Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 8 z 82 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 15 zář 2012, 17:09

Prošla jsem si různé zdroje a plány lodí a nakonec jsem se rozhodla palubu na přídi ještě upravit a zakončit fošny na hraně, jak je zakresleno i v Anatomy of RC.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Nyní připravuji vnitřní díly trupu (pažení) a stěny kajuty. Dle dobových pramenů i obrazů bude tato část lodi nabarvena odstínem červené - vermillion, kterou nepatrně upravím washem. Udělala jsem několik fotek prvního dílku opatřeného touto barvou (zatím bez washe a patiny), neboť odstín se může jevit trochu zkresleně. Na modelu to vypadá hodně dobře a dle mého názoru by odstín mohl odpovídat skutečnosti.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 zář 2012, 08:04

Vnitřní části trupu jsou již podlepeny poslední vrstvou kartonu - tloušťka stěn dosahuje 5mm, a nyní získají povrchovou úpravu. Na přídi jsem rovněž obložila zadní část druhé přepážky, kterou jsem na modelu nechala z důvodu pevnosti a tvarové stability. V tomto měřítku kvůli papírové konstrukci trupu to bylo nutné, nicméně správně by měla paluba zasahovat až k čelní přepážce. Dále bude nainstalována dvojice LED diod, které osvětlí mezipalubní prostor.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 16 zář 2012, 08:32

Ten odstín se mi moc líbí =D> , protože je úplně totožný s barvou dřeva, které jsem si sehnal na vnitřní pažení(případně ho ještě trochu místně oživím mořidlem).
Jinak Vám závidím rychlost a preciznost Vaší loděnice, pozdravte mistry tesaře, že se před nimi s hlubokou úctou skláním.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 zář 2012, 18:43

Velice Vám děkuji za pochvalu, Honzo, v loděnici to ráda vyřídím. :D Na pažení jsem zvolila oranžovo-červený odstín vermillion; oproti té modré na bocích se tato barva dobře míchala. Nanáším ji na mahagonové "dřevo" vytvořené z pásů fólií a pak ještě upravuji washem. Už jsem rovněž dotáhla pažení na středolodí:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dnes jsem zároveň vytvořila první elementy výzdoby na zádi. Když jsem viděla, jak pěkně si s tím pohrál marsalv na svém modelu RC, tak mi to taky nedalo a vyzkoušela jsem to. Jak již bylo řečeno, výzdoba na této části zádě byla ve skutečnosti s velkou pravděpodobností malovaná. Zvolila jsem užší škálu barev, aby to stylově navazovalo na zlatou plastickou výzdobu.
Vše jsem malovala akryláty od Tamiye a po důkladném zaschnutí barev jsem papír rozvrstvila, aby byl co nejtenčí. Vše se důkladně vystřihlo, provedly drobné úpravy a korekce a umístilo na své místo na záď RC. Toto je výsledek mého snažení:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 zář 2012, 20:50

Skvělá práce, jsem rád, že jsem také svojí troškou přispěl do mlýna. Zlaté provedení má svoji logiku, ale já přeci jen preferuji barevné provedení (je to otázka osobního vkusu). Z předložených fotek je zřejmé, že máš nejen sochařské, ale i malířské vlohy. Já jsem obrázky pouze otrocky přebarvil, kdežto Ty jsi je v podstatně přemalovala celé znovu. Jenom jedna připomínka - neměla by být podkladová barva pro malby modrá?
P.S. Ještě jeden dotaz nezasvěceného modeláře - co je to technika Wash?

Ještě jsem zapomněl jeden dotaz - jak vystříháváš takto malé obrázky z papíru, já používám v podstatě "vypichování" špičkou skalpelu, ale zhotovit tímto způsobem trojzubec u postavy na koni se mi vůbec nepodařilo.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 zář 2012, 21:23

Děkuji za pochvalu! Malování i sochaření mne baví, tak si to docela užívám. :) Ohledně podkladové barvy jsem tak trochu váhala - na jednom dobovém obraze od malíře Mellishe má RC skutečně modrý podklad:
mellish__royal_caroline__detail_929.jpg

Nicméně vypozorovala jsem řadu drobných rozdílů v detailech výzdoby nebo zábradlí, což mne poněkud znejistělo, zda se jedná o RC z totožného období z r.1750, jak se ji snažím modelově zachytit, takže jsem nakonec šla cestou, kterou zvolil i Mile Bijelić na svém modelu RC, což se osobně zase líbí mne:
Royal-Yacht-Caroline-5.jpg

Wash je úprava původního podkladu pomocí velmi řídké barvy, která slaběji kryje a má tendenci různě stékat do míst, kam se mi to hodí. Podklad pak není tak jednolitý a umělý, ale působí přirozeněji s drobnými barevnými přelivy a stínováním.
Vystřihování drobných dílů je hlavně o cviku a kvalitních nůžkách - používám Solingeny, které jsou hodně ostré a mají úzké čepele. Vypichování se mi moc neosvědčilo - zanechává to na hraně vlákna; u rozvrstveného papíru to jde v pohodě zvládnout právě nůžkami. Navíc mám jemné a drobné ruce - výhoda nás žen, takže není problém vystřihnout i hodně tenké detaily, jako zmíněný trojzubec.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 zář 2012, 21:45

Klobouk dolů =D>
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 17 zář 2012, 06:48

Ahoj Doris, mám prosbu, nebyl by nějaký odkaz na fotky Mile Bijeliće, potřeboval bych inspiraci na takeláž a stěžně. Řešim teď koše na stěžních, a z plánů nějak nemůžu lecos vyčíst...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marikdecin » 17 zář 2012, 07:47

A to je takový problém,zadat na Google (obrázky) jméno Mile Bijelic .
Jiří.
marikdecin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marikdecin » 19 zář 2012, 17:57

A ještě stojí za zmínku jméno: Attila Králl.
Jiří.
marikdecin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 zář 2012, 19:43

Ahoj Jiříku! Ten model RC od maďarského autora Attilla Králle je skutečně špičkový, také se na něj nemohu vynadívat. Už jsem si mnohé fotky stáhla do PC.
To ELKAN: Model od pana Bijeliće má bohužel mizernou kvalitu fotek, z nichž se moc vyčíst nedá. Ostatně můžeš posoudit sám, možná sis už něco našel na webu; já mám pouze tento odkaz: http://www.milebijelic.com/?page_id=19

Na RC jsem nyní dokončila waterways, které bylo potřeba upravit, aby se zakryly okraje s pozůstatky seříznutých žeber. Nyní pracuji na kajutě, kde mám již připravenou čelní stěnu. Dveře ponechám zavřené, aby dovnitř nepronikal prach. Vnější část mám v plánu obložit hnědočerveným dřevem - nejspíš použiji mahagon, vnitřek bude v kombinaci světlého a tmavého dřeva podobně, jak to má na svém modelu pan Attila.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 20 zář 2012, 10:29

Krásná čistá práce! =D> =D> =D> . pořád nechápu, že se tohle dá udělat z papíru.....
Koukal jsem na spoustu fotek, a zatim z toho moc moudrej nejsem. Skoro každý má tu takeláž udělanou trochu jinak. No, zatim dělám na stěžních, jde to pomalu a pak se uvidí....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pajunk » 20 zář 2012, 12:20

Naprosto neuvěřitelné a nejen tento model ale proklikal jsem se na jiný web kde máš modelů více a prostě smekám a klaním se až k zemi :D super práce!!!
Pajunk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 zář 2012, 17:14

Srdečně Vám děkuji za ohlasy, přátelé, moc to pro mne znamená!
Papír nevyžaduje žádné speciální nářadí, proto s ním ráda pracuji. Naopak na dřevěný model bych si netroufla, byť bych k němu to nářadí měla. Je príma, jak se zde tak hezky doplňujeme. Každý umíme něco a společnými silami a spolupráci se zdárně dostaneme k cíli. 8)
Co se týče různého provedení modelů RC, tak to bývá podobně u většiny modelů plachetnic. Když jsem stavěla Sovereign, rozdíly byly markantní, naopak u Victory, která se dochovala díky obětavým lidem až dodnes, jsou ty rozdíly mnohem menší. Mne osobně se nejlíp staví model, jehož skutečná předloha existuje, ale na druhou stranu je to zase zajímavé zjišťovat v historických pramenech, jak to tehdy bylo a člověk pak vytváří jakousi modelovou rekonstrukci. Ne všechno se povede udělat 100%, i na mém modelu RC jsou věci, které nejsou zcela dle reality, ale i tak se snažím v rámci svých možností přiblížit skutečné předloze.
S takeláži na RC budu primárně postupovat dle Anatomy, i když to budu porovnávat s dalšími plachetnicemi z tohoto období, k nimž mám lepší a podrobnější plány.
Pajunk: Doma mám přes 20 modelů lodí a cca 60 aut. Kdo si hraje, nezlobí, ovšem někdy mám tak trochu obavy, zda mne s tím už moji spolubydlící nevyrazí..... :D

Na RC jsem po impregnaci čelní stěny kajuty začala s jejím obkládáním. Dřevo imituji pomocí fólií, výztuhy jsou z ořechového dřeva. Zároveň budu začínat se sochařením.
RK37.jpg

Vymodeluji plastiku lva a jednorožce, kteří drží erb + korunky na dveře, které mi však připadají, že mohly být jen malované, takže toto ještě promyslím. Nepatrně jsem upravila i odstín modré barvy na horní části trupu, aby více ladil s červenou na pažení. I červená barva byla modifikována, aby více odpovídala dobovým malbám - její odstín je nepatrně jasnější.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 zář 2012, 07:08

Na to sochaření v Tvém podání se moc těšim....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 8 z 82 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno