Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ford Focus WRC 01 McRae 1/24 - amatér, rady vítány :)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ford Focus WRC 01 McRae 1/24 - amatér, rady vítány :)

Příspěvekod jancech » 22 úno 2015, 16:49

Ahoj,

po zhotovení pár kousků abych si osahal že malá sklenička je barva a že to malé číslo označuje jaká je to barva, že tlustším štětcem nenatřu úzké obrysy ,,gumy" kolem oken, že s dekálama se blbě pracuje a tak bůh vymyslel spešl vodičky a klasickým lepidlem nemůžu lepit průhledné okna neboť mi je to lepidle naleptá.

Vše co mám je od tamiye, mám zásobu většiny barviček, pár sprejů, autolak, pár štětců a ikdyž moje autíčka nevypadají nic extra tak pořád se mi ty modely líbí a chci si dělat další a další (a proto mám asi dalších 15 modelů ve skříni ikdyž si říkám, že jsem asi křeček, ale když ty modely jsou tak krásné a já bych je chtěl jednou postavit :D)

Nějaké své obrázky nahraji o chvilku později, zatím základní kámen úrazu je to, že model nemá modré dekály na záď auta a tak se musí stříkat....bohužel airbrushe se bojím a nevím o tom nic takže používám co mi zdejší modelshop nabízí....a to je modrá metalická barva PS-16....nejbližší odstín který mají na můj model....jsem smířen že tam bude viditelný rozdíl přechodu mojí barvy a barvy obtisků ale bohužel jinak to v tuto chvíli neudělám :(
Přílohy
krabice.jpg
krabice.jpg (31.48 KiB) Zobrazeno 1841 krát
jancech

• Odpovědět s citací

Re: Ford Focus WRC 01 McRae 1/24 - amatér, rady vítány :)

Příspěvekod Renda » 22 úno 2015, 16:56

Podle mě volíš těžký předlohy.
Ale asi by to chtělo nejdřív vybavit se kompíkem s pistolí a pomůckama s nářadím. Bez toho budeš vše jen honit a kupit nedostatky a asi se neposuneš kvalitou dále.
Spreji se dá, ale tak celobarevný auto. Štětcem lesklou barvu moc kvalitně nenaneseš.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 22 úno 2015, 17:20

takže bych teda měl dělat civil auta....když mě právě lákají ty barvičky :D....resp závoďáci....kompresor mám ale jak říkám, zatím se ho bojím....a musím do něj sehnat jehlu, ta co tam je je ohlá (mám ho od kamaráda co ho moc nepoužíval ale i tak se mu podařilo ohnout jehlu...)

no za chvíli hodím foto co mám, už jsem ho začal dělat tak se mi to nechce odkládat, to už mám odloženou fabii od belkits...

civil mám akorát tyhle : mitsubishi gto, nissan 300zx fairlady, mazda rx7ri, porsche 959, nissan skyline r34 nismo, r34 spec V, honda nsx a 69 dodge charger daytona jo a man tgx ale to je pro mě docela náročnější už z důvodu že tam nějaké věci nesedí oproti manuálu...zbytek aut mám rally...otázkou co z toho je vhodné pro začátek? skyliny bych chtěl nechat až budu víc schopnější hlavně maskování a barvení....diky za tipy
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 úno 2015, 18:07

Já taky mám rád rallye auta, ale i po tolika letech mám vždy obavy- modelů máš hodně, vyber ten nejobyčejnější a jednobarevný a po pečlivým začištění vyzkoušej pistoli- jehla není nic složitýho ji narovnat a poválíš ji po rovině a uvidíš, kde ohýbat. Taky je dobrý stříkat každodenně a jen třeba na plastovou výstražnou tabulku- pro udržení cviku. Podepisovat se a jen tak čmárat- poznáš ředění. Klidně si kup obyčejný barvy- třeba syntetický Tamiye a drž se jedný značky a nic nemíchej, kvůli reakci chemie. Oni se dají i dobře natírat.
Jestli chceš, pošlu ti v SZ kuchařku z Modeláře na přečtení.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 22 úno 2015, 20:15

]nooo to by bylo moc fajn :)....a ještě lépe pokud to bude v češtině :)

jinak tady jsou ty fotky co mám....ale utrpěl jsem velkou ráno po rozbalení kastle.....ten sprej zalezl úplně všude.....takže jediné co mě napadá je, vzít to bílým sprejem...

ten zadek, modře udělaný, není na přesno, dělal jsem to tak, abych měl z každé strany dostatečnou vůli přechodu mezi modrou a bílou a aby bylo dost místa pro zakrytí přechodu dekálem....to samé platí o bocích....modrá barva vypadá jinak docela pěkně, nevšiml jsem si že by na ní byly prskance od spreje...stříkal jsem to na víc vrstev a mezitím asi 3x použil lak...bohužel víc už mi to ztmavit nešlo....použil jsem co bylo zrovna dostupné a to sprej PS-16

takže teď bojový úkol...očistit tu modrou která se dostala kam neměla...ale jak?? :?:

1.jpg
maskování- má hlava si myslela že to bude ok

2.jpg
příprava podvozku
3.jpg
zavěšení zblízka
4.jpg
poloosy
5.jpg
brzdy
6.jpg
výsledek stříkání
7.jpg
příprava na odmaskování
8.jpg
a je to v prd...nechápu co to je na kapotě...pevné lepidlo ani mi to nejde pořádně oddělat :(
9.jpg
zadek bude snad vpohodě, přechody zakryje dekál
[attachment=0]10.jpg[/attachment
Přílohy
10.jpg
noo a takhle se mi to ,,zaprášilo"...uvolnila se totiž trochu páska :(
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 22 úno 2015, 21:29

Zajímalo by mě, kolik Ti je let?
Už jsem to sem dával mockrát, ale dá se z toho dost pochytit. Je to sice japonsky, to ale nevadí...stačí koukat. Takových videjí je na YouTube spoustu. Stačí napsa do vyhledávače Tamiya tutorial. Potřeboval bys zapracovat na čistotě zpracování a na pečlivosti. Je jasné, že když maskovací pásku nalepíš špatně a budeš tam mít fugy, tak Ti barva podfoukne. Nejde o to, chrlit jeden model za druhým, ale snažit se o zlepšení každého dalšího modelu. Jak píše Renda, začal bych jednobarevnýma autama a po získání zkušeností a zručnosti, můžeš pokračovat k rally autům. rovnou Ti řeknu, že Tenhle Focus se nedá moc sehnat, tak je škoda ho zkazit. Pokud sttříkáš sprejema od Tamiye, tak ty hrozně práší. Je u nich nutné zakrýt vše co nemá být tou barvou kterou stříkáš.
https://www.youtube.com/watch?v=1x5cUCaeWwE
https://www.youtube.com/watch?v=2iZJucppwec
https://www.youtube.com/watch?v=AT5ZOFVbBpo
https://www.youtube.com/watch?v=xatZICIpv90
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 22 úno 2015, 21:43

Hodne náročné na začiatok. Je naozaj pravda že tento Focus sa už zle zháňa... tiež jednoho zháňam a nie a nie sa k nemu dostať :(.... Nejde ani tak o výber stavebnice tá sa lepí skoro sama, pasuje a lepí sa super, ale to maskovanie modrej je dosť náročné. Ak chceš silou mocou robiť nejaké rally skús od tamky MINIho Monte Carlo je to jednofarebná predloha zopár dekálov tam je a je tam aj motor takže priestor na učenie sa tam je. Je to relatívne nenáročná stavebnica, alebo sa poobzeraj po Impreze ale len ročník 98 ( Tour de Corse) respektíve 99 ( Monte Carlo), Tak isto jednofarebné ale z už trochu náročnejšími dekálmi (hlavne zlom cez zadný blatník). Nebrať Imprezy od Tamky 2001/2002/2004/2005 tam sa bočné dekály lepia veľmi zle a mnoho aj skúsenejších modelárov má s nimi problém.

rozfotený MINI
http://www.model-making.eu/products/Mor ... Rally.html
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sete » 22 úno 2015, 21:58

ta modrá je uplně jiný odstín sežen si od Tamiye TS-51 Racing blue
sete

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 22 úno 2015, 22:12

Ještě Ti poradim. Kup si brzdovou kapalinu. Nalej jí do nějaké nádoby, model do ní namoč a nech ho tam tak 2 dny...smeje to tenhle nepovedený nástřik. Když né, nech ho tam dýl. Poté pořádně model umejt nějakým Jarem(nebo podobně) Ty naleptaný místa na kapotě a blatníku přebruš a vytmel. Poté to zkus znova a lépe. Udělat pěkný lak není zrovna jednoduché, je to spoustu práce a taky trochu i štěstí.

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 22 úno 2015, 22:38

Víš co bych udělal já? Tuhle stavbu bych okamžitě stopnul. Karoska je na vykoupání, díly podvozku co máš na fotkách jsou nezačištěný od dělících rovin.
Z výčtu modelů co máš, bych si bejt tebou vybral to Mitsubishi GTO nebo Nissana 300ZX a začal s tím. Chápu, že se ti líbí víc rally auta, ale upřímně - na to nemáš zkušenosti zatim. Začni s těma civilama, dávej krok po kroku fotky sem, začišťuj díly, dělej pomalu. Věř mi, že to je to nejlepší, co teď můžeš udělat. Jo a pokud máš pistoli a kompreosr, začni používat je, bez toho se prostě pořádně neobejdeš a dřív nebo později by ses to stejně musel naučit, protože spreje maj svoje limity.
Sorry, jestli se ti moje rady zdaj moc drsný, ale věř, že to je to nejlepší, co teď pro sebe můžeš udělat. Čas na rallye auta přijde, neboj. Modely ti neutečou.
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 22 úno 2015, 22:49

díky moc za rady....tohle je co můžu objektivně se samoopovržením říct, můj nejhorší výplod...jak jsem psal, po oddělání pásky jsem to měl chuť rozšlapat.....

ale zas co jsem po různu koukal přes google tak asi je fakt obtíž tenhle model sehnat a navíc ho i já sám chci kvůli ikoně rally která tohle auto řídila...

půjdu sehnat brzdovku a očistit kastly....ten sprej TS-51 bude tady problém, ten budu muset od někud objednat z netu...

a ano vše stříkám spreji tamiya a rovněž barvičky tamiya....

takže tímto asi ohlašuji ,,technologickou" přestávku....zatím co se bude focus koupat tak asi začnu jiný model....a ano subaru wrc 99 mám taky, právě se mi líbí že tam tolik dekálů není a mini monte carlo mám udělaný...asi na 90%...ale vůbec se mi ten model nechtěl dělat, nějak mě to k němu netáhlo....určitě mi rozumíte co myslím, takové to natěšení pro určitý typ auta/modelu...

toš co dál?? :)

edit: během psaní přiskočil příspěvek nademnou....právě nad tím gto jsem přemýšlel...mám rád tuhle značku a i to auto takže rozhodně bych měl pro stavbu ,,větší cit" než třeba pro toho nissana...mám ale ještě načnutý model toyota 88C minolta od hassegavy...

PS: můžu poprosit o videa co se týče začišťování?
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 22 úno 2015, 22:54

Brzdovka pro tuhle chvíli nejlepší nápad. Dál bych bejt tebou šel do civila, toho když zkazíš, tak tě to nebude muset tak mrzet, jako oblíbenější rallye auta ;-I
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jancech » 22 úno 2015, 23:03

nooo vzhledem k penězům co vtom mám tak mě bude mrzet všechno :cry: :D (ono i to je tak nějak důvod proč toho tolik nedělám a mám toho tolik ve skříni, protože vím, že to zase někde nějak zdrbu :angry: )

ale půjdu do toho civila a možná se mi to zalíbí víc ....odpadnou starosti s dekály...a objednal jsem si z japanu bmw m5 alpinu a je fakt že tu bych kur*vsky nerad zk*rvil :!:

nebyl by někde návod přesně krok za krokem, jako vyřežte dílek, začistěte tohle a tohle pokud to dílek bude mít, před barvením udělejte tohle....atd ?? :? jo a taky jaké věci na danou činnost vzít do pracky :-D
jancech

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šilpoch » 22 úno 2015, 23:27

U každýho modelu máš návod, vesměs se řiď podle něj. Koukni na ty videa co jsem Ti postnul, opravdu se tam dá lecos pochytit. Na rally autě jak zkazíš dekály, máš v podstatě po modelu...dost blbě se shání nové a nejsou zrovna levný. U civila jde veměs o to, zvládnout co nejlíp lak. Pokud Tě modelaření baví, tak nemusíš nikam spěchat. Pokud budeš pečlivý u každého dílu, výsledek bude mnohem lepší. Pokud nemáš pevnou ruku (sorry, ale nemáš), chce to si občas poradit nějakým zlepšovákem. Třeba ty gumy kolem oken..viz foto. Fotky jsou odspodu nahoru :) Zamaskováno a můžeš stříkat lemy kolem oken. Bacha na pásku, některá lepí opravdu hodně a může strhnout barvu. Je lepší jí párkrát nalepit na ruku, aby tolik nelepila. Ještě přidám fotky jednoho Focuse, kterého reinkarnuji z již jednou postaveného modelu. Model jsem nestavěl já. Model mam sice ještě jeden nový, ale je mi tohodle modelu líto a je ho škoda. Pokud nejsou poškozený čirý díly, dá se opravit skoro cokoliv.
Přílohy
Focus repas05.jpg
Focus repas04.jpg
Focus repas03.jpg
Focus repas01.jpg
Astra DTM 5.JPG
Astra DTM 4.JPG
Astra DTM 3.JPG
Astra DTM 2.JPG
Astra DTM 1.JPG

Díra nic neváží.
Michal Šilpoch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 úno 2015, 23:35

Začistit- kup si kvalitní vyštipovací kleštičky- mám už snad 15 let Tamiye a plná spokojenost a těmi to vyštípni. Potom jehlovými pilníčky nahrubo začistit a načisto jemným smirkem- já dělám s 800-kou pod vodu.
Když auto, tak jednobarevný.
Lepší a dražší a taky náročnější si nechej na později-já postavil tak nějak 25 aut, než to bylo ke koukání.
A jdi cestou starého přísloví, že kvalitní nářadí dělá mistra.
#TeamFoltýn
Renda

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno