Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Začátečník

Příspěvekod Strelok » 26 črc 2011, 11:15

Nazdar,
chtěl bych začít stavět modely tak jsem si už objednal model konkrétně od Fujimi BMW E30 325i (tady tenhle: http://www.car-model-kit.cz/5-auta-plas ... =0&ftx=BMW )
a vůbec netuším kde mám začít asi od podvozku ? Pak mám dotaz ohledně barvení. Čím to mám stříkat a jak? Co by jste mě doporučily používat za nástroje ? Čím se mám vybavit? Vím že to je dost dotazů ale nikde jsem nenašel nějakej kompletní návod pro uplný začátečníky tak Díky moc za příspěvky.
Strelok

• Odpovědět s citací

Re: Začátečník

Příspěvekod StanoZH » 26 črc 2011, 11:21

Popozeraj, počítaj si v sekcii Auto-Moto tu na Modelfóre a tam budeš vidieť postupy, použitie farieb a všetkého potrebného pre stavbu modelov aut a tam Ti aj určite lepšie poradia.
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 26 črc 2011, 11:32

A začal bych stavbu prostudováním stavebního návodu, to bývá zpravidla osvědčený postup ...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Strelok » 26 črc 2011, 15:58

a jak mám barvit? nejdřív všechno nastříkat základem (surfacer??) a pak hodit na to barvu a nakonec lak?
Strelok

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 26 črc 2011, 16:04

VSETKO zistis, ked si poriadne prejdes sekciu auto moto (ale na zaklady aj ine sekcie). niektore stavby su krok za krokom, niektore su popisane, niekde to vidis sam (opat vsetky sekcie). pozeraj sa, nebud lenivy! kopa clankov, casopisov, for, videi..
:roll: jasne, ze asi surfacer nedas na farbu a lak nejde na holy plast.. prid s konkretnou otazkou, ked ti nieco nebude jasne, ale uz to budes mat poriadne prejdene!
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 26 črc 2011, 21:10

V sekcii "Ako na to" je "Prehľad TOP článkov", tam nájdeš spústu potrebných vecí.
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod burgman » 26 črc 2011, 21:18

Adresa "Top článků": http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=22724
burgman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 26 črc 2011, 21:22

To by hádam zvládol sám, aj keď je začiatočník :lol:
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pufo » 26 črc 2011, 21:48

...
Naposledy upravil pufo dne 06 zář 2011, 19:09, celkově upraveno 1
Tomáš Průša
pufo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 27 črc 2011, 06:43

:-& Strkám to do Auto-Moto.Ve / Volným pokecu/ :arrow: to je moc zašitý...
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonee » 27 črc 2011, 18:28

>>>>>>> http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=51979&st=0&sk=t&sd=a&hilit=novacek
Je mi 12 let.
bonee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenWOLF » 28 črc 2011, 08:15

No nazdar - moc ti neporadily ty naše holky - příště se spíš obrať na kluky :grin:

Je mi jasné, že se nemůžeš dočkat na stavbu, resp. na to, až bude model na poličce - čtení nějakých zdlouhavých návodů je nuda. Sice všichni budou machrovat, jak to mají nastudované, ale začínali jsme stejně: zbrkle, už aby to bylo. Nejlépe tě naučí stejně vlastní chyby a omyly, podle návodu si můžeš poskládat tak možná hlavolam, ne model.

Moje rada je jednoduchá:

1) sežeň si z netu co nejvíc fotek originálu - ale pozor, odfiltruj tuněné auta, takové fotky ti jsou na nic. Pokud máš možnost tisknout, vytiskni si podklady na nástěnku k pracovnímu stolu, pokud ne, použij aspoň monitor. Pamatuj: podklady jsou ZÁKLAD, jinak výsledkem bude jen hračka, ne model. Údaje v návodě jsou často chybné.

2) kup si cca 3 kvalitní štětce různých tlouštěk (např. 0, 1, 2) a základní barvy, které podle návodu a hlavně podle podkladů z webu budeš potřebovat. Pokud si úplný začátečník a nemáš žádné vybavení, pak na začátek doporučuju staré osvědčené Humbrolky v plechovkách, koupiš je ve větším supermarketu, případně přímo v modelářské prodejně, pokud v okolí nějaká je. Revellky nedoporučuji, rychle zasychají, dlouho ti nevydrží. Na akryly zatím nešahej, se štětcem toho moc nenatřeš. Tyto barvy použiješ na nátěr všech plastových dílů, kromě karoserie. K čištění štětce potřebuješ ředidlo (S6006 stačí), to odlij do skleněné lavičky např. od marmelády, a hadřík na vytírání štětce.

3) dej si dohromady alespoň nejnutnější nářadí:
- tj. skalpel nebo odlamovací nožík,
- malé pilníky (min. plochý, trojúhejníkový a kulaty),
- ostré nůžky (klidně z manikůry)
- skvělý pomocník je tzv. "pilník na nehty" - zde: http://www.modelartikl.cz/produkt/1362- ... tegorie=37
- rozhodně doporučuji i modelářskou pilku: http://www.modelartikl.cz/produkt/2414- ... tegorie=37
- nachystej si taky vteřinové lepidlo, kousek polystyrenové pěny (používá se na zateplení baráků, určitě najdeš kousek někde na stavbě), dřevěné špejle a páratka a pár dřevěných kolíků na prádlo - tyto budeš používat na uchycení důlů při natírání a stříkání, menší díly nalepíš vteřiňákem ke špejli a zapíchneš ji do té pěny, aby mohla barva zaschnout

4) lepidlo si kup taky humbrol, ve skleničce se štětečkem na víčku - toto je na začátek asi nejvhodnější

5) nachystej si podložku, na které budeš stavět. Jelikož ti stavba zabere několik dní, bude potřeba rozestavěný model někde odložit (ideální je kousek nějaké desky z lamina, koupíš jako zbytek v hobymarketu)

6) připrav si misku na vodu - na dekály (na speciální vodičky pro přípravu dekálů se zatím vykašli)

7) kup si velmi jemný smirkový papír pod vodu - vypadá to jak matný papír (zrnitost 1500, 2000)

No a teď máš základní vybavení pohromadě. Při stavbě postupuj takto:

A) prohlédni si díly, kde je viditelná chyba (schodek v místě spoje formy, díry po vyhazovačích apod.), oprav pilníčkem a začisti "pilníkem na nechty"

B) menší díly natírej přímo "v rámečku", až zaschnou, odřízni je skalpelem (nožem) a pokud je řez v místě, které bude vidět, začisti ho pilníkem a zatři

C) kastlu si nech nakonec

D) v pořadí, jak je uvedeno v návodu, díly slepuj dohoromady a dej pozor na místa, kde lepidlo nepatří! (obvykle pohyblivé díly, osy kol apod.)

E) tam, kde partří dekály, tam je nalep - postup je v podstatě takový: vystřihni dekál z aršíku, ponoř do vlažné vody na několik vteřin (obvyklem se papír nejdřív stočí do ruličky a až se zpátky otevře, můžeš vytáhnout z vody), pak polož na podložku nebo noviny a po chvilce se pokus dekálem opatrně pohnout - následně jej přesuň na místo, kam patří a vysuš hadříkem nebo tyčinkou nas čištění uši

F) karoserii nechej nakonec - pokud máš někoho, kdo ti ukáže, jak se stříká - neváhej a využij této možnosti.
Pokud ne, kup si primer (plnič, základ) ve spreji a lak ve spreji. Doporučuju postup nejdřív vyzkoušet na nějaké hračce, až pak na modelu.
U prvního modelu bude stačit, když kastli zbavíš viditelných chyb (otřepy apod.), opravené místo vyleštíš pilníčkem na nechty (začni hrubším, pak jemnějším až nejjemnějším), umyješ vlažnou vodou se saponátem (např. jar) a vysušíš papírovým kapesníkem (toto je nutné, abys odsranil mastnoty - v jejich místě barva nedrží!).
Pak kastli nastříkej primerem - nejlépe dvě vrstvy po cca 30 minutách - a nech den v klidu. Následující den základní nástřik primerem přebrus pod vodou (např. v umyvadle v proudě tekoucí vlažné vody) tak, aby byl povrch na dotek hladký jak sklo, bez "krupice".
Opět osuš, případně omyj jarovou vodou a osuš, pokud jsi na to sahal mastnou rukou a pak stříkni první vrstvu laku - jen zlehka, aby nestekla. Tzv. poprášit. Po cca 10 min. druhou, tak aby byla barva na celé ploše. Po cca 20 min. stříkni ještě jednu vrstvu, musíš odhadnout okamžik, kde se barva "spojí" do jedné vrstvy, ale přitom nesteče. Odhaduji, že se ti to napoprvé nepodaří.. kde to steče, nech být na nešahej na to. Nech zaschnout tak 2 - 3 dny a místa, kde barva stekla se pokus zbrousit do ztracena. Pak dekály.

Toto je v kostce postup, jak začít. U dalších modelů to chce zkusit použít i tmely, leštící pasty a další pomůcky - ale to si pak už fakt pročti alespoň několik konkrétních témat, v pořadí podle toho, co se ti nejvíc nedaří.. No a za rok, dva, uvidíš ty rozdíly k kvalitě tvých prvních a posledních modelů 8-)
Tak jsem zpátky:
1) (1/48) viewtopic.php?f=6&t=70694
2) (1/48) viewtopic.php?f=57&t=71002
3) (1/32) viewtopic.php?f=57&t=73052
4) ..uvidíme..
greenWOLF

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Strelok » 28 črc 2011, 08:36

Ok díky moc za rady...
Strelok

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DOSKOČIL MICHAL » 05 lis 2011, 20:07

Uplná blbost, ale mám to prvně v ruce. Jak otevíráte ty plechovky od Zero, třeba White primer/microfiller ? A ředíte to ještě ? A lze opravdu Zero paints ředit Levellingem od Gunze ? Díky za radu/y, nemohu to nikde nalézt, natož rychle .....
"nejdůležitější je si vybrat stranu" a pak už je to jen o počasí
DOSKOČIL MICHAL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MMirek » 07 úno 2013, 18:59

greenWOLF píše:No nazdar - moc ti neporadily ty naše holky - příště se spíš obrať na kluky :grin:

Je mi jasné, že se nemůžeš dočkat na stavbu, resp. na to, až bude model na poličce - čtení nějakých zdlouhavých návodů je nuda. Sice všichni budou machrovat, jak to mají nastudované, ale začínali jsme stejně: zbrkle, už aby to bylo. Nejlépe tě naučí stejně vlastní chyby a omyly, podle návodu si můžeš poskládat tak možná hlavolam, ne model.

Moje rada je jednoduchá:
......

Díky moc za vyčerpávající rady [-o<
Nikdy není pozdě začít... :)
MMirek

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse