Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Odeslat odpověď
Příspěvků: 200 • Stránka 8 z 14 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14
  • Odpovědět s citací

Re: Japonské vozy Tamiya + Aoshima 1/24

Příspěvekod Milan_PN » 17 čer 2013, 18:18

Doris, vyskúšal som Tvoj spôsob začisťovania okenných rámov lipovým drievkom.
Vďaka tomu som sa zbavil jednej traumy, lebo som s tým nebol spokojný a týmto spôsobom sa to dá dotiahnuť do dokonalosti.
Geniálne veci sú veľmi jednoduché. Ďakujem. [-o<

A dá sa to použiť aj na spáry, aspoň si to myslím a plánujem vyskúšať. [-o<
Dokončené:
Ferrari F612 Scaglietti, http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=77315
LaFerrari, http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=87440
Rozostavané:
Ford GT
Milan_PN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 čer 2013, 19:46

Ahojte kamarádi,
děkuji za Vaše komentáře, moc mne potěšily.
turbo32 píše:dost by ma zaujimalo co si spravila s tym zadnym oknom lebo sedi fakt zle, ja som tie tesnenia okolo okien radsej preryl lebo by to neslo orezat pri maskovani

Postupně jsem brousila dolní okraj toho skla pomocí vodního smirku a přiměřovala, až se posunulo níž a sedlo skoro přesně. Brousila jsem jen tu část, která zaklesne do žlábku v karoserii - je to vybroušeno jen zevnitř - vnější okraj skla, kde je vystouplý bauset, jsem nebrousila skoro vůbec. Pokud se nechá tak, jak je z výroby, vychází nepřirozeně vysoko. [-X

zaloha00 píše:dobře decentně nalinkováno :)

Díky, ještě budu dotahovat detaily; třeba spára kolem dveří u zrcátek je přerušená, což je jaksi mimo. Nechápu, proč to soudruzi v Japonsku nedotáhli o 2 mm dál. [-(

Milan_PN píše:Doris, vyskúšal som Tvoj spôsob začisťovania okenných rámov lipovým drievkom.
Vďaka tomu som sa zbavil jednej traumy, lebo som s tým nebol spokojný a týmto spôsobom sa to dá dotiahnuť do dokonalosti.
Geniálne veci sú veľmi jednoduché. Ďakujem. [-o<

A dá sa to použiť aj na spáry, aspoň si to myslím a plánujem vyskúšať. [-o<

Není zač, rádo se stalo. Těší mne, že Ti moje rady pomohly.
Na spáry je to rovněž ideální, osobně doporučuji začistit přesahy dříve, než barva zcela zaschne. Pak se to totiž rádo odtrhává a drolí. Takže natřít jen část, nechat zaschnout a hned ty přesahy odstraňovat. :idea:

Brzy přinesu další fotky ze stavby, chvilku jsem se teď věnovala jiné práci a hlavně mám dost fofr i kolem domu + v zahradě a taky ve škole, kde mnozí studenti honem honem potřebují uzavřít známky a já nestíhám zkoušet. :uff:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 18 čer 2013, 21:43

:shock: páni prečo ja som nemohol mať takúto pani učiteľku na škole .... to by som ani domov nechodil a do školy sa normálne že tešil :shock:
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 18 čer 2013, 21:46

Autíčkům sice moc nerozumím, ale toto je perfektně odvedená práce, přeji Doris ať se Ti pořád tak daří =D> =D> =D> ;-I
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 čer 2013, 07:54

Maverick117 píše::shock: páni prečo ja som nemohol mať takúto pani učiteľku na škole .... to by som ani domov nechodil a do školy sa normálne že tešil :shock:

Děkuji za milá slova. :flower: Mne ta práce ve školství baví, učím středoškoláky a jsou moc fajn. Včera jsme se zrovna fotili, byť je na přiložených fotkách vidět jen část z mých studentů a moje maličkost mezi nimi. :-D
060a.jpg
017.jpg

Zdeněk Krčmář píše:Autíčkům sice moc nerozumím, ale toto je perfektně odvedená práce, přeji Doris ať se Ti pořád tak daří =D> =D> =D> ;-I

Děkuji moc Zdeňku, Tvé modely jsou pro mne velkou inspirací, je úžasné, jak je dokážeš ztvárnit a zdokonalit [-o< [-o<
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Madish » 19 čer 2013, 10:10

Jsem rád, že vidím zase tvá super auta :)
To by bylo super, mít tě takhle za učitelku tehdy na škole. Já měl učitele dějepisu, který dělal techniku, letadla a sem tam pár aut, ale v takovém pohodovém víkendovém režimu, kde se neřešil moc výsledek :D
Povrch máš pořád zvládnutý suprově a čistota je zde stále. Díky za tipy, které ale uvádíš v tomto vláknu - pořád se něčemu učím.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Každej chce kedlubny!"
http://www.kedlubna.com
"Ronnie Peterson - Narodil se, aby jezdil s čímkoli, ale hlavně bokem"
F1 Racing, 05/2008
Madish

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zaloha00 » 19 čer 2013, 11:39

to je ale třída, že bych se vrátil do školy? :-D :-D :grin:
Jak šel čas Ferrari: F40, 360 Modena Spider, 250 Testa Rossa, 365 GT4BB, 246 Dino GTS Spider, 348 Ts Spider, 512 Tesstarosa, 612 Scaglietti, F1-126c12 Long Beach, 365 GTB4 Daytona, Mythos, F-355, 328 Gtb, 250Lm, 512BBi, 330 P4, 148 California, 599 SA Aperta Gold Editon, 512BBi, F1-90 641, 348 tb Monte Shell, F50

Rozestavěno: Lamborghini Jota SVR, Ferrari 308GTB Barum, Ferrari F310B
zaloha00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pistonleros » 19 čer 2013, 15:27

holt nová doba. Za mejch školních let nás učitelky akorát třískaly pravítkama... :agrh:
Černá není barva, to je stav mysli...
2CV - hromada kachen
Praga V3S AD80
Hotovo:
Zetor Crystal 8011
STAVOSTROJ KNB-250
pistonleros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 čer 2013, 19:58

Děkuji za milá slova, přátelé.
Madish píše:Jsem rád, že vidím zase tvá super auta :)
To by bylo super, mít tě takhle za učitelku tehdy na škole. Já měl učitele dějepisu, který dělal techniku, letadla a sem tam pár aut, ale v takovém pohodovém víkendovém režimu, kde se neřešil moc výsledek :D
Povrch máš pořád zvládnutý suprově a čistota je zde stále. Díky za tipy, které ale uvádíš v tomto vláknu - pořád se něčemu učím.

No už se mi po modelech aut stýskalo a návrat k nim byl příjemnou změnou a také zábavou.
Jinak dřív jsem učila na základní škole a vedla jsem i modelářský kroužek. Chodilo tam kolem 20 dětí a těšilo mne, že mezi nimi bylo i mnoho šikovných děvčat. Já v dětství také chodila do kroužku pro modeláře, ale byla jsem tam jediná holka. :-D

zaloha00 píše:to je ale třída, že bych se vrátil do školy? :-D :-D :grin:

pistonleros píše:holt nová doba. Za mejch školních let nás učitelky akorát třískaly pravítkama... :agrh:

No kdysi to vypadalo ve školách poněkud jinak než dnes, ovšem každá doba má své + i -. Já učím ráda a navíc mívám štěstí na dobré třídy, kde k sobě chováme přátelský vztah a vycházíme spolu moc hezky. Nejtěžší na tom všem je pro mne vždy loučení, když mi po zkouškách studenti odejdou.

Tak a konečně jsem se po týdnu dostala k Mazdičce a dotáhla karoserii, která je téměř dokončena. Černé stínění oken jsme stříkla ze spreje na zamaskovaná skla, přesto jsem ještě musela udělat drobné opravy. Zadní okno sedlo dobře, i když přesnost novějších modelů od Tamky je někde jinde. Protože se mi líbí stylingové úpravy těchto vozů, pokusila jsme se o totéž na modelu - zadní skupinové svítilny jsou celoplošně zatmavené (ještě, že s tím nemusím na technickou, asi by mne technik vyrazil... :D ), boční/poziční světla jsem udělala bílá, čímž více splývají se světlým lakem karoserie. Čiré kryty svítilen jsem lepila lakem (X-22), taktéž i zrcátka - díky tomu se nenaruší lak ani čiré plexi.

039.jpg
042.jpg
043.jpg
047.jpg
049.jpg
055.jpg
056.jpg
060.jpg
063.jpg
073.jpg

Zadní sklo i drobné čiré díly jsem lepila vodou ředitelným lakem X-22 od Tamky. Podobně jsem přilepila i zpětná zrcátka včetně toho, co je zevnitř čelního skla. Drží to spolehlivě a není třeba se bát, že se při lepení naruší nebo jinak zaneřádí podklad či samotný dílek.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 23 čer 2013, 04:47

vyzera to znamenite, mne tak pekne kapota nesedela to cierne oramovanie skiel si zvladla super, ja som pouzil sablony od hiroboya a vobec to nesedi musim maskovat a dostriekavat znova a teraz ked su cierne tak sa ukazalo ze zadne sklo je aj vyssie ako karoseria, ozaj a som sa tak kochal tvarmi karoserie minule a pozeram ze ako asi opravovali auto po buracke ked su prahy, predny blatnik a qurterpanel spolu a chyba tam jedna linka medzi blatnikom a prahom
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bejonek » 23 čer 2013, 09:25

Ahoj Doris, o par prispevku zpet uvadis, ze surf, barvu i lak strikas najednou v rozmezi nekolika hodin. Kdyz to udelam ja, tak mi TS13 "odfoukne" barvu kolem hran a spar. Mozna to strikam z maly vzdalenosti, no nevim .... Dik za radu.
bejonek
bejonek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 čer 2013, 09:51

Ahojte kamarádi,
děkuji Vám za komentáře.
turbo32 píše:vyzera to znamenite, mne tak pekne kapota nesedela to cierne oramovanie skiel si zvladla super, ja som pouzil sablony od hiroboya a vobec to nesedi musim maskovat a dostriekavat znova a teraz ked su cierne tak sa ukazalo ze zadne sklo je aj vyssie ako karoseria, ozaj a som sa tak kochal tvarmi karoserie minule a pozeram ze ako asi opravovali auto po buracke ked su prahy, predny blatnik a qurterpanel spolu a chyba tam jedna linka medzi blatnikom a prahom

Ještě tam budou drobné retuše, i když některé věci jsou poplatné stáří modelu a bylo je třeba trochu poupravit. Přední kapotu jsem trochu vybrousila kolem světlometů, jinak neseděla dobře - při zavření by to odtrhlo lak na hranách. Taktéž zadní okno, jak jsem uváděla výše - je zbroušené, původní odlitek byl dost mimo.

bejonek píše:Ahoj Doris, o par prispevku zpet uvadis, ze surf, barvu i lak strikas najednou v rozmezi nekolika hodin. Kdyz to udelam ja, tak mi TS13 "odfoukne" barvu kolem hran a spar. Mozna to strikam z maly vzdalenosti, no nevim .... Dik za radu.

Přesně tak, nástřik provádím v rozmezí nekolika hodin. Krycí lak TS-13 je dost reaktivní a má tendenci narušit hlavně metalický pigment pod ním - udělá to klidně kdykoliv,i když se barva nechá zaschnout do druhého dne. Problém je v množství laku, který se hromadí v prohlubních a na menších plochách nebo třeba lemech blatníků, odkud rád stéká a bere s sebou i metalických pigment. Jediná možnost, jak tomu zabránit, je stříkat z větší dálky stejnoměrně a dávat slabší vrstvu laku. Raději stříknout 5 slabých vrstev, než jednu silnou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod axx » 02 črc 2013, 21:20

Ahoj, může mi někdo prosím poradit jak postupovat při maskování okna. Diky všem
axx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stevko1986 » 03 črc 2013, 10:34

musim povedat ze zozaciatku sa mi tieto špáry nepacili, zdali sa mi velmi tmavé k tej žltej farbe...ale teraz, s osadenými a nafarbenými oknami to vyzerá fakt super :) skvelá práca :)

prepáč, nechcem byť za hnusáka, len mi to nedá...tie špáry medzi nárazníkom a karoseriou a medzi výduchmi a prednym blatníkom by asi mali byt kusok menšie ako okolo otváracích dielov (na mne vidno ze som viac zberateľ otváracích die-cast modelov ako modelár...preto ten fetiš na tie špáry :D )...prepáč za podrývanie :)

toto som myslel :) http://www.themotorreport.com.au/conten ... 0-1031.jpg
úžasné dni naplnené inšpiráciou a chuťou do stavby :)
Stevko1986

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 črc 2013, 15:30

axx píše:Ahoj, může mi někdo prosím poradit jak postupovat při maskování okna. Diky všem

Pokud máš originální masky, tak stačí okno namočit vodou a samolepku na něj umístit - vodu pod samolepkou vytlačíš od středu k okrajům a doladíš přesnost nalepení. Toť vše.
Stevko1986 píše:musim povedat ze zozaciatku sa mi tieto špáry nepacili, zdali sa mi velmi tmavé k tej žltej farbe...ale teraz, s osadenými a nafarbenými oknami to vyzerá fakt super :) skvelá práca :)

prepáč, nechcem byť za hnusáka, len mi to nedá...tie špáry medzi nárazníkom a karoseriou a medzi výduchmi a prednym blatníkom by asi mali byt kusok menšie ako okolo otváracích dielov (na mne vidno ze som viac zberateľ otváracích die-cast modelov ako modelár...preto ten fetiš na tie špáry :D )...prepáč za podrývanie :)

toto som myslel :) http://www.themotorreport.com.au/conten ... 0-1031.jpg

Děkuji moc za komentář! Mno, zvýraznění spár u tohoto modelu se dělalo hůře, spáry jsou výraznější a širší, než by bylo zdrávo. A máš pravdu - spáry mezi nárazníky a blatníky měly být ještě jemnější, nicméně tohle Tamka neřešila a já si na úpravu a následné přespárování netroufla. :oops: Nechala jsem to už tak. Kvalita modelu je poplatná době jeho vzniku, ale i přesto je to jakžtakž koukatelné a jako oddechovka to bylo pro mne ideální.

RX-7 jsem dnes dokončila, sice se zpožděním oproti původnímu záměru ](*,) , ale i přes několik problémů s nepřesnostmi se nakonec povelo, byť vždy se chyby najdou. Motorový prostor jsem udělala bez kabeláže a dalších detailů, kapota se sice dá otevírat, ale nebudu to zbytečně pokoušet, protože na hranách má lak tendenci se poškodit, takže to nechám zavřené - takto to aspoň solidně lícuje.
Trochu mne zklamalo poměrně hrubé a zvlněné plexi v oknech, dost zkresluje pohled dovnitř kabiny, takže toho moc není vidět. Design sériových kol mne zpočátku moc nebral, ale rozhodla jsem se mu pomoct barevnou kombinací, kdy jsem ponechala leštěné límce a vnitřek přelakovala černou. Ještě zvažuji, zda umístit na záď podobné křídlo, jako má ten červený Vertex? :-k Momentálně čekám, až mi na něm zaschne lak a zkusím ho přiměřit.

020.jpg
030.jpg
032.jpg
035.jpg
038.jpg
039.jpg
049.jpg
057.jpg
058.jpg
059.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 200 • Stránka 8 z 14 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14

Zpět na Rozestavěno