích naopak levotočivé), byť jejich splétání bude dvojí práce. Mno, je třeba občas trochu zpomalit a tu stavbu si vychutnávat. :wink:
Tak tak, konstrukce galerií nebyla zrovna jednoduchá, sama jsem se o tom přesvědčila nyní při stavbě RK. Prošla jsem si spoustu podkladů, než jsem si troufla naprojektovat díly. Nyní připravuji rámy pro okna a doplňuji římsy/ozdobné lišty na zrcadle - budou později barevně upraveny, aby tak nezářily novotou. Musím si ho vytisknou a rozvrhnout vše potřebné + doladit horní část, která, jak se domnívám, mohla být tvořena pouze ozdobným reliéfem + výztuhami, jako je tomu například na modelu Saint Michael:
sm4a.jpg
SM1.jpg

12.jpg
10.jpg
8.jpg
6.jpg
3.jpg
1.jpg
Ještě jsem zapracovala na tvaru dolní části galerií a trochu ji zúžila. Další lahůdka mne čeká, až se pustím do zastřešení. :D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 bře 2018, 13:49

To je rychlost, srovnatelná s rekonstrukcí další válečné lodi z období stuartovské Restaurace - 70-dělové ANNE, kterou postavil v r. 1678 Phineas Pett II. ANNE byla sesterskou lodí LENOXE.

https://www.youtube.com/watch?v=zftg8uUOqfs

O lodi vyšla kniha historika Richarda Endsora: The Warship Anne, Bloomsbury Press, 2017. Spousta obrázků, výborný podklad rovněž pro stavbu lodi z této doby. Pro modeláře je ještě lepší starší Endsorova kniha The Restoration Warship, která obsahuje plány sesterské lodi LENOX.
Obrázek
https://jddavies.com/2016/11/28/the-warship-anne/

LENOX 1678:
https://www.flickr.com/photos/49225014@N05/albums/72157632087917278

Mám několik připomínek:

ad výzdoba - cherubín jako motiv výzdoby (pro RK řezby) se používal již od pradávných časů; řezba cherubína se např. našla na již dříve zmiňovaném vraku lodi RIKSÄPPLET, postavené ve Švédku anglickým mistrem loďařským (master shipwright) Francisem Sheldonem. Řezbářské provedení bylo v klasickém stylu, ozdoby v barokním stylu na RK samozřejmě nebyly.
Obrázek
Zdroj: https://www.tandfonline.com/eprint/uQEDQQqkHqW9fyXDek9W/full

Sheldonův model kostry lodi:
https://www.tandfonline.com/na101/home/literatum/publisher/tandf/journals/content/ypma20/2017/ypma20.v051.i02/00794236.2017.1371376/20171221/images/large/ypma_a_1371376_f0001_oc.jpeg

Na anglický článek Niklase Erikssona jsem již odkazoval dříve, pro usnadnění dávám link znova. Nejedná se ale o nějakou rešerši, jak uvádí blamage, ale samostatný článek přímo od Erikssona pro odborný časopis Post-Medieval Archaeology Volume 51, 2017 - Issue 2. V článku jsou obrázky ve velkém rozlišení, lepší než ve švédské knize o lodi (v angličtině kniha ještě nevyšla, je zbytečné po anglické verzi pátrat na webu). Článek samotný je sumarizací obsahu jeho vlastní knihy:
https://www.tandfonline.com/eprint/uQEDQQqkHqW9fyXDek9W/full

ad zadoboční galerie (quarter galleries)
Něco se mi nezdá ohledně proporcí - možná by stálo za to zvážit ještě další kontrolu a případnou úpravu, dokud je to ještě poměrně snadné.

rk-boc-gal_.jpg

Našel jsem ještě nějaké užitečné informace o výzdobě apod., zkusím zpracovat zítra.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 bře 2018, 14:30

to Doris:

Jak známo, anglický král Karel II. se v lodích vyznal a zasahoval do jejich konstrukce a výzdoby, a stavbu některých lodí pečlivě sledoval. Nedávno vyšla nová kniha Kings of the Sea, kde historik J.D. Davies, specializující se na období Restaurace Stuartovců, přináší řadu nových informací - v archívech je stále mnoho neprobádaných dokumentů.

Obrázek
https://www.pen-and-sword.co.uk/Kings-of-the-Sea-Hardback/p/13829

Obrázek
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Charles_II_by_John_Michael_Wright.jpg

Upozornění: král určitě sleduje i stavbu ROYAL KATHERINE, takže si raději dávejte pozor. To víte, jak se Jeho veličenstvu někdo znelíbí, šup s ním do londýnského vězení v Tower Castle..... :wink:

......I když na druhou stranu, jak Vás znám, do týdne by jste si v base sehnala nějaké kosti, drátky, jehly, nitě aj. - a rozjela výrobu kostěných modelů lodí (bone ship models) ve velkém, podobně jako to např. dělali francouzští váleční zajatci (prisoners-of-war) za revolučních a napoleonských válek ve věznicích v Anglii. Ti vyráběli modely lodí ze zvířecích kostí, dřeva, drátků, slámy, a prodávali je Angličanům, aby si přilepšili na přežití.

https://www.youtube.com/watch?v=GkqvA8NgdMU

Obrázek

vyhledávání na webu:
prisoner of war bone ship models

https://www.google.cz/search?client=opera&hs=EQ&biw=1536&bih=754&tbm=isch&sa=1&ei=k6maWoGwA4P_swH-8rvIBQ&q=prisoner+of+war+bone+ship+model&oq=prisoner+of+war+bone+ship+model&gs_l=psy-ab.3..0i19k1.660313.661145.0.661854.5.5.0.0.0.0.141.588.1j4.5.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.4.469....0.uCSYcYJkoJ8
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2018, 17:09

Zdravím Vás, Kapitáne,
wow, Vy mi dáváte... :-D Ale to je dobře, protože právě o tohle stojím, abych se v práci posunula dál a k lepším výsledkům. Velice si Vašich odborných rad a konstruktivních připomínek vážím a moc za vše děkuji. [-o<

Ten nákres s porovnáním mého modelu a malby včetně analýzy rozložení palub i proporcí jsou perfektní. Člověk si spoustu věcí ani neuvědomí... Natolik jste mne navnadil do úpravy galerií, že jsem to zkusila předělat zatím na levoboku. Výsledek mne příjemně překvapil, je to jiné kafe a nyní mi přijde, že to mnohem víc sedí vůči předloze:
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg

Horní plošinu jsem snížila o 8mm, což by mělo přibližně odpovídat Vašemu doporučení v nákresu. Nyní jsou horní rámy oken boční galerie a zrcadla v jedné linii.

Výřezy v trupu na úrovni galerií jsou velikostně opravdu mimo, většinou to řeším, jak píšete, s ohledem na pohled do kajuty :wink: , ale uvažuji, že bych tam udělala otevřené dveře a větší část otvoru zadělala. To by možná bylo lepší, co myslíte? Líbil by se interiér kajuty odpovídající skutečnosti - alespoň v rámci mých možností a schopností.

Ad zábradlí na horní části trupu - jj, musím přiznat, že ten poslední stupeň mám skutečně výšší a při sestavování trupu jsem toto místo o něco navýšila, než byl původní záměr. Zábradlí jsem měla v plánu tam teprve umístit, až bude hotové pažení + na něj pak dát červené plátno s lemováním. Myslíte, že by to bylo O.K., pokud bych ho nalepila na trup bez seříznutí, nebo raději ten horní stupeň snížit? Takto to vypadá z vnitřní strany; mám tam už nahozené nosníky pro paluby v odpovídající výšce - výšku trupu jsem původně podle těchto proporcí upravovala, aby si námořníci nerozbili hlavu o palubníky :) :
2.jpg
1.jpg

Zároveň moc děkuji za informace ohledně odborné literatury, zajímavostí a také výzdoby. Super, ten cherubínek krásně sedne pod galerie. Na modelu Saint Michael je taktéž a proporcionálně se bude hezky vyjímat i na RK. ;-I

BTW: Když vidím ten přísný pohled krále Karla II., tak si musím dávat majzla. :white: Je nějaká možnost pro mírnější trest? :D Třeba postavit na stůl do kajuty dobré vínko a pozvat jeho veličenstvo na degustaci? Figurky posádky a třeba i panovníka mám v plánu vymodelovat. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 03 bře 2018, 17:41

Dánské královské museum Kodaň.jpg
Tøjhusmuseet - Nationalmuseet København
Je radost sledovat stavbu, komunikaci a reakce. Mohu jen konstatovat, že díky diskusi a vzájemné konfrontaci se člověk dostane k údajům, hodnotám a věcem, na které by v běžném toulání po internetu nenarazil. Díky všem. Doris, vím, že jsi úžasně rychlá a přitom neskutečně precizní, takže jen smekám. A doplním kpt. KL o obrázek lodě postavený dánskými zajatci v Británii (1808). Angličané si zřejmě práci zajatců užívali...
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 03 bře 2018, 19:03

Tak jsem se opět dozvěděla něco nového,netušila jsem, že se něco takového dělalo. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 03 bře 2018, 20:19

DORIS píše:Horní plošinu jsem snížila o 8mm, což by mělo přibližně odpovídat Vašemu doporučení v nákresu. Nyní jsou horní rámy oken boční galerie a zrcadla v jedné linii.

Ano, proporčně to vypadá mnohem lépe

DORIS píše:Výřezy v trupu na úrovni galerií jsou velikostně opravdu mimo, většinou to řeším, jak píšete, s ohledem na pohled do kajuty :wink: , ale uvažuji, že bych tam udělala otevřené dveře a větší část otvoru zadělala. To by možná bylo lepší, co myslíte?

Zvolte si, co se Vám bude líbit víc. Vy se na to budete dívat mnoho let, takže podle osobní chuti. Já osobně bych to udělal realisticky, vnitřek s táflováním, viz níže.

DORIS píše:Líbil by se interiér kajuty odpovídající skutečnosti - alespoň v rámci mých možností a schopností.

O Vašich schopnostech není pochyb, takže to můžete v tomto měřítku udělat ultrarealisticky, jelikož jsou k mání velmi solidní dobové podklady.

Instrukce pro nátěr výzdoby a interiéru a zlacení válečných lodí z r. 1655:
The figurehead, quarter pieces and coat of arms to be gilded, other carvings to be painted gold colour in oil, on a black ground. Their heads, stern galleries, rails, brackets and ports, their sides, timberheads and planksheer all to be trimmed and blacked as well as ever hath been used in the Navy. Their great cabins and state rooms to be walnut tree colour in oil, grained and revailed, and what is proper to be gilded similar to the Naseby. Their round houses and other cabins to be stone colour and green.
Zdroj: Andrew Peters, Ship Decoration 1630-1780. Seaforth Publishing 2013. Str. 101-102.

Zadní kajutu RK můžete udělat podle níže uvedeného obrazu. Kajuty se obkládaly dřevěnými tabulemi - tzv. táflování. Falešné sloupky mezi tabulemi se zdobily řezbami. Středy panelů se někdy zdobily malbami - viz detail obrazu níže. V době války se na lodích drahé olejomalby nevozily. Některé řezby v kajutách se zlatily, nebo natíraly zlatou olejovou barvou. Doporučená barva velké kajuty: walnut tree colour (ořechový odstín), plus "vhodné zlacení" (what is proper to be gilded). Chtěl bych zvláště upozornit na pasáž, striktně přikazující, co má být pozlaceno, všechny ostatní řezby byly na skutečných lodích natírány zlatou olejovou barvou (other carvings to be painted gold colour in oil). Jeden z modelářských nešvarů je zlatit všechny řezby - takto se zlatily jen admiralitní modely. Více zlacení se dávalo na královské jachty. V britských archívech se dochovala řada účtů za různé řezbářské práce a zlacení (gilding) - na královské jachtě stálo zlacení třeba tisíc liber šterlinků, zatímco na válečné lodi 6. kategorie (sixth rate) pouhé 4 libry šterlinků.

rk-kajuty-barvy_.jpg

Obrázek jsem našel na webu, ale přímý odkaz již nemůžu najít. Jinak popis k obrazu je zde: http://collections.rmg.co.uk/collections/objects/12364.html

Toto je detail obrazu z konce 17. stol., asi 1690. Obraz byl namalován podle rytiny, spojované s Thomasem Phillipsem, královským mistrem dělostřelcem (master gunner), který mj. navrhl nový typ dělových lafet pro loď ROYAL SOVEREIGN v roce 1690. Jak vidno, kajuty anglických válečných lodí se táflovaly a natíraly podobnými barvami přinejmenším od poloviny 17. stol. po dalších cca sto let. Výše zmiňovanou ořechovou barvou je natřena horní kajuta. Na RK můžete použít tento odstín, případně světlejší z prostřední kajuty - a budete mít model RK v souladu s dobovými zvyklostmi.

DORIS píše:Ad zábradlí na horní části trupu - jj, musím přiznat, že ten poslední stupeň mám skutečně výšší a při sestavování trupu jsem toto místo o něco navýšila, než byl původní záměr. Zábradlí jsem měla v plánu tam teprve umístit, až bude hotové pažení + na něj pak dát červené plátno s lemováním. Myslíte, že by to bylo O.K., pokud bych ho nalepila na trup bez seříznutí, nebo raději ten horní stupeň snížit? Takto to vypadá z vnitřní strany; mám tam už nahozené nosníky pro paluby v odpovídající výšce - výšku trupu jsem původně podle těchto proporcí upravovala, aby si námořníci nerozbili hlavu o palubníky :) :

Obvyklá max. výška na dělových palubách od paluby ke spodní hraně palubníků (deck beam) ve středu lodi byla kolem 6,5 stop = 1,98 m (ve vašem měřítku 1:55 = 36 mm), stejná v kajutách. Jak jste si ale všimla, na některých lodích té doby byly v oblasti zádě stupně - paluba kajut byla o něco níž, tj. výška ve velkých záďových kajutách o něco větší (řádově cca 15-30 cm). Co se týče zadní paluby, ta byla obvykle o něco málo nižší, případně stejně vysoká. Mám k dispozici jen plán LENOXU a tam je výška té zadní paluby 6 stop = 1,83 m (paluba k dolní hraně palubníku), ale u RK lze předpokládat to samé.

len-rez (2).jpg

Teď Vás ale nepotěším - našel jsem další nesrovnalosti. V tomto stavu máte dolní okraje příliš nízko! Střílny na velitelské palubě (quarterdeck) by měly mít na modelu dolní hranu min. 4,5 mm nad palubou, spíše 5 mm; střílny na horní palubě (vlevo) min. 8 mm, viz obrázek:

rk-zad-pal_.jpg

S horní palubou toho moc neuděláte - musela byste předělávat všechny střílny, takže to nechte být. Ty paluby vzadu (velitelská a zadní) - dají se odlepit a snížit bez hrozby poškození nebo příliš velkých komplikací? To by bylo totiž nejjednodušší. I za cenu nějakého výškového kompromisu, třeba že by výška paluby na zádi vycházela po přepočtu 1,60 m. Tyto paluby totiž budou dobře vidět a ty okraje dělových střílen příliš nízko nad palubou budou bít do očí.

Úpravu výšky zadního zábradlí bych řešil až podle toho, zda se rozhodnete paluby snížit, nebo ponechat.

DORIS píše:BTW: Když vidím ten přísný pohled krále Karla II., tak si musím dávat majzla. :white: Je nějaká možnost pro mírnější trest? :D Třeba postavit na stůl do kajuty dobré vínko a pozvat jeho veličenstvo na degustaci? Figurky posádky a třeba i panovníka mám v plánu vymodelovat. 8-)

Jeho Výsost král Karel II. si jistě vínko dá, pokud to nebude to krabicové z Lídlu....
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2018, 21:41

Honza Čižule + Connie: Děkuji Vám za komentáře přátelé. I pro mne jsou mnohé informace nové a velmi zajímavé. Velice si vážím toho, že je Kapitán s námi sdílí a že modelaření je nejen potěšením, ale i ponaučením a rozšířením obzorů. Viděla jsem i současné modeláře stavět plachetnice z kostí (na MSW před časem nějaký borec dělal Royal Caroline).

To Kpt.KL: Velice Vám děkuji za spoustu neocenitelných informací a také odborné rady i upozornění na chyby. [-o< Je to pro mne opravdu přínosné a věřím, že to bude zajímat i mnoho dalších zájemců o stavbu realistických modelů. ;-I

Jsem moc ráda, že jsem galerie předělala a že nyní vypadají lépe a více odpovídají předloze. Už mám i tu druhou:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
6.jpg

Když se nyní koukám na ty původní fotky, přijde mi, že člověk má určitou provozní slepotu a ani si to neuvědomí, že ty proporce neseděly O.K. ](*,)

Interiér bych ráda udělala podle skutečnosti, moc Vám děkuji za informace i názornou ukázku. Ráda si hraji s takovými detaily a v daném měřítku bude těch možností pro preciznější ztvárnění kompletního vybavení více. Mno teda pokud nedostanu za úkol udělat i funkční zbraně, co budou zavěšeny na stěně. :D

Ad paluby a výška střílen: Ano, je to správná připomínka. Na hlavní palubě vyšly střílny níže, než by bylo přípustné. Nepočítala jsem původně s tak masivními palubami (bylo nutné slepit více vrstev kartonu než obvykle, aby byla zajištěna dostatečná pevnost i tvarová stálost pro tak velký model) a zároveň při nastavení výšky žeber jsem neměla úplně dobrý odhad. Budu muset zapracovat na lafetách, aby se to opticky co nejvíc zmírnilo. Ovšem ostatní paluby jsou zatím jen volně položené a nesedí přesně na nosnících. Místy se i trochu zvedají:
paluba volně.jpg
paluba volně2.jpg

Střílny vycházejí cca 3mm nad velitelskou palubou, když ji přitlačím k nosníkům (opticky to trochu zkreslují přesahy červených rámečků střílen, když to fotím shora) :
paluba po pritlaku.jpg
paluba po pritlaku2.jpg

Je to samozřejmě málo, o tom žádná, takže se bude dál ladit. :wink: Napadlo mne, že bych mohla udělat zespodu po okrajích paluby vybrání a snížit středové nosníky, tím pádem by šla hezky dolů a bylo by to lepší. :idea:
Výška mezipalubních prostor mi nyní vychází kolem 180 cm v přepočtu na skutečnost, takže do určité míry učiním kompromis.

Mno, pohraji si s tím a co půjde, to upravím, ať to stojí za to. ;-I

Jdu se kouknout po nějakém tom jakostním vínku, ať si ty chybičky na RK u Jeho veličenstva trochu vyžehlím. Něco by se v "přístavu" u nás doma i našlo.... :D
sbírka.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2018, 09:29

Příprava konstrukce střechy:

4.jpg
3.jpg
1.jpg

Základní obrys jsem převzala z Valeho malby RK, nyní se jdu prohrabat podklady, abych z toho udělala nějaký solidní 3D tvar.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2018, 17:21

Už mám zhruba představu, jak budu řešit konstrukci střechy. Mimo jiné jsem narazila i na tento zajímavý model z roku 1675, který má celkem podobné řešení střechy nad zadobočními galeriemi:

ws5.jpg

http://collections.rmg.co.uk/collection ... 65964.html

Nejsem si sice jistá, zda je to relevantní a vhodný zdroj pro můj model RK, nicméně docela mne to zaujalo.

Dnes jsem měla poslední volnější den, tak jsem si dala pohodovku a zkusila obložit jednu z galerií + přidala na ni ozdobné lišty/římsy. Vertikální pásky označují místa pro nalepení karyatid. Dost jsem se potrápila, než se mi povedlo přesně napasovat římsy mezi galerií a záďovým zrcadlem, došlo ještě k několika drobným úpravám, ale myslím, že by to mohlo být takto O.K. Je to zatím holátko a chybí tomu onen punc honosné nádhery, jakou tyto plachetnice oplývaly, ale i k tomu jednou dojde. Jen musím rozdělat tu zatvrdlou kostku moduritu. 8-)

2.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 18 z 108 • 1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno