Po několika létech stavby plachetnic jsem se rozhodla pro změnu a nyní se věnuji plastovým modelům moderních lodí a občas taky sportovním autům. Lákají mne i bitevníky z WW2, především Yamato od Tamiye, ale na ten si ještě musím počkat, až získám více zkušeností se stavbou plastových modelů lodí a taky z finančních důvodů, protože stavebnice včetně doplňků, fotoleptů a barev není zrovna nejlevnější, byť určitě za to stojí

QM2 jsem již před cca devíti léty jednou stavěla, avšak chyběly mi zkušenosti, čemuž odpovídá i výsledek, s nímž nejsem spokojená. Nyní stavbu realizuji z nové stavebnice a pokusím se dosáhnout lepšího výsledku. Model bude doplněn fotolepty zábradlí a dalšími doplňky od GMM - snad mi co nejdřív dojdou..., některé díly jsem kompletně přepracovala nebo vylepšila, paluby jsou v imitaci dřeva - tu jsem docílila použitím fólií + washem. Vím, že existují dřevěné paluby pro QM2, ale chtěla jsem si je vytvořit svépomocí a vyzkoušet, jak se mi zde osvědčí postupy získané při stavbě papírových modelů plachetnic, kde jsem povrchovou úpravu řešila právě polepem z fólií v imitaci dřeva.
Kvalita stavebnice od Revellu mne nepotěšila ani u první stavby QM2, přesnost některých dílů byla mizerná, kvalita odlitků taktéž. Ta novější je na tom ještě hůř (nejspíš díky vychozeným formám), všude jsou otřepy a skoro všechna okna v bočních dílech byla zalitá plastem, musela se kompletně vyřezat a začistit, což byla práce na zblbnutí…
](./images/smilies/36_1_42.gif)

Přesto se design QM2 i Aidy tvůrcům stavebnice docela povedl a proporce sedí. QM2 v současné době dokončuji, čekám už jen na fotolepty. Model jsem se snažila ztvárnit co nejpřesněji vůči předloze a v zánovním stavu, aby vynikla čistota práce. Patinu zde určitě nepoužiji.
Touto cestou bych ráda poděkovala Kpt. Jiřímu Maříkovi, který mi poskytnul stovky fotek skutečné QM2 a též odborné i modelářské rady, které moji práci posunuly výš, a hlavně mi pomohl opět získat chuť k modelaření.

Takto vypadá nový model QM2 v současné době:
Postupně zde vložím fotky z průběhu stavby doplněné o komentáře.
Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.