Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ford Fiesta WRC 1:32 AIRFIX = Premiéra!

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ford Fiesta WRC 1:32 AIRFIX = Premiéra!

Příspěvekod Čtýřa » 15 pro 2015, 17:22

Zdravím zkušení modeláři. A je to tady. Přišla mi první modelářská stavebnice v životě. Až ve 34 letech :grin: .
Už jsem se zde nějak rozkoukával a založil tohle téma, abych se vůbec dostal do obrazu: viewtopic.php?f=11&t=99186
Zde patří dík Hanz.77, Renda a Michalovi, kteří mě zasvětili prvními radami o modelaření. DÍKY.

A nyní volně přecházím do sekce Rozestavěno. No spíš zatím jen Rozbaleno :-D.
Jelikož jsem fanouškem rally a začátečník v modelaření rozhodl jsem se pro Start set od AIRFIX Ford Fiesta WRC 1:32, J-M Latvala Francie 2011. Nevím zda je to na začátek dobrá volba. Ale u mě jako nováčka rozhodovala cena a Start set aspoň s nějakými pomůckami.

Ještě nemám objednány všechny potřebné potřeby, alespoň pro základní modelaření, tak má stavba bude pokračovat dost pomalu. Hlavně se Vás zkušení chci na vše ptát, abych to hned na začátku nepohnojil a neodradilo mě to. Určitě se budu ptát, na pro Vás plno prkotin, ale budu rád, když mi poradíte. Díky.
Zároveň může být tahle má premiéra impuls pro další nováčky, kteří koketují s myšlenkou začít stavět modely.

Model by měl snad vypadat, jak na přiložených fotografiích v uvozovkách. Jedná se o vůz s kterým jel Jari Mati Latvala Rally de Alsace 2011 se startovním číslem 4 ve speciálním zbarvení černého Fordu.

A hned bych začal s otázkami:
Nevím proč český prodejce dodavatel, mi zalepil zadní stranu českým popisem a zalepil tak část zobrazení barev a umístění decalů?! Vevnitř taková fotodokumentace není, takže hned na začátek problém :angry:
Na netu jsem sice našel grafickou podobu, ale v horším rozlišení. Nemáte někdo lepší? Pošlete. Díky.

Další související dotaz je ohledně barvy kapoty. Je to podle popisu černá uhlová č.85 Humbrol. Ale já bych radši i podle rad kapotu stříkl sprejem Tamiya, ale nevím, která barva by od nich měla odpovídat. Na car-model-kit.cz jsem nenašel žádnou a na mpm tuhle: http://www.mpmshop.cz/barvy/spreje/tamiya-ts14.html
Poradíte chlapi? Hlavně mě štve, že různé věci musím objednávat z různých shopů. Už to mám tak, že chemii od eduardů, nářadí od car-model-kit a spreje a barvy asi z MPM. Chtělo by to více sjednotit. A jsou někde v prodeji balení s více základními barvami?
+ je někde nějaký vzorník od předních výrobců, které barvy jsou si stejné? Myslím, že jsem zde něco na foru zahlédl, ale nevím kde :cry:

Další dotaz je ohledně téhle vodičky na decály: http://www.mpmshop.cz/barvy/spreje/tamiya-ts14.html Myslíte, že to funguje? Vím, že nejlepší jsou od Gunze. Ale vzhledem k tomu, že si teď pořizuji k modelaření vlastně vše nové jsou ceny Gunze 170 a 160 za vodičky pro mě dost ](*,)

A teď už k samotné stavbě otázka. Surfacerují a lakují se všechny díly např. interiér, nebo jen vše venkovní jako kapoty, podvozek a kola?

Vím, že je toho na začátek dost co nevím (bohužel úplný nováček). Ale budu moc rád a vděčný, když mi budete radit. DÍKY VŠEM

PS: Nevím proč mi nejdou sem dát fota z mobilu. Píše mi to vice jak 512kib?! Já moc přes počáky nejsem. Jak sem dáváte fota svých staveb?
Přílohy
pe_s_26_latvala_50.jpg
scan0004-1_zpsa6c14745.jpg
img_50501.jpg
img_50501.jpg (73.58 KiB) Zobrazeno 4973 krát
"Dani e Daniii, Sordo e Sordooo" :#)
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Re: Ford Fiesta WRC 1:32 AIRFIX = Premiéra!

Příspěvekod Renda » 15 pro 2015, 17:53

Tak vítej,
začnu barvou- nevím, klidně bych s nebál to fouknout buď Black surfacerem 1500, nebo matnou černou od Tamiye.
Vodičky- v síti MPM i jinde si kup vodičky od Agamy- blister o 3 vodičkách stojí pár peněz. Mě osobně vodičky Gunze neoslovily a neúčinkovaly, jak bych chtěl.
Postupně si barvy dokoupíš postupně, jak budeš dokupovat na konkrétní auta. To samý i nářadí a přípravky.
Chemii od Eduardů, vlastně nejen od nich kupuju už jen na akcích, kde jsou dobrý slevy- holt čecháček. Napíšu a udělám zásoby.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rolfi » 15 pro 2015, 17:54

Tě taky vítám...rady od modelářů jsi už dostal a budeš dostávat neustále. Myslím, že to k něčemu bude, co jsem tak vyčetl... Nejsem úplně tradiční plasťákář ale rád budu sledovat, jak rosteš....
Fotky z mobilu, no nastav si menší rozlišení, pokud to pujde nebo fotky zmenši v PC... dělám to v malování....
Držím pěsti.... :)
Je to jen zábava....
Rolfi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 15 pro 2015, 17:56

Jo, správně Rendo- v malování si dej zmenšit foto a tam měj nevýše stanovenou hodnotu- 512 KB
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karci83 » 15 pro 2015, 19:54

Vítam ťa. K tomu surfovaniu, ja surfujem vsetko, radšej. Po zacisteni sa mi stávalo že som si neuvedomil, že som brusenu časť od pilnika alebo hrubsieho smirglu nezbrusil ešte jemnejsim do hladka a po nanesení farbi to bolo vidieť. Surf ti takéto chyby ukáže. A čo sa týka prilnavosti farby k povrchu je farba na surfe odolnejsia. Nemusíš sa toľko obávať pri maskovaní páskou ktorá vie občas decaly odtrhnúť, vďaka nekvalitnemu podkladu. Ešte som si všimol, že si zo Zlína. Ja som tam cca dva roky navštívil predajňu automodely Zlin. Majú tam modely rally áut od Tamky, Helleru, Hasegava a tiež rôznu chémiu. Tak ak by si niečo hľadal a nemáš to daleko......
Karci83

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 15 pro 2015, 20:16

Karci83 píše:Vítam ťa. K tomu surfovaniu, ja surfujem vsetko, radšej. Po zacisteni sa mi stávalo že som si neuvedomil, že som brusenu časť od pilnika alebo hrubsieho smirglu nezbrusil ešte jemnejsim do hladka a po nanesení farbi to bolo vidieť. Surf ti takéto chyby ukáže. A čo sa týka prilnavosti farby k povrchu je farba na surfe odolnejsia. Nemusíš sa toľko obávať pri maskovaní páskou ktorá vie občas decaly odtrhnúť, vďaka nekvalitnemu podkladu. Ešte som si všimol, že si zo Zlína. Ja som tam cca dva roky navštívil predajňu automodely Zlin. Majú tam modely rally áut od Tamky, Helleru, Hasegava a tiež rôznu chémiu. Tak ak by si niečo hľadal a nemáš to daleko......

Ve Zlínské prodejně jsem samozřejmě byl. Ale chemie a nářadí moc nemají. A většinou ten Humbrol a Rewell. Radši chci zkusit ten sprej Tamiya. Takže na surfovat i malé dílky přímo v rámečkách?
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 15 pro 2015, 20:20

No dívejte, jak mi tam nalepili český popis výrobku?! :angry: A vevnitř není návod o moc lepší. Ale tenhle plánek s barvami a decály fakt potřebuji. Nemá někdo lepší rozlišení, než co jsem dal v prvním příspěvku?
Díky
Přílohy
zmenšeno1.jpg
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karci83 » 15 pro 2015, 20:31

Co som tam bol je tomu uz dva roky, tak neviem ako to tam vyzera dnes. Ja som zacinal s revellom lebo to bolo najjednoduhsie zohnatelne a viem, ze robili aj spreje, ale ako su u nas zohnatelne ti nedokazem povedat. Inak s tamyou robim aj ja a som s nou spokojny. So sprejmi ale opatrne, maju velky rozptil a viedia poriadne zaliat model. Ale k tomu az ked sa dostanes ku karoserii. Ja v ramcekoch nesurfujem. Vsetky diely si odcvakam, ocistim a uchitim na sparatka, spajdle alebo mam urobene male stipceky na taketo drobotiny (velmi uzitocna pomocka) az potom nasurfujem. Aj koli zjednoteniu povrchu (pri roznych odtienoch povrchu tz: biely plast a sedy/cierny surf moze mat striekana farba rozny odtien). A podla mojho nazoru vrchna farba ma lepsiu prilnavost k surfu ako k cistemu plastu.
Karci83

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karci83 » 15 pro 2015, 20:32

:lol: :lol: :lol: nad cim ty predajcovia rozmislaju.... :-k
Karci83

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 22 pro 2015, 21:27

Tak zatím, jen vybaleno z krabice :grin: pořád čekám na Ježíška a vybaluji model jen po nocích, když malý spí.
Ale doufám, že se po Štědrém dnu hned do toho pustím :paint: a nebudu jen jíst a pít :#) (:)

Surfacerem i barvou stříkáte i vnitřní strany kapoty? Surfacerem asi chápu, že jo, ale barvou se mi to zdá zbytečné, ne? Ale jak tak koukám na návod a stavebnici, polstrování dveří nevidím. Tak asi černou vše.

Díky za rady.
Přílohy
IMG_4035.JPG
IMG_4034.JPG
IMG_4033.JPG
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 pro 2015, 21:48

Já to stříkám celý, i podběhy.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karci83 » 22 pro 2015, 22:17

Skus pohľadať na e-wrc.cz túto fiestu aby si videl detaily. Ja tipujem, že je to auto biele, len sú na ňom fólie. Ja tiež striekam všetko.
Karci83

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 22 pro 2015, 23:20

ahoj.... jsem natom podobně jak ty (ikdyž jsem asi 10 aut postavil ale výsledek je bléééé :D ) docela dost pomohlo to vlákno co jsi měl ohledně rad a tipů
mě osobně dost pomáhá jednak stáhnout si několik podkladových fotek reál auta (to jako motivaci a vzor jak má zmenšenina vypadat :D ) jak exteriér tak interiér.
dale se snažím třeba tady na foru nebo na googlu najít obrázky ze stavby stavebnice
No a pak dost pomáhá sledovat fotky modelů jako takových a pozorně se dívat na ty modely a vpodstatě naschvál hledat chyby toho modelu....pak si řeknu aha, tady je vidět dělička od formy tady mu nesedí dekály atd.... a tak nějak u dalšího modelu vím na jaký další detail atd si dát pozor a snažit se to udělat co nejlíp

PS: to byla moje teorie bohužel praxe je v háji....mám olšové ruce :D .... ale ikdyž modely nemám pěkné tak stále mě to baví a snažím se je dělat (a všichni kolem mě mi vyčítají že jich mám asi dalších 40 v krabici ve skříni :D )
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Čtýřa » 23 pro 2015, 13:22

Kluci díky za rady.
Ano auto je určitě bílé. Jen na tuhle Francouzskou rally měly tovární Fordy spešl design. A já si ho černou určitě udělám. Mám na to spray Tamiya matnou černou. Ale šlo mi spíše o interiér. Konkrétně jsem Latvalův interiér z tohodle závodu nikde nenašel. Ale mám za to, že jak jsme byli ten rok na Deutschlandu je interiér bílý a palubka a polstrování dveří černé.
Co jsem našel už postavené modely, tak mají vše uvnitř černé.
Já myslím, že pro mě je to jen teorie a budu rád, když to vůbec dám dohromady, ne tak ještě řešit barvu interiéru :grin:

Jancech: tak to tedy klobouk dolů, že po 10 jak píšeš nepovedených modelech, máš stále do toho chuť. Asi budem na tom stejně :grin: Jen doufám, že mě se bude už můj první model líbit, abych v modelaření pokračoval a neodradilo mě to.

A teď opět dotaz. Při prvotním smirklování 800, co odděluji díly od rámečků, používáte vodu? Nebo až při smirklech po surfaceru, barvení, lakování?

Díky za rady.
Čtýřa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 pro 2015, 13:25

Zbytky vtoků? Já odděluji kleštěmi Tamiya a to potom stačí jen líznout tou 800 nasucho.
#TeamFoltýn
Renda

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno