Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Lodě (Ships) ‹ Lodě (Ships) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Queen Mary 2 + Aida/1:400/Revell

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Queen Mary 2 + Aida/1:400/Revell

Příspěvekod DORIS » 31 říj 2013, 19:55

Ahojte kamarádi!
Po několika létech stavby plachetnic jsem se rozhodla pro změnu a nyní se věnuji plastovým modelům moderních lodí a občas taky sportovním autům. Lákají mne i bitevníky z WW2, především Yamato od Tamiye, ale na ten si ještě musím počkat, až získám více zkušeností se stavbou plastových modelů lodí a taky z finančních důvodů, protože stavebnice včetně doplňků, fotoleptů a barev není zrovna nejlevnější, byť určitě za to stojí :P . Úctyhodná a precizní práce, kterou zde předvádíte, je skvělou inspirací pro mnoho lidí a já se taky rozhodla, že se pokusím nějakou tu novější lodičku postavit. Volba padla na osobní lodě - QM2 a Aidu od Revellu, obě v měřítku 1:400.
QM2 jsem již před cca devíti léty jednou stavěla, avšak chyběly mi zkušenosti, čemuž odpovídá i výsledek, s nímž nejsem spokojená. Nyní stavbu realizuji z nové stavebnice a pokusím se dosáhnout lepšího výsledku. Model bude doplněn fotolepty zábradlí a dalšími doplňky od GMM - snad mi co nejdřív dojdou..., některé díly jsem kompletně přepracovala nebo vylepšila, paluby jsou v imitaci dřeva - tu jsem docílila použitím fólií + washem. Vím, že existují dřevěné paluby pro QM2, ale chtěla jsem si je vytvořit svépomocí a vyzkoušet, jak se mi zde osvědčí postupy získané při stavbě papírových modelů plachetnic, kde jsem povrchovou úpravu řešila právě polepem z fólií v imitaci dřeva.
Kvalita stavebnice od Revellu mne nepotěšila ani u první stavby QM2, přesnost některých dílů byla mizerná, kvalita odlitků taktéž. Ta novější je na tom ještě hůř (nejspíš díky vychozeným formám), všude jsou otřepy a skoro všechna okna v bočních dílech byla zalitá plastem, musela se kompletně vyřezat a začistit, což byla práce na zblbnutí… ](*,) . Dělící roviny jsou na některých dílech hodně výrazné, mnoho dílů mělo posunutou pravou a levou stranu odlitku, zábradlí a jemné díly jsou nepoužitelné. V tomto měřítku by hrubé plastové zábradlí připomínalo spíše ohradu pro krávy…..:-) Čiré díly jsou dost křehké, snadno praskají a navíc některé z nich jsou natolik zdeformované nebo mají nerovný povrch, že je nešlo použít. Přes příznivou cenu modelu (cca 1200,-) je bohužel kvalita stavebnice jednou z nejhorších, jakou jsem kdy viděla. S Revellem mám vesměs špatné zkušenosti, občas narazím na díly, které nejsou dolité, nebo třeba u aut bývají karoserie výrazně zkroucené a tudíž nepoužitelné. Dosud jsem stavěla hlavně modely od Tamyie a to je zcela jiná liga.
Přesto se design QM2 i Aidy tvůrcům stavebnice docela povedl a proporce sedí. QM2 v současné době dokončuji, čekám už jen na fotolepty. Model jsem se snažila ztvárnit co nejpřesněji vůči předloze a v zánovním stavu, aby vynikla čistota práce. Patinu zde určitě nepoužiji.

Touto cestou bych ráda poděkovala Kpt. Jiřímu Maříkovi, který mi poskytnul stovky fotek skutečné QM2 a též odborné i modelářské rady, které moji práci posunuly výš, a hlavně mi pomohl opět získat chuť k modelaření. :flower:

Takto vypadá nový model QM2 v současné době:
072.jpg
075.jpg
076.jpg
082.jpg

092.jpg
093.jpg
098.jpg
101.jpg

Postupně zde vložím fotky z průběhu stavby doplněné o komentáře.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Re: Queen Mary 2 + Aida/1:400/Revell

Příspěvekod DORIS » 31 říj 2013, 20:16

Kvalita dílů byla špatná, otřepy byly skoro všude... Nejhůře na tom byly boční díly s okny:
027.jpg
Kvalita a la Revell....
022.jpg
Dolní díl je už po vyčištění, horní pouze částečně

Pro nástřik používám spreje TS od Tamiye, jsem s nimi dlouhodobě spokojená. Bílý pás jsem udělala z tenké fólie, po umístění dekálu jsem celý trup přestříkala matným lakem TS-80.

002.jpg
016.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 31 říj 2013, 20:30

Krásná práce, jako vždy Queen mám také v kitníku včetně všech plechů a paluby, tak uvidím kdy mi na ni zbyde čas, přát pevnou ruku při stavbě je už asi pozdě, ale ať se daří i u autíček a Yamata se neboj jde to do kupy samo, jen pro zajímavost Pontos bude doplňovat svůj set na tento model.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:16

Děkuji moc, Zdeňku, pochvala od Tebe je pro mne opravdu velké vyznamenání a pocta, které si velice vážím! [-o<
Pokud budeš stavět QM2, tak to si určitě nenechám ujít, v Tvém podání to bude krásné pokoukání. A mimochodem, na Yamato mne nejvíc nalákala právě Tvá stavba. :wink: Určitě bych šla i do doplňků, takže díky za info. Od Tamky jsem zatím stavěla jen auta, ale koukala jsem na výlisky u lodí a jsou taktéž kvalitní a čisté, takže věřím, že to pak člověka baví, když takový model staví.
Revell je bohužel s kvalitou a přesností dílů jinde, ale i tak se z toho dá postavit solidní model, jen to vyžaduje mnohem víc úsilí. Pokud máš starší stavebnici, díly jsou o něco kvalitnější; já měla po otevření krabice docela šok, protože jsem očekávala alespoň jakžtakž solidně odlité díly, jaké byly u té starší QM2. Z dosud stavěných modelů jsem měla u QM2 největší spotřebu tmelu, mezi některými díly jsou i 2mm spáry, nesedí výška nástaveb ani souměrnost dílů. :bad:

Asi nejhnusněji vychází vlnolam na přídi, díly jsou úplně mimo:
nepřesnosti na přídi.jpg

Špatně se vlepovala i paluba, boky se dost rozevírají, ovšem zde jsem na to vyzrála a při lepení jsem si pomohla aktivátorem sekundového lepidla, který reaguje okamžitě a za pár sekund lepidlo ztvrdne. :idea:
Po vytmelení a nabarvení už se na to dalo koukat:
vytmelený vlnolam.jpg
Dolní část původně odstávala z každé strany o cca 1,5-2mm.
opravená příď.jpg

Na závěr stavby pak přiložím fotky staršího modelu QM2, kde jsem to nechala tak, je to děs.... ](*,)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:29

Čiré díly byly taky kapitolkou samy o sobě, jsou nejen křehké a neměřítkově hrubé s mizerným povrchem - ten vykazuje různé nerovnosti a vady, ale některé byly natolik pokřivené, že je nešlo v takovém stavu vůbec použít:
zvlněné díly.jpg
Skleněné zábradlí na horní palubě

Mechanické narovnání nebylo možné a ani po nalepení se díl neměl snahu srovnat. Nakonec mne napadlo to zkusit vyrovnat nad tepelným zdrojem a tohle se ukázalo jako úspěšné. :idea:

Stěžeň jsem našla až po pozorném prohledání rámečků :arrow: , byl skrytý v otřepech a ani po vyčištění nevypadal dobře.
původní stěžeň.jpg

Nakonec jsem si vyrobila nový a udělala ho poměrně přesně dle fotky předlohy; signální světla jsou vyrobena z čirých plastů:

nový stěžeň.jpg
nový stěžeň2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:36

I když je model v měřítku 1/400, spousta detailů tam kldině mohla být, ale stavebnice je neřeší.
přední sekce.jpg
přední sekce2.jpg

Podle fotek předlohy jsem například na střechu můstku doplnila antény, kompasnici a vylepšila další drobnosti:
228.jpg

kompasnice.jpg
kompasnice1.jpg
kompasnice 2.jpg
vylepšení sloupků.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:42

Na mnoho dílů jsem použila svůj tradičně oblíbený materiál - fólie. Takto jsem upravila všechny dřevěné paluby, lemování dílů nebo nahradila nepřesné dekály kolem oken nástaveb:
paluba v imitaci dřeva.jpg
paluba2.jpg
paluba3.jpg
paluba4.jpg
pohled na záď.jpg
záď.jpg
Záď2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:47

Další použití fólií, často jsou k nerozeznání od nátěru nebo dekálů:
čelní nástavba 2.jpg
Černé pásy přes okna jsem vyrobila rovněž z fólií, dekály byly bohužel nepřesné.
čelní nástavba.jpg
vlepování fólií.jpg

Lemování okrajů dílů:
příprava dílů.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:52

Asi nejpříjemnější práce byla s výrobou člunů, byly celkem přesné a slušně odlité, pouze čiré díly byly jako tradičně horší kvality a byly dost nešťastně spojené s rámečky...
čluny.jpg
čluny2.jpg
čluny3.jpg
čluny4.jpg
čluny komplet.jpg
rafty.jpg
rafty2.jpg
rafty3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 10:58

Současný stav před osazením fotoleptů:
083.jpg
090.jpg
horní paluba2.jpg
horní paluba.jpg

Nyní jsem práci na modelu pozastavila a dělám na Aidě, kterou však budu stavět ve zcela odlišné podobě, než jaká je předloha.
AIDAdiva_in_Kiel.jpg
Takto můj model vypadat nebude, barevné provedení skutečné lodě považuji za nevkusné a kýčovité
Aida 01 bows.jpg
Základ modelu

Protože mnoho lodí během své kariéry mění majitele/rejdařství a tím pádem i barvy či provedení, rozhodla jsem se model Aidy přizpůsobit svým představám o elegantní a vkusně vypadající moderní lodi, která by patřila jinému rejdařství, jež by si ji takto upravilo. Stavba bude tedy zcela volná a vyloženě pro zábavu.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kapitán Kloss » 01 lis 2013, 18:59

Ahoj Doris, opět nádherná práce , ale jen doufám že se ke stavbě plachetnic vrátíš a dokončíš RC a RW. Tvé modely byly podle mě nejlepší na tomto foru. Přeju hodně úspěchů.
Kapitán Kloss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 01 lis 2013, 20:21

nádherná práce Doris. Zbarvení Aidy se mi také nelíbí, proto model zatím nemám, doufám, že brzy plechy na QM dorazí a budeme je moci předat.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 21:53

Kapitán Kloss: Ahojky! Děkuji za pochvalu a přání, moc mne to potěšilo. Velice si vážím Tvého ocenění, avšak na Modelforu je spousta vynikajících modelářů, jejichž práce je obdivuhodná. Já ještě spoustu věcí neumím a právě toto DF mi přineslo mnoho inspirace i cenné rady, díky čemuž jsem mohla svou práci posunout výš.
Stavba plachetnic mne bavila, ale je velmi náročná, protože téměř všechny díly jsem si musela navrhnout a vyrobit svépomocí. Neměla jsem však k dispozici kvalitní plány předlohy a dopustila se řady zbytečných chyb, na které jsem byla upozorněna bohužel v některých případech i s několikaměsíčním zpožděním, než když jsem danou část modelu realizovala (o to víc mne to zamrzelo, neboť jsem se s dostatečným předstihem ptala, jak to mám udělat správně) a tím pádem jsem mnohé už nedokázala napravit. Jsem pedant a nerada pokračuji se stavbou, když vím, že je něco špatně. Proto jsem se rozhodla věnovat jinému druhu modelů, díky nimž si opět modelaření užívám a baví mne jako dřív. Zda se ke stavbě plachetnic ještě vrátím, nedokážu nyní s jistotou říci. Přesto jsem ráda, že se mi povedlo dokončit alespoň SoS, byl to takový můj modelářský sen a ten se mi splnil.

Zdeněk Krčmář: Děkuji za pochvalu! Aidu bych si za normálních okolností rovněž nekoupila, ale narazila jsem na ten obrázek, co je v mém příspěvku výše, kde je model sestaven a nabarven jen šedým základem. Zalíbil se mi její design a rozhodla jsem se, že ji ztvárním decentněji. Řekněme, že popustím uzdu své fantazii. :)
Na ty plechy se už moc těším, QM2 hodně přidají na kráse a propracovanosti. ;-I Pro Aidu jsem si pořídila zábradlíčka od Eduarda, ještě by to chtělo nějaký set se žebříky, který bych uplatnila u obou modelů.

A nyní již k Aidě
P a L strana trupu k sobě celkem pasovaly ovšem jen do okamžiku, než jsem začala osazovat díly na zádi s otvory pro šrouby. Tam byl celkem velký skok a nezbývalo, než vše rovnat a tmelit. Pak přišel na řadu bílý surf a následně i bílá barva od Tamky.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2013, 08:15, celkově upraveno 2
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 22:26

Dolní část trupu po nástřiku, použila jsem sprej od TamkyTS-33 podobně jako u QM2:
7.jpg
9.jpg
8.jpg
10.jpg

A následovala příprava kormidel, lodních šroubů, hřídelí a dalších drobností...:
11.jpg

Po osazení na model jsem umístila i dekály a vše překryl čirý matný lak TS-80:
13.jpg
12.jpg
14.jpg
14a.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 lis 2013, 22:38

Podstavec je k modelu kvůli praktičnosti i bezpečnosti přišroubován. Nabarvila jsem okna a zvýraznila různé otvory v trupu a nyní připravuji boční díly s okny a člunovou plaubu. Po sestavení to sedlo celkem pěkně asi jako kostičky z Lega, ale ty spáry co tam místy jsou.... :? Acho jo, ještě že mám ten tmel a dostatek plastu pro opravy.... :uff:

15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg

Doris

DORIS

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Lodě (Ships) Rozestavěno